p_bladek Napisano 12 Lutego 2014 Share Napisano 12 Lutego 2014 Model skończony kawał czasu temu, ale w związku z licznymi pytaniami "in priv" Będę przeklejał relację z grupowego forum tutaj, ciekawy model, może i budowa będzie, na pewno komuś sie przyda ;) Częśc I "No to pierwsze koty za płoty. Stanąłem przed odwiecznym dylematem Tru Details czy pudełkowe, na razie przewagę mają pudełkowe. Dodatkowo do foteli producent dorzuca pasy fototrawione i kalkomanie " Nie narzekam, bo dawno mi sie tak przyjemnie nie modelowało, wszystko pasuje do siebie jak klocki Lego narazie. Kokpit oryginalny wygląda naprawdę atrakcyjnie. Złożony i przygotowany do malowania. i nie mogłem sie powstrzymać Przyszedł też vulcan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 12 Lutego 2014 Autor Share Napisano 12 Lutego 2014 Aktualnie przeryłem i pogłębiłem nity na prawej cześci kadłuba. Co do tablic, chłopaki za bardzo sie cykałem aby je piłować bardziej nizobecnie Wpadłem natomiast na pomysł aby odwrócic uwage od grubości. Materiał na osłonach przyrządów wykonałem z chusteczki dwuwarstwowej klejonej na cjanoakryl. Myślę że ona bardziej wpada w oko niz grube daszki. Zostały jeszcze podmalówki, kalki na tablice i fotele i drobny suchy pędzel w parze z washem. Co ja szię na dłubałem z malowaniem przycisków to tylko ja wiem. Panele boczne z bezpiecznikami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 23 Lutego 2014 Autor Share Napisano 23 Lutego 2014 Dzień dobry Prace trwają. Pomalowałem resztę wywashowałem i pociągnąłem suchym pędzlem. Cokpit done !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 23 Lutego 2014 Autor Share Napisano 23 Lutego 2014 Wnęki podwozia głównego Walcząc z Hasegawą zawsze miałem problem ze spodem kadłuba i nosem (sporo trzeba było piłować), następnym problemem było łączenie przedniej części kadłuba z tylnią, nie dośc że musiałem zawsze rozeprzeć tylnią część aby to zawsze zagrało, to jeszcze miałem 1mm piłowania z którejś strony. A tu wszystkie te bolaczki nie istnieja. Przednia część kadłuba spasowana, sklejona, poszpachlowana, schnie aktualnie. i pasowanie żeby zobaczyć dokładnosć, problem Hasegawy tu nie istnieje Wszystko wchodzi na styk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 23 Lutego 2014 Autor Share Napisano 23 Lutego 2014 Po 2h walki z vulkanem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adaszek123 Napisano 28 Czerwca 2014 Share Napisano 28 Czerwca 2014 Projekt żyje jeszcze bo nie mogę się doczekać dalszej części:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 28 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2014 Żyje, żyje. Dorobiłem podajnik amunicji, jeszcze wyłoszuję pociski, tak wiem że jest gruby ale z moimi paluchami neurohirurgiem nie będę, Vulcan, bęben włożony do zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 28 Czerwca 2014 Share Napisano 28 Czerwca 2014 Najs. A gdzie to można obejrzeć? Na jakim konkretnie forum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darth_hobbit Napisano 28 Czerwca 2014 Share Napisano 28 Czerwca 2014 Jestem pod wrażeniem i to dużym. Coś ostatnio Tomcatami obrodziło na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 28 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2014 Ten model jest już dawno skończony, a że miałem trochę pytań in priv, przeklejam relacje z naszego grupowego forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 28 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2014 Tak patrzę na te silniki i aż żal nie otworzyc przynajmniej jednego luku inspekcyjnego silnika. No masz rację Rizzi nie grzebałem. I to jest właśnie to co mi sie podoba w HobbyBoss-ie Pomalowane silniki, jak starczy mi samozaparcia to je okabluję Łączenie połówek, na końcach zostawione rozmyślnie, ew pokazany bedzie tylko jeden i ten został przeszlifowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 28 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2014 Dorobiłem taśmy amunicji do bebna, i wkleiłem silniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek57 Napisano 28 Czerwca 2014 Share Napisano 28 Czerwca 2014 Piękna robota. Dech zapiera patrząc na te fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 30 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2014 Pierwsza fotka w stylu co mówią nogi blondynki po wakacjach...... Nareszcie razem I gotowe skrzydła (nity znikna pod warstwami farby na spokojnie,nie są zbyt głębokie). Linie przeryłem i zmodernizowałem mocowania tak, aby wkładały sie jak w Hasegawie nity na skrzydłach zlikwidowałem, ostatnia linię przy krawędzi również, dwie pozostałe próbowałem za radą Marcina zalać szpachlówką, niestety przy usuwaniu wacik usuwał też wypełnienie lini, ten sposób jest mi znany, dla dobra szczegółów w okolicach w/w niestety podjałem decyzję aby je zostawić. Udało mi się zamaskować model i położyć surfacer. Miejsca szpachlowane wyglądały wstępnie koszmarnie, a po nałożeniu surfacera 1000 stwierdzam że to moje najlepsze szpachlowanie i docieranie jak do tej pory wracając do modelu, obejrzałem wiele zdjęć "santa Cat" i powiem szczerze na żadnym nie jest za bardzo wyeksploatowany, trzymając się faktu że model ma efektywnie wyglądać, trochę odbiegłem od standardowego czysciocha widzianego na zdjeciach. Etap 1 Preshading + Baza Etap 2 Tensocrom brązowy Etap 3 podmalówki Etap 4 eksploatacja Etap 5 pas antyodblaskowy Oczywiście stateczniki poziome wyszpachlowałem na gładko ;) I na koniec pytanie, czy ktoś się bawił w "solenie modelu"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 1 Lipca 2014 Autor Share Napisano 1 Lipca 2014 Skończyłem malowanie ;) dysze. Pewnie to znacie, ale co może wyjść z anteny teleskopowej, brzeszczotu i kawałka golenia? - całkiem fajna goleń Finału już się domyślacie zapewne ;) trochę podłubałem w miedzy czasi, i tak dokończyłem golenie Wjechały kalki na model i "blachy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 6 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2019 Dawno nic nie było no to siup. Golonki I dalsze prace. Poduchy muszą byc przemalowane:) 90% drobnicy done Zbiorniki na połysk Światła pozycyjne. Model dostał też subtelnie soli, ale ciężko to wyłapać aparatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 6 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2019 Ostatni etap przed składaniem wszystkiego do kupy. Uzbrojenie, proponowane przez Tureckiego. Pomalowane i zamaskowane do dalszego malowania. Zdięte maski i nabłyszczone pod kalki. Po kalkach razem z lantrinem. Czekam az sol poukłada i werniksujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 6 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2019 Poprawiłem zgodnie z zaleceniami naszego Guru F-14 Aira pas antyodblaskowy. Obyło sie bez strat. Po dzisiejszym dniu mam całkowity zakaz używania kompresora podczas obecności mojej żony Głowa ją rozbolała ps.nie bić za foty, łapa drżała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 6 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2019 Mały progres. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 6 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2019 Kolejne prace. Owiewka. reszta: i sloty co by pokazac że nie biją takim blaskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 6 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2019 Na pokład trafi też small tractor deck i para figurantów nad którymi pracuje, model jeszcze otrzyma anteny na górnych powierzchniach i oświetlenie na statecznikach pionowych 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 7 Stycznia 2019 Share Napisano 7 Stycznia 2019 Zacny. Troche czasu cie z nami nie bylo Przemek ale fajnie ze ruszyles ponownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielodziem Napisano 14 Stycznia 2019 Share Napisano 14 Stycznia 2019 Na pokład trafi też small tractor deck i para figurantów nad którymi pracuje, model jeszcze otrzyma anteny na górnych powierzchniach i oświetlenie na statecznikach pionowych Gdzie mogę dostać taki ciągnik lotniskowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 14 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2019 Luckymodel.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 14 Stycznia 2019 Share Napisano 14 Stycznia 2019 Ten ciągnik można kupić nie tylko na LuckyModel. To konkretnie takie coś: https://www.luckymodel.com/scale.aspx?item_no=SW-48003 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi