pastk4 Napisano 11 Lutego 2014 Share Napisano 11 Lutego 2014 Kolejny modelik Airfixa skończony To stary, z lat 70tych, model Spitfire VB. Samolot Johnny'ego Zumbacha z 303 (Polish) Sqn - tak informuje pudełko ;) Model robiony "prosto z pudła". Składał się przyjemnie - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sdk_uk Napisano 11 Lutego 2014 Share Napisano 11 Lutego 2014 W sumie fajny oznaczenia na kadlubie sam robiłeś czy okalkomanie takie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pastk4 Napisano 11 Lutego 2014 Autor Share Napisano 11 Lutego 2014 W sumie fajny oznaczenia na kadlubie sam robiłeś czy okalkomanie takie? Kalkomanie z pudełka - trochę przesuniete kolory, kaczor i godło i krzyże nie wyglądają przez to najlepiej. Ale to mój pierwszy Spitfire i oryginalny airfix wydaje się najwlasciwszy na początek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 12 Lutego 2014 Share Napisano 12 Lutego 2014 Ale to mój pierwszy Spitfire i oryginalny airfix wydaje się najwlasciwszy na początek. Przy następnym rozważ, czy maszyna miała drewniane, czy metalowe śmigło. Na drewnianym nie powinno być srebrnych imitacji otarć. Zasadniczo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pastk4 Napisano 12 Lutego 2014 Autor Share Napisano 12 Lutego 2014 Zasadniczo. Ups No to mam już pozamiatane u miłośników spitfire'ów.. Oczywiście zlikwidowałem otarcia, z rozpędu je zrobiłem ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 12 Lutego 2014 Share Napisano 12 Lutego 2014 Na drewnianym nie powinno być srebrnych imitacji otarć. Zasadniczo. Zasadniczo No to mam już pozamiatane u miłośników spitfire'ów.. Spit jest spit, nawet z imitacją otarć. Zasadniczo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 12 Lutego 2014 Share Napisano 12 Lutego 2014 No to mam już pozamiatane u miłośników spitfire'ów.. Chodzi też o zasadniczą kwestię zawartości Spita w Spicie. Możesz powalczyć o wysokie stężenie z pomocą relacji na forum, bo tu zawsze się znajdzie ktoś, kto chętnie podzieli się swoją wiedzą. Możesz też np. kupić takie coś: http://ibg.com.pl/pl,rossa-05-donaldy-zumbacha-wersja-polska,3,39,0,0,211.html#.Uvvp0PsR6uE I przebrnąć przez temat Spita Zumbachowego, a dopiero potem skleić model i pomalować go w sposób maksymalnie zbliżony do oryginału. Możesz jedno i drugie:) Ja wierzę, że satysfakcja z takiej pracy, która wierniej oddaje niuanse jest większa, a samego modelarza wprowadza do klubu wtajemniczonych:) Moje dalsze uwagi: Kolor kołpaka i pasa przed usterzeniem to był najpewniej Sky, w prezentowanym modelu jest prawie biały, to zawsze niepewne oceniać kolor na monitorze... Zółte końcówki śmigieł miały w oryginale cztery cale. Poza tym jeden z samolotów Zumbacha miał niestandardowe końcówki z kolorem białym. Nie pamiętam który... Maszt antenowy bez poziomej beleczki. Moim zdaniem błędy drobne i do uniknięcia po kilkunastu minutach oglądania zdjęć w internecie:) Rozumiem, że model prosto z pudła, więc nie znęcam się nad zestawem, który chociaż fajny, to parę baboli posiada dość sporych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pastk4 Napisano 12 Lutego 2014 Autor Share Napisano 12 Lutego 2014 Twoje uwagi sobie cenię Będę poprawial te śmigło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 12 Lutego 2014 Share Napisano 12 Lutego 2014 Rozumiem, że model prosto z pudła, więc nie znęcam się nad zestawem, który chociaż fajny, to parę baboli posiada dość sporych. Sylwetkę Spitfire'a ten stary Airfix oddaje całkiem nieźle, na pewno lepiej niż np Revell. Ale są obecnie lepsze zestawy, także rzadko kto świadomoie sięga po ten model (jak już to raczej przez przypadkowy zakup, bo Airfix dał mu nowe pudełko i nadal wciska klientom). Sam niedawno zrobiłem ten airfixowy zestaw ze względów sentymentalnych, także ciekawie jest mi go zobaczyć w innym wykonaniu. Z tym, że zmieniłem kalkomanie na Techmody, co moim zdaniem istotnie wpłynęło na efekt finalny (http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=64&t=37999) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pastk4 Napisano 12 Lutego 2014 Autor Share Napisano 12 Lutego 2014 No w Twoim spicie kalkomanie wyraźnie dodają uroku. Model kupiłem świadomie ;) choć nie przypuszczalem że kalki będą tak kiepsko wydrukowane (natomiast jeśli chodzi o jakość kładzenia, grubość i wytrzymałość to były bardzo dobre). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 13 Lutego 2014 Share Napisano 13 Lutego 2014 Możesz powalczyć o wysokie stężenie Ty już je zapewne osiągnąłeś zawsze się znajdzie ktoś, kto chętnie podzieli się swoją wiedzą. No nie da się ukryć. Tyle w temacie śmigieł i obdzierania: Ja wierzę, że satysfakcja z takiej pracy, która wierniej oddaje niuanse jest większa, a samego modelarza wprowadza do klubu wtajemniczonych:) Dlaczego sprzedajesz ludziom w ł a s n e marzenia?... Moim zdaniem błędy drobne i do uniknięcia po kilkunastu minutach oglądania zdjęć w internecie:) Model robiony "prosto z pudła". Sugerujesz, że pastk4 powinien robić s w o j e modele tak jak T y to sobie wyobrażasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi