fpatryk99 Napisano 15 Lutego 2014 Share Napisano 15 Lutego 2014 Witam po Scanii zacząłem budowę drugiego modelu czyli Volvo FH 16 No to nie będę się rozpisywał tylko pokażę zdjęcia Kabina będzie czarna z czerwonymi pasami a wnętrze wyłożone takim materiałem gumowym nie wiem jak to sie dokładnie nazywa. Na zdjęciach może za bardzo nie widać bo świeżo po malowaniu ale jutro rano postaram sie zdjęcia zrobić już całej wyklejonej tym materiałem. Komentujcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fpatryk99 Napisano 15 Lutego 2014 Autor Share Napisano 15 Lutego 2014 Nie wiem czemu nie wyświetlają się zdjęcia (przynajmniej mi) wytłumaczy mi to ktoś robię tak że link zdjęcia wklejam i zaznaczam a potem biorę przycisk IMG wytłumaczy ktoś czemu tak się dzieje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 15 Lutego 2014 Share Napisano 15 Lutego 2014 A kopiując adres obrazka najeżdżasz kursorem na obrazek -> ppm -> kopiuj adres obrazka i to wklejasz, może tu coś nie to kopiujesz? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fpatryk99 Napisano 15 Lutego 2014 Autor Share Napisano 15 Lutego 2014 Okej wreszcie się nauczyłem tak jak mówiłem foty nie są doskonałej jakości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 16 Lutego 2014 Super Moderator Share Napisano 16 Lutego 2014 Witam. Kolego mam pytanie, spieszysz się, lub ktoś cię poganie byś szybko zbudował ten model? Wnętrze jest tragicznie pomalowane, przynajmniej tak wygląda to na pierwszej fotce. Silnik i rama nie pomalowane, nie pousuwałeś śladów łączeń itp. Nie śpiesz się bo to Cię nigdzie nie doprowadzi. Poczytaj relację innych, zaopatrz się w narzędzia i chemię, a dopiero wtedy spróbuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fpatryk99 Napisano 16 Lutego 2014 Autor Share Napisano 16 Lutego 2014 Kolego jawkers rama jest nie pomalowana bo taka mi pasuje silnik malowałem wnętrze jest tak pomalowane bo to jest pierwsza warstwa jeszcze jakieś 3 będą bo chyba inny kolor wezmę ale nie wiem jeszcze. Muszę kupić pędzle bo mam nie za bardzo dobre więc środek tylko pokazałem jak to będzie prawdopodobnie wyglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 16 Lutego 2014 Share Napisano 16 Lutego 2014 Po pierwsze, to musisz prosić admina o przeniesienie do Warsztatu. Zły dział Rama jest niepomalowana, to duży błąd. Bez żadnych zabiegów dalej będzie to wyglądało jak plastik. Do ramy to wystarczy kupić nawet zwykły szpraj za 10 zł (np. czarny mat, jak ci się podoba kolor ramy) i psiknąć 2-3 warstwy. Zupełnie inna bajka. Na dzień dzisiejszy sobie wbij do główki - nie zostawiać niepomalowanych powierzchni. Wnętrze - jeśli to jest pierwsza warstwa, no to jest bardzo źle. Trzeba by to zmyć i malować od początku, oczywiście po wcześniejszej lekturze działu "Jak to zrobić i pokazać". Z tego co na razie jest nic dobrego już nie powstanie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fpatryk99 Napisano 16 Lutego 2014 Autor Share Napisano 16 Lutego 2014 Na razie to i tak nie mam za dużo farbek muszę sobie właśnie dokupić bo nie ma czym malować jutro kupię spray ale już ramy nie pomaluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fpatryk99 Napisano 17 Lutego 2014 Autor Share Napisano 17 Lutego 2014 Odświeżam foty środek już całkiem zrobiłem ale jak będziecie mieli pisać że po co takie kolorowy to ja wam już mówię że mi takie odpowiada ;) Komentujcie Jutro kupię czarny spray i go pomaluję ;) A i jeszcze zrobiłem te nadkola tylne czy jak to sie nazywa tak jak to było w nie których starych ciężarówkach w niskich też teraz czasami tak jest mi się bardziej tak podoba ponieważ tamte były takie nie jak w realu a tu 5 minut roboty i efekt dużo lepszy jak dla mnie tu właśnie te nadkola (bez lamp) i silniczek przy daszku wyleciał mi klej bo pomyślałem że i tak będzie malowane to nakładę więcej żeby bardziej trzymało a przed malowanie spiłuję ;) środek ;) deska rozdzielcza zielona w środku czarna a na dole czerwona mi taka kolorystyka odpowiada ładnie będzie to widać w czarnej ciężarówce ;) (jak dla mnie) po tej stronie co miało być koło zapasowe to zrobię zbiornik taki żeby mniejszy żeby równo było ;) zapasowego nie będzie ;) tak się to prezentuje na czas teraźniejszy ;) Pozdrawiam oceniajcie PS zapomniałem dopisać jakby się ktoś pytał Kabina nie jest przyklejona jest tylko nałożona na środek i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 17 Lutego 2014 Share Napisano 17 Lutego 2014 A na tym "daszku" to nie ma linii podziału? Jeśli się mylę to sorry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fpatryk99 Napisano 18 Lutego 2014 Autor Share Napisano 18 Lutego 2014 Nie nie ma kolego @RapToWny jakby był to bym przykleił W Scanii jest ale w Volvie nie ma ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thombike Napisano 18 Lutego 2014 Share Napisano 18 Lutego 2014 No fpatryk99 nie do końca wie co to linie podziału...ale jeśli jest to tylko dookoła luftu dachowego. Tam jest na pewno i raczej nigdzie więcej. fpatryk99 - chodzi o te linie, które zakreślają nam na modelu gdzie są drzwi, klapy schowków 9w przypadku ciężarówki) lub wspomniany luft dachowy. Wielu...albo większosc modelarzy poglebia je (różnymi sposobami) i potem pogłebione linie precyzyjnie zakreśla czarna farbka...lub innym sposobem, jeśli jest obry i skuteczny. To nadaje dodatkowo realnego wyglądu, szczególnie na jasniejszych lakierach. Na czarnym to raczej nie ma aż takiego znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fpatryk99 Napisano 18 Lutego 2014 Autor Share Napisano 18 Lutego 2014 Wiem wiem o co ci chodzi ale jak i tek cały czarny będzie to nie mam na razie po co jeszcze nie złożyłem całej kabiny dopiero jak będę miał malować a pztm. to teraz czasu za dużo nie ma bo szkoła ferie się skończyły :( w weekendy coś się porobi ;) http://pwm.org.pl/pwm/index.php/atykuy/techniki-modelarskie/55-malowanie-lini-podziau-blach chyba chodzi ci o to to sam stwierdziłeś że w czarnym nie ma znaczenia chyba, że by się dało to bym zrobił na czarnym tylko jedna mała prośba podpowiedziałbyś jak ?? ja w google poszperam zobaczę i może coś znajdę ale jak byś mi ty opisał lub ktoś inny to też bym był zadowolony bo wtedy to taki realniejszy model jest ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 18 Lutego 2014 Super Moderator Share Napisano 18 Lutego 2014 Thombike chodziło o to, że na czarnym, czarnego nie będzie widać. Więc nic nie szukaj, bo i tak nie znajdziesz. Czytaj dokładniej posty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fpatryk99 Napisano 19 Lutego 2014 Autor Share Napisano 19 Lutego 2014 Czytam dokładnie.... no to po co proponować jak nie będzie widać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 19 Lutego 2014 Super Moderator Share Napisano 19 Lutego 2014 Spróbuj pogłębić, tylko nie za głęboko, będą wtedy bardziej widoczne przy czarnym kolorze kabiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fpatryk99 Napisano 19 Lutego 2014 Autor Share Napisano 19 Lutego 2014 wiem wiem ale ja sprayem lekko przejadę także nie będzie tak źle gorzej jakbym pędzlem malował nie wyobrażam sb takiej ciężarówki z smugami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 19 Lutego 2014 Share Napisano 19 Lutego 2014 Spray'em jeszcze łatwiej zalać. Lepiej pogłąb za wczasu. Malujesz na czarno więc nie powinno być przebić innego koloru, aby to estetycznie wyglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fpatryk99 Napisano 19 Lutego 2014 Autor Share Napisano 19 Lutego 2014 Okej spróbuję dzk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thombike Napisano 19 Lutego 2014 Share Napisano 19 Lutego 2014 No, jak pisze RapToWny - skoro chcesz go robić na czarno to tylko zrób pogłębienie linii, szczególnie drzwi i przedniej klapy, czy maski jak kto woli, bo one beda miały największy wpływ na wygląd kabiny. A skoro czarny to już zamalowywać nie musisz. Przyglądnij sie w innych warsztatach kolegów, którzy robią to całkiem nieźle jak to powinno wyglądać. ja niestety zrobiłem za płytkie na Porsche i...nie jestem teraz do końca zadowolony, choć dramatu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fpatryk99 Napisano 19 Lutego 2014 Autor Share Napisano 19 Lutego 2014 Ja to się zastanawiam dalej nad tym kolorem .. Bo mam kasę odłożoną na naczepę a nie mam nic na spray czarny chyba pomaluję ją na złoto i czarny cienki najcieńszy marker kupię i pomaluję te linie podziału Ale to nie na 100% bo teraz pomalowałem trochę tył i zobaczę jak wyschnie czy nie będzie schodzić bo jak nie to na złoto trzeba będzie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 20 Lutego 2014 Share Napisano 20 Lutego 2014 Pod złoty kolor zazwyczaj używa się czarnego koloru/podkładu - ogólnie pod większość metalizerów - więc ten czarny spray i tak będzie Ci potrzebny. Taka mała prośba. Zobacz jak piszą swoje posty koledzy - używają kropek, przecinków, myślników - zwróć proszę na to uwagę, bo: 1) ciężko się czyta Twoje posty, 2) łatwo o złe zrozumienie Twoich wypowiedzi. Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek Napisano 20 Lutego 2014 Share Napisano 20 Lutego 2014 Kolego fpatryk99, może nie jestem znawcą ale uważam że jest to twój pierwszy projekt (może się mylę) ale czytaj uważnie uwagi i propozycję kolegów z forum (w końcu postanowiłeś umieścić tu swój warsztat) aczkolwiek rób/sklejaj model tak aby Tobie sprawiał przyjemność a nie stresował, bo tak najłatwiej się zrazić do hobby. Fakt że wielu kolegów z forum jest doświadczonymi modelarzami i chcą Ci dobrze doradzić, więc kieruj się ich radami a na pewno zarazisz się modelarstwem i kolejne modele pójdą jak "spłatka". Życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fpatryk99 Napisano 22 Lutego 2014 Autor Share Napisano 22 Lutego 2014 Dzięki marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fpatryk99 Napisano 22 Lutego 2014 Autor Share Napisano 22 Lutego 2014 a tak wgl to powiem co teraz sie dzieje a więc. Najpierw pomalowałem chyba 3 warstwy złotym kolorem ale dobrze nie bylo, bo lakier schodził a pztm to z przodu i po bokach porażka... zreapałem ten lakier tak w miare dokładnie i teraz z daleka czarnym maluję puki co jest okej idę zaraz to przynieść i chyba zamontuję ;) Pozdrawiam fpatryk99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi