Hopek Napisano 8 Lutego 2014 Share Napisano 8 Lutego 2014 Witam, jestem tu nowy, i postanowiłem rozpocząć temat w którym przedstawię budowę mojego Yamato firmy Tamiya nr 78030 (kupiony wczoraj). Z pracami się nie śpieszę. Zdjęcia niestety nie będą rewelacyjne bo z telefonu ... Jest to mój drugi model w tej skali. Do modelu planuję dokupić zestaw waloryzujący Eduarda, oraz lufy Abera. Niestety przez wzgląd na brak aerografu muszę malować pędzlem, i tu pytanie do was, czy macie jakieś porady/techniki jak malować by dobrze wyglądało. Do tej pory zająłem się robieniem samolotu Aichi E13A, tak na rozgrzewkę. Pozdrawiam Damian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 8 Lutego 2014 Share Napisano 8 Lutego 2014 Witaj fajnie, że kolejny japończyk... Najlepiej chyba wygląda malowane aero. Nawet najprostszym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slamacek Napisano 8 Lutego 2014 Share Napisano 8 Lutego 2014 no to sobie popatrzę w fotelu siedząc wygodnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 9 Lutego 2014 Share Napisano 9 Lutego 2014 Przyzwoitą psikawkę kupisz już za około 100zł. A efekt jest nieporównywalnie lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cazador Napisano 9 Lutego 2014 Share Napisano 9 Lutego 2014 Witaj. Trzymam kciuki, rzeczywiście lepiej zainwestuj w aero. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Z Napisano 9 Lutego 2014 Share Napisano 9 Lutego 2014 Dodatkowo jeśli zamontujesz tu blaszki, to przy malowaniu pędzlem bez strat się nie obejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hopek Napisano 9 Lutego 2014 Autor Share Napisano 9 Lutego 2014 Wiem, że efekt będzie dużo lepszy, ale kompresora brak ... i miejsca trochę mało ... Zobaczę jeszcze co da się zrobić, zabrałem się za drugi samolot i wykańczanie tego. Czekam na blaszki, do tego momentu będę opóźniał prace i zajmował się drobiazgami pokroju samolotów Jak możecie doradźcie jakiś aerograf i kompresor na start Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 9 Lutego 2014 Share Napisano 9 Lutego 2014 Co do kompresora i aero to pierwsze pytanie ile chcesz wydać na ten sprzęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hopek Napisano 9 Lutego 2014 Autor Share Napisano 9 Lutego 2014 Koło 400-500 zł max Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 9 Lutego 2014 Share Napisano 9 Lutego 2014 Ja swój zrobiłem sam:] Kompresorek z lodówki i stary, uszkodzony zbiornik przeponowy 8 litrów. Do tego manometr i wyłącznik ciśnieniowy "grudziądz" z demobilu. Jak ktoś zainteresowany mogę zrobić zdjęcia i wytłumaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 9 Lutego 2014 Share Napisano 9 Lutego 2014 Koło 400-500 zł max W tej cenie spokojnie zakupisz kompresor i dobry aero lub jak masz umiejętności to skorzystać z rady ganjavir i wydać troszkę więcej na aero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hopek Napisano 9 Lutego 2014 Autor Share Napisano 9 Lutego 2014 Nada się ? http://allegro.pl/wydajny-kompresor-do-aerografu-z-butla-3l-as-186-i3948561461.html http://allegro.pl/uniwersalny-aerograf-0-2mm-double-action-bd-130-i3874761563.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Z Napisano 9 Lutego 2014 Share Napisano 9 Lutego 2014 Co do aerografu posiadam ten sam. Wg. mnie na początek w sam raz, oczywiście jak na pseudo-iwatę przystało nie umywa się do aero pokroju H&S, Iwat czy Bóg wie czego jeszcze, ale mi się nim wygodnie maluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Warka Bear Napisano 9 Lutego 2014 Share Napisano 9 Lutego 2014 Mam taki sam kompresor i jestem z niego bardzo zadowolony. Jedym mankamentem jest troche glosna praca. Wieczorem moze byc uciazliwy dla domownikow. To kompresor membranowy. Czasami zastanawiam sie, czy nie wymienic pompki na agregat lodowkowy. Nie zapomnij kupic weza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 9 Lutego 2014 Share Napisano 9 Lutego 2014 No proszę jaki piękny zestaw. Nic tylko kupuj i ćwicz malowanie na czymkolwiek. W sumie to proste jest:] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 9 Lutego 2014 Share Napisano 9 Lutego 2014 Taki kompresor posiadam ale ta pseudo iwata jest do bani już lepiej 0.3 tego samego producenta (sam od takiego zaczynałem). Po nabraniu wprawy wymienić na h&s. Ewentualnie już dodać do kompresora Ultre tyle że to przekroczy zaplanowany budżet o małe co nie co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abir24 Napisano 11 Lutego 2014 Share Napisano 11 Lutego 2014 Witaj Kolego, zasiadam i podglądam Do samolotów są dostępne blaszki Rainbow /Rb 3517/ fajny zestaw.Dobrym zastępstwem kompresora jest butla CO2 na Tablicy "akwarystyka" można znaleźć za 100 czasem taniej, z butli pryśniesz kilka modeli- cisze masz gwarantowana, ponowne nabicie to ok.10-15zl/poj. butli/ zaoszczędzone złotówki wydać na aero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hopek Napisano 12 Lutego 2014 Autor Share Napisano 12 Lutego 2014 Witam, samoloty już prawie skończone, zostało dokończyć ostatni. Co do aerografu, jeszcze nie podjąłem decyzji jaki, ale najprawdopodobniej jutro coś wybiorę i kupię. Możliwe, że na blaszki będę czekał nawet 3 tygodnie ... Trochę sporo ale przy najmniej będę miał czas się przygotować Czy do aero mogę lać farby Pactry czy muszą być jakieś specjalne ? Pozdrawiam Damian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 13 Lutego 2014 Share Napisano 13 Lutego 2014 Pactry są dobre. Tylko jak prawie wszystkie trzeba rozrzedzić. Jest gdzieś na forum poradnik na którym ja bazowałem i jakoś idzie:] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 13 Lutego 2014 Share Napisano 13 Lutego 2014 Hehe, samoloty wyszły fajowo, też się biorę za pokładowego Walrusa do HMS Repulse, żeby mieć na zapęd choć jeden samodzielny element całego okrętu - nie masz podobnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hopek Napisano 6 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2014 Witam ponownie. W końcu doszły blaszki Niestety, robi się ciepło, i zaczęła się praca w warsztacie. Mało czasu, dziś jest pierwszy dzień kiedy zabrałem się do roboty Już składam komin, później wrzucę zdjęcia Z kompresorem i aerografem jeszcze się wstrzymałem, poczekam jak już będę miał go poskładanego, i zostanie mi tylko go pomalować. Kompresora też raczej nie będę kupować, bo mam na warsztacie dostęp do jednego Wolne mam tylko niedziele, ale postaram się co tydzień coś wrzucać ;) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hopek Napisano 6 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2014 A oto zdjęcia z mojej dzisiejszej pracy : Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi