pedros Napisano 11 Lutego 2014 Napisano 11 Lutego 2014 Hejka Mam takie pytanie do znawców tematu: jaki zestaw kupić i co należy zrobić, żeby powstał w miarę poprawny model Bombcata. Chodzi mi tylko o najwazniejsze (czyt. najbardziej widoczne) róznice względem "normalnego F14". Chodzi mi o skalę 1/72. Za wszelkie info z góry dzięki. Cytuj
Marcin Witkowski Napisano 3 Marca 2014 Napisano 3 Marca 2014 Bombcat, to trochę mylne pojęcie - nigdy nie było używane oficjalnie. Musiałbyś sprecyzować pytanie. Od połowy lat 90tych, każdy F-14 był używany do misji powietrze-ziemia. Niezależnie czy to A, B czy D. Więc musisz wiedzieć, jaki typ i jaka jednostka. Wtedy będzie można coś pomóc w kwestii doboru zestawu i do niego ewentualnych dodatków. Cytuj
pedros Napisano 3 Marca 2014 Autor Napisano 3 Marca 2014 Dzięki Marcinie za odzew. Nie mam konkretnie sprecyzowanych ani jednostki, ani typu. Chciałbym po prostu zrobić F-14, które będzie na pewno wersją mogącą przenosić uzbrojenie pow-ziem. Stąd moje pytanie dotyczące różnic wizualnych z zewnątrz. Czy byłoby to dla ciebie dużym problemem, napisać mi jaka jednostka najczęściej używana była z uzbrojeniem pow-ziemia? W tej chwili mam F-14 Academy (o ten http://www.mojehobby.pl/products/F-14A-TOMCAT-107364.html) i jest on w powijakach. Jeżeli on się do czegoś nadaje, to mogę przerobić (lub dokupić dodatki). A ten Bobcat utkwił mi gdzieś w pamięci i jakoś mi bardzo pasuje :-). Wiem, że to nie jest oficjalne. Cytuj
pedros Napisano 4 Lipca 2015 Autor Napisano 4 Lipca 2015 Pozwolę sobie wskrzesić temat - tym razem chodzi o konkretną rzecz. Mianowicie: czy istnieje zdjęcie Tomcata przenoszącego bomby pod pylonami skrzydłowymi? Czy w ogóle jest taka możliwość? I pytanie drugie: czy można zamontować pod kadłubem MER-y? Na znalezionych przeze mnie zdjęciach bomby są podwieszane pojedynczo. Są zdjęcia z kilkunastoma bombami pod kadłubem, ale są to (chyba) bomby ćwiczebne i nie jestem pewny, czy to nie są tylko testy, a w rzeczywistości MER-y nie były stosowane Dzięki za odpowiedź. Cytuj
net_sailor Napisano 6 Lipca 2015 Napisano 6 Lipca 2015 Przy uzbrojeniu poskrzydłowym nie pomogę, ale jeśli chodzi o podkadłubowe to pewne informacje wymagają sprostowania/uzupełnienia. Zapewne swoje wnioski oparłeś się na tym zdjęciu testów: Jednak pod kadłubem nie były zakładane typowe MER-y, lecz indywidualne wyrzutniki (BRU-32?) dla każdej z 14 bomb zawieszone parami po obu stronach belki na AIM-54. W przypadku USN prawdopodobnie nie doszło do operacyjnego wykorzystania aż tak "masowego" wariantu. Powszechnie stosowano wariant z 1 centralnie zawieszonym BRU-32 przy każdej belce AIM-54: Co z reguły owocowało takim widokiem (przy okazji widać dlaczego zbytnie zagęszczenie belek było zbędne - nie dałoby się podwieszać bomb kierowanych): Teoretyczne wariant ten dla bomb niekierowanych mógł być jednak bardziej rozbudowywany i np. tutaj widzimy TER podwieszony na BRU-32: Za to pierwotny wariant podwieszeń z indywidualnymi wyrzutnikami wykorzystywało lotnictwo irańskie. Więcej informacji na temat Bombcatów w IRAF znajdziesz tutaj: http://www.freerepublic.com/focus/bloggers/3150155/posts Cytuj
Marcin Witkowski Napisano 6 Lipca 2015 Napisano 6 Lipca 2015 TERy były podwieszane jedynie dla mini-bomb ćwiczebnych. Innych przypadków w linii w USN nie stosowali. Nie było też wykorzystania pylonów podskrzydłowych do przenoszenia bomb. JDAM, GBU, czy cluster'y jedynie w "tunelu". Irańczycy pokazali niedawno F-14 uzbrojonego bomby podwieszone na wielozamkowych uchwytach mocowanych do palet AIM-54 pod kadłubem. Ale raczej tego nie wykorzystują i pokazali to jedynie na stojance lokalnego air show. Cytuj
net_sailor Napisano 6 Lipca 2015 Napisano 6 Lipca 2015 W zaklinowanym materiale jest wzmianka o przynajmniej jednej akcji bombowej przeciwko Irakowi w 1985 r. Zapewne dokładnej konfiguracji podwieszeń nie dojdziemy nigdy, ale jest jakieś prawdopodobieństwo, że uchwyty pokazane na zdjęciu mogły być wykorzystane w taki właśnie sposób. W Iranie lubią tajniaczyć najprostsze rzeczy przez długi czas, a po latach chwalić się wynalezieniem koła na nowo. Stąd pewnie mocno spóźniona premiera tych wyrzutników pod Tomcatem. Cytuj
pedros Napisano 6 Lipca 2015 Autor Napisano 6 Lipca 2015 Wielkie dzięki Panowie za odpowiedź. Już wiem jak dalej działać. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi