xDamian Napisano 26 Stycznia 2014 Share Napisano 26 Stycznia 2014 Witam, rozpoczynam warsztat, gdzie zamierzam zbudować taką oto bestię: Podwozie to Panzer IV J Dragona. Kompletnie nie mam pojęcia, czy "szmalturmy" Pantery F i Panzerów się czymś różniły. Liczę na pomoc, ponieważ nie wiem, czy coś trzeba poprawić/zmienić. Na pewno będę musiał rozszerzyć otwór na wieżę - jest znacznie mniejszy. Prawdopodobnie dojdą jeszcze blaszkowe thoma schurzen, liczę też, że znajdę magic tracki w jakiejś okazyjnej cenie. Tutaj źle mi się robi na myśl o wycinaniu każdego ogniwka z ramki. Pozdrawiam, Damian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 26 Stycznia 2014 Share Napisano 26 Stycznia 2014 Sprawdź wywietrzniki na tylnej płycie. Ten rodzaj zdaje się był stosowany w pojazdach w afryce. Nie jestem jednak w 100% pewien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 26 Stycznia 2014 Share Napisano 26 Stycznia 2014 Krzychu niekoniecznie widywałem takie(lub podobne)w podwoziach wersji G,nawet H. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xDamian Napisano 26 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2014 Podwozie pochodzi z Jki, wątpie żeby jaka kolwiek miała coś pustynnego, ale może producent popełnił taki błąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 26 Stycznia 2014 Share Napisano 26 Stycznia 2014 Krzychu te z pustynnej wersji wyglądają nieco inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 26 Stycznia 2014 Share Napisano 26 Stycznia 2014 Hej, ja "tworzę" takiego "Papierpanzera" na podwoziu "czwórki" H... Wziąłem na warsztat podwozie Tamiyi... i weżę Panther F. Niuansami nie przejmuj się... To przecież sf... Możesz trochę dać upust fantazji- zwłaszcza jeżeli chodzi o wariacje nt. "czwórek" i Panther... Ja np. poszukuję "tuby"- pojemnika na wycior armaty do Panther (obojętnie jakiej firmy)... i, jak dotąd nic. Na razie stanąłem z robotą... I dlatego kibicuję Tobie! Aha... i powinieneś podwyższyć podstawę wieży- jeżeli tego nie zrobisz- będzie Ci zahaczać o kątownik na wierzchu kadłuba... Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xDamian Napisano 26 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2014 Witaj! Bardzo fajnie, że będziesz obserwował. Nie mam pojęcia nawet jak wygląda ta tuba - czy ona jest w każdym modelu z panterą? Zastanawiałem się jak to się nazywa, no i mi pomogłeś! Ten kątownik chciałem usunąć, ale mówisz, że lepiej podwyższyć wieżę? Postaram się to zrobić. Co do samego spasowania wieży z kadłubem, to muszę albo powiększyć otwór w kadłubie, co będzie prostsze, albo pomniejszyć ten wypust w samej wieży. Dziękuję za odpowiedzi! Pozdrawiam, Damian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 26 Stycznia 2014 Share Napisano 26 Stycznia 2014 czy był taki projekt, czy to SF ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xDamian Napisano 26 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2014 Istniał na papierze, tak jak np. seria Etwicklung. Pomysł na przerzucenie tej wieży na IVke pojawił się juź w '44. Ale skoro nie powstał to moja budowa będzie tylko sf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 26 Stycznia 2014 Share Napisano 26 Stycznia 2014 Tak jak wiszystkie "Papierpanzery"- to projekt... Planowano posadzić wieżę od Panther F na kadłubie "czwórki" wersji H a później wersji J... A pisałem o "sf", bo nie było takiego w rzeczywistości... Rysunki były np.w monografii "czwórki" z wydawnictwa Militaria... Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xDamian Napisano 26 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2014 Witam, trochę już skleiłem, właściwie to zostało już niewiele jeśli chodzi o kadłub, teraz czekam na gąski - dlatego też rolki zwrotne są nieprzyklejone. Trzeba zająć się wieżą, dostałem ją bez włazu, na szczęście znajomy robiący VK 4502 Dragona, miał właz, razem z wizjerami, te żywiczne były tragiczne, dlatego je spiłowałem. Prawdopodobnie skuszę się na blaszki: http://www.mojehobby.pl/products/Gorne-oslony-do-Panzer-IV-Ausf.J.html http://www.mojehobby.pl/products/Boczne-oslony-siatkowe-do-Pz.IV-Jagdpanzer-IV-A-Stug.IV-pozny.html Tak to wygląda, ogólny zarys No i starszy braciszek, nad którym również pracuję - ausf. E Vorpanzer Wstępnie zaznaczyłem farbką jak trzeba będzie poszerzyć kadłub, by wieża się zmieściła. Kątownik lepiej usunąć czy podwyższyć wieżę? Pozdrawiam, Damian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 26 Stycznia 2014 Share Napisano 26 Stycznia 2014 wygląda fajnie, tylko, żeby pancerz wierzy nie "lewitował" za bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xDamian Napisano 26 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2014 wygląda fajnie Dzięki! tylko, żeby pancerz wierzy nie "lewitował" za bardzo. Na razie wieża wystaje, bo nie jest wsadzona w otwór. Jest on na razie zbyt mały i muszę go powiększyć. Dziękuję za komentarz! Pozdrawiam, Damian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 26 Stycznia 2014 Share Napisano 26 Stycznia 2014 Kątownik lepiej usunąć czy podwyższyć wieżę? Jak nie podwyższysz tylko spiłujesz- to wieża będzie Ci "jeździć " po zawiasach pokrywy silnika... Zresztą- sprawdź... Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xDamian Napisano 28 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2014 Witam! Wieża jest już na swoim miejscu. To zdjęcie jest lepsze, ale trochę ciemniejsze... Czy wystarczy wywiercić otwór aby dobrze wyglądał tutaj brak koła? Właz już częściowo wpasowany, teraz tylko przykleić resztę. Prawdopodobnie dojdzie też figurka... Pozdrawiam, Damian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MICHAŁ R Napisano 1 Lutego 2014 Share Napisano 1 Lutego 2014 Potężnie wygląda całość, ciekawe jak by było ze stabilnością tego pojazdu podczas przemieszczania się lub prowadzenia ognia. Możesz się wzorować na fotkach z renowacji Stuga IV na profilu ,,Pancernych magików" z Poznania, na pewno będą jakieś zdjęcia zawieszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xDamian Napisano 2 Lutego 2014 Autor Share Napisano 2 Lutego 2014 Witam. Michał, dziękuję za pomoc i odpowiedź! Tymczasem do sklejenia zostały gąski i właz... Czekam na blaszki. Układ bambetli pewnie się zmieni, bo osłony przykryją całe błotniki. Oczywiście nie zamierzam zamontować wszystkich... Pozdrawiam, Damian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xDamian Napisano 25 Lutego 2014 Autor Share Napisano 25 Lutego 2014 Blaszki doszły i jakoś na razie daję radę, myślę jak je trochę podniszczyć i zastanawiam się które zamontować, a których nie: Pozdrawiam, Damian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xDamian Napisano 9 Maja 2014 Autor Share Napisano 9 Maja 2014 Witajcie! Prace idą bardzo wolno. Dostałem od kolegi z forum gąsienice i skończyłem jedną stronę z schurzenami. Teraz pytanie - czy z drugiej strony robić osłony: wszystkie/dwie/jedną/zostawić tylko ten "stelaż"/nic nie robić? Proszę o odpowiedzi i opinie, co myślicie o już zrobionych osłonach. Farbki, które zamierzam wykorzystać, w głowie mam już plan jak go pomalować : Drugi projekcik pomiędzy(ciekawe czy zgadniecie co to za latający spodek ): A! Właśnie, powiedzcie mi również co sądzicie o samych zdjęciach, bo moim zdaniem to jedne z najlepszych jakie mi wyszły(nie mówię, że są jakieś bardzo dobre ;) ) Pozdrawiam, Damian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 9 Maja 2014 Share Napisano 9 Maja 2014 za dużo grasz w WOTa :P Object - przecież to widać na drugi rzut oka Szczerze to ta siatka wygląda jakby była czymś obcięta. Niezbyt to realnie wygląda moim zdaniem. Może pozbądź się jej a z drugiej strony 2 sztuki i będzie ciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xDamian Napisano 9 Maja 2014 Autor Share Napisano 9 Maja 2014 za dużo grasz w WOTa :P Dzięki za odpowiedź! Gram, ale pomysł akurat nie stamtąd :P Dostałem "szmalturma" za darmo, a na panterze wygląda nudno. Co do siatki, to niestety nie znalazłem zdjęć jak wyglądają zniszczone siatki, dlatego odciąłem kawałek nożykiem i postrzępiłem końcówki. Zobaczę, może rzeczywiście zdejmę tą trzecią. Z drugiej strony wcale mi się tego stelaża nie chce robić, chcę już malować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 9 Maja 2014 Share Napisano 9 Maja 2014 (edytowane) Ta odciętą siatkę powyginaj na krawędzi i powinno być lepiej. No niestety, jak się powie A to trzeba powiedzieć i B. Stelaż powinien być z drugiej strony bo przecież nikt go nie montował tylko z jednej. Siatek możesz dać mniej. Zdjęcia wg. mnie bardzo dobre. Edytowane 9 Maja 2014 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xDamian Napisano 9 Maja 2014 Autor Share Napisano 9 Maja 2014 Krzychu, zgaduję, że pisałeś z telefonu, bo wyszły niezłe słowa. Pierwszego zdania nie rozumiem, reszta już jest jasna. Dziękuję za odpowiedź i masz rację - druga strona też będzie ozdobiona siatkami ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 9 Maja 2014 Share Napisano 9 Maja 2014 Taa, już poprawione. Chyba będzie trzeba słownikowi reset zrobić (a w laptopie spacja też nie działa za dobrze - elektronika). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi