Skocz do zawartości

Panzer IV Schmalturm 1:35

xDamian

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

rozpoczynam warsztat, gdzie zamierzam zbudować taką oto bestię:

P1265008_zps5b90e0b4.jpg

Podwozie to Panzer IV J Dragona.

Kompletnie nie mam pojęcia, czy "szmalturmy" Pantery F i Panzerów się czymś różniły. Liczę na pomoc, ponieważ nie wiem, czy coś trzeba poprawić/zmienić.

Na pewno będę musiał rozszerzyć otwór na wieżę - jest znacznie mniejszy.

P1265010_zps5e9dc7e7.jpg

Prawdopodobnie dojdą jeszcze blaszkowe thoma schurzen, liczę też, że znajdę magic tracki w jakiejś okazyjnej cenie. Tutaj źle mi się robi na myśl o wycinaniu każdego ogniwka z ramki.

Pozdrawiam, Damian

Hej, ja "tworzę" takiego "Papierpanzera" na podwoziu "czwórki" H...

Wziąłem na warsztat podwozie Tamiyi... i weżę Panther F.

Niuansami nie przejmuj się... To przecież sf... Możesz trochę dać upust fantazji- zwłaszcza jeżeli chodzi o wariacje nt. "czwórek" i Panther...

Ja np. poszukuję "tuby"- pojemnika na wycior armaty do Panther (obojętnie jakiej firmy)... i, jak dotąd nic. Na razie stanąłem z robotą...

I dlatego kibicuję Tobie!

Aha... i powinieneś podwyższyć podstawę wieży- jeżeli tego nie zrobisz- będzie Ci zahaczać o kątownik na wierzchu kadłuba...

Pozdrawiam!

Witaj!

Bardzo fajnie, że będziesz obserwował.

Nie mam pojęcia nawet jak wygląda ta tuba - czy ona jest w każdym modelu z panterą?

Zastanawiałem się jak to się nazywa, no i mi pomogłeś! Ten kątownik chciałem usunąć, ale mówisz, że lepiej podwyższyć wieżę? Postaram się to zrobić.

Co do samego spasowania wieży z kadłubem, to muszę albo powiększyć otwór w kadłubie, co będzie prostsze, albo pomniejszyć ten wypust w samej wieży.

Dziękuję za odpowiedzi!

Pozdrawiam, Damian

Tak jak wiszystkie "Papierpanzery"- to projekt...

Planowano posadzić wieżę od Panther F na kadłubie "czwórki" wersji H a później wersji J...

A pisałem o "sf", bo nie było takiego w rzeczywistości...

Rysunki były np.w monografii "czwórki" z wydawnictwa Militaria...

Pozdrawiam!

Witam,

trochę już skleiłem, właściwie to zostało już niewiele jeśli chodzi o kadłub, teraz czekam na gąski - dlatego też rolki zwrotne są nieprzyklejone. Trzeba zająć się wieżą, dostałem ją bez włazu, na szczęście znajomy robiący VK 4502 Dragona, miał właz, razem z wizjerami, te żywiczne były tragiczne, dlatego je spiłowałem.

Prawdopodobnie skuszę się na blaszki:

http://www.mojehobby.pl/products/Gorne-oslony-do-Panzer-IV-Ausf.J.html

http://www.mojehobby.pl/products/Boczne-oslony-siatkowe-do-Pz.IV-Jagdpanzer-IV-A-Stug.IV-pozny.html

Tak to wygląda, ogólny zarys

P1265025_zps58e1f8ef.jpg

P1265029_zps4b29946e.jpg

No i starszy braciszek, nad którym również pracuję - ausf. E Vorpanzer

P1265032_zps0fc3e637.jpg

Wstępnie zaznaczyłem farbką jak trzeba będzie poszerzyć kadłub, by wieża się zmieściła.

Kątownik lepiej usunąć czy podwyższyć wieżę?

P1265033_zps473b8435.jpg

Pozdrawiam, Damian.

wygląda fajnie

Dzięki!

tylko, żeby pancerz wierzy nie "lewitował" za bardzo.

Na razie wieża wystaje, bo nie jest wsadzona w otwór. Jest on na razie zbyt mały i muszę go powiększyć.

Dziękuję za komentarz!

Pozdrawiam, Damian

Witam!

Wieża jest już na swoim miejscu.

P1285037_zpsf11fe9e9.jpg

To zdjęcie jest lepsze, ale trochę ciemniejsze...

P1285039_zps6037d4c5.jpg

Czy wystarczy wywiercić otwór aby dobrze wyglądał tutaj brak koła?

P1285041_zps5d51f7ea.jpg

Właz już częściowo wpasowany, teraz tylko przykleić resztę.

P1285042_zps25c312d1.jpg

Prawdopodobnie dojdzie też figurka...

P1285043_zps1093cdb2.jpg

Pozdrawiam, Damian.

Potężnie wygląda całość, ciekawe jak by było ze stabilnością tego pojazdu podczas przemieszczania się lub prowadzenia ognia. Możesz się wzorować na fotkach z renowacji Stuga IV na profilu ,,Pancernych magików" z Poznania, na pewno będą jakieś zdjęcia zawieszenia.

Witam.

Michał, dziękuję za pomoc i odpowiedź!

Tymczasem do sklejenia zostały gąski i właz... Czekam na blaszki.

P2015048_zps0cff8b4f.jpg

P2015049_zps75873448.jpg

Układ bambetli pewnie się zmieni, bo osłony przykryją całe błotniki. Oczywiście nie zamierzam zamontować wszystkich...

Pozdrawiam, Damian.

• 4 weeks later...
  • 2 months later...

Witajcie! Prace idą bardzo wolno. Dostałem od kolegi z forum gąsienice i skończyłem jedną stronę z schurzenami.

Teraz pytanie - czy z drugiej strony robić osłony: wszystkie/dwie/jedną/zostawić tylko ten "stelaż"/nic nie robić?

Proszę o odpowiedzi i opinie, co myślicie o już zrobionych osłonach.

P5095153_zpsfdbf10de.jpg

P5095158_zpsd99cc44a.jpg

P5095160_zps80b4e842.jpg

Farbki, które zamierzam wykorzystać, w głowie mam już plan jak go pomalować :

P5095163_zpsa72884a4.jpg

Drugi projekcik pomiędzy(ciekawe czy zgadniecie co to za latający spodek ):

P5095162_zpsaeabf75f.jpg

A! Właśnie, powiedzcie mi również co sądzicie o samych zdjęciach, bo moim zdaniem to jedne z najlepszych jakie mi wyszły(nie mówię, że są jakieś bardzo dobre ;) )

Pozdrawiam, Damian

za dużo grasz w WOTa :P

Object - przecież to widać na drugi rzut oka

Szczerze to ta siatka wygląda jakby była czymś obcięta. Niezbyt to realnie wygląda moim zdaniem.

Może pozbądź się jej a z drugiej strony 2 sztuki i będzie ciekawie.

za dużo grasz w WOTa :P

Dzięki za odpowiedź! Gram, ale pomysł akurat nie stamtąd :P Dostałem "szmalturma" za darmo, a na panterze wygląda nudno.

Co do siatki, to niestety nie znalazłem zdjęć jak wyglądają zniszczone siatki, dlatego odciąłem kawałek nożykiem i postrzępiłem końcówki. Zobaczę, może rzeczywiście zdejmę tą trzecią. Z drugiej strony wcale mi się tego stelaża nie chce robić, chcę już malować.

Ta odciętą siatkę powyginaj na krawędzi i powinno być lepiej. No niestety, jak się powie A to trzeba powiedzieć i B. Stelaż powinien być z drugiej strony bo przecież nikt go nie montował tylko z jednej. Siatek możesz dać mniej.

Zdjęcia wg. mnie bardzo dobre.

Edytowane przez Gość

Krzychu, zgaduję, że pisałeś z telefonu, bo wyszły niezłe słowa. Pierwszego zdania nie rozumiem, reszta już jest jasna. Dziękuję za odpowiedź i masz rację - druga strona też będzie ozdobiona siatkami ;)