Jump to content

Messerschmitt Bf 109 E-4/7 "Jabo" - Hasegawa 1:48

Desaxe
 Share

Recommended Posts

To taki szybki warsztacik - kolejny z serii modeli pokazanych w locie tak jak poprzedni Mustang III (bedzie ich łącznie w takim wyeksponowaniu 3-4 samoloty). Model urzekł mnie tą "pszczołą" na ryjku i choć nie jestem fanem Luftwaffe to uznałem, że "109-tka" i "foka" to obowiązkowe modele w kolekcji i jakoś zniosę tych dwóch niemiaszków na półce między Aliantami

Robię "z pudła", bez bajerów, które zostawiam na modele stojące na ziemi i pootwierane. Model skleja się sam, części pasują idealnie, szpachli prawie nie używałem (tylko łaczenie skrzydeł z kadłubem, minimalnie widoczna szpara). Fajnym dodatkiem do tej odnowionej edycji modelu są blaszki (płyta pancerna, chłodnice). Oszklenie już sklejone, czego nie ma na foto, tak jak szare części - pasuje idealnie miła odmiana po ICM-owskim Spitfierze

podziękowania wielkie dla "Marka D" za figurki pilotów do mojej kolekcji "lecących" maszyn Hasegawa i ICM ich nie dają...

Malowanie będzie z rysunku na pudełku, ale nie jestem pewien czy kołpak śmigła nie powinien być czarny... nie wiem też czy dobrze wkleiłem części ruchome (lotki są na końcach skrzydeł, a te elementy mające być wklejonymi "w dół" to chyba klapy) - jakieś sugestie fachowców od szkopskich samolotów?

ao56.jpg

nyt3.jpg

bwto.jpg

• 1 year later...

Na dniach psikam brzydala bazowymi kolorami - jakieś sugestie odnośnie ustawiania klap, o które pytałem w pierwszym poście lub w ogóle odnośnie modelu?

No i w tytuł posta wkradł się mały babol cyferkowy przez szybkie klikanie w klawisze, Messer to oczywiście numer 109

• 2 weeks later...

OK, to jadę z malowaniem, wszystko Pactrą psikam - RLM 76 poszedł już na dół i boki, górne powierzchnie i plamy na bokach będą robione RLM 74 i RLM 75. Biorę się też równocześnie za podstawkę do pokazania go w locie, taką samą jak w moim modelu Mustanga III pokazanym w galerii.

IMG_1341_zpswp7v2h4j.jpg

• 2 weeks later...

Seba - powoli, ale do przodu Projekcik relaksacyjny bez spinania się, następny model będzie z żywicami, blachami i bajerami, ten chcę skończyć i wstawić na podstawkę do lotu

Brzydal dostał kamuflaż i plamki po bokach, zostały do pomalowania żółte elementy identyfikacyjne i detale plus kratownica owiewki - nie jestem specjalistą od niemieckiego lotnictwa i plamki robiłem nieco na czuja, proszę więc o niski wymiar kary od specjalistów

Jakieś sugestie ogólne i szczególne na tym etapie?

IMG_1368_zpselrjhxhf.jpg

IMG_1371_zpswcwqtcdj.jpg

IMG_1376_zpspgp6jlmt.jpg

IMG_1378_zps3bktsvyf.jpg

Warsztat najwyraźniej robię sobie i Sebie, ale dorzucę niedzielny update Psiknąłem oznaczenia identyfikacji, wyrównałem parę baboli i detale dostały wstępne kolorki, bombka podkadłubowa się robi, następne foty będą już po lakierze błyszczącym i kalkach

IMG_1380_zpstfdkdq0a.jpg

IMG_1383_zpslqdfkxqh.jpg

Miło widzieć, że ktoś zagląda Brzydal dostał lakier błyszczący Humbrola, potem kalki, śmigło i kołpak, kabinka zamaskowana magic tapem Tamiyi (na koniec zostawiam jej kratownicę)... pora się brać za wash, odpryski i przetarcia farby - wreszcie zaczyna to przypominać samolot

...tylko jak na złość litera S po prawej stronie się troszkę naderwała przy nakładaniu i mały kawałek gdzieś zniknął, muszę kalkę wyretuszować pędzelkiem

IMG_1387_zpsxtblk4d5.jpg

IMG_1390_zps2oenl4o1.jpg

IMG_1398_zpstu0k9ero.jpg

Kolejny etap ogarnięty - wash czarny w liniach to Nuln Oil z akrylowej serii firmy Citadel, oleje itp na dole dopaćkane brązowym washem tej samej firmy (Agrax Earthshade) - potem spirytusikiem, patyczkami do uszu i pędzlem starłem nadmiar washa i starałem się by był tylko lekko widoczny w liniach, na dole gdzie olej cieknie nieco więcej go dałem, ale i to zostanie stonowane potem - lepiej będzie to widać po matowym lakierze i ostatecznym "męczeniu" modelu.

IMG_1402_zpsskez5afp.jpg

IMG_1403_zpsq65moh4k.jpg

IMG_1412_zpsecomeehx.jpg

IMG_1414_zpstgpbbii0.jpg

Nie szkoda spirytusiku?

Trochę żal, ale bardziej bym płakał jakby whisky służyła do celów modelarskich ;)

Podstawka pod model już gotowa, w zamyśle wyschnięty strumień gdzies w Rosji

IMG_1423_zpsqirg4r1v.jpg

A ja pozwolę sobie wrócić na sekundę do początku wątku - pod Pactrę nie kładziesz podkładu? Czy po prostu nie uwzględniłeś go w opisie?

Jakoś przyzwyczaiłem się, że podkład po Pactrę być musi. Czy to spray do zderzaków i plastików w samochodzie, czy stary humbrol. Ale ma być ;)

Przemek

whisky nie - ja na warsztacie mam zawsze pod ręką 'balsam pomorski' idealnie nadaje się na zacięcia skalpelem. Po zacięciu palca odkręcam półlitrową butelkę nasączam substancją wacik i przecieram ranę - resztę wypijam (tak i tak nie da się dalej sklejać) na drugi dzień czuję się jak młody Bóg a kamuflaże wychodzą pierwszorzędnie

Haha, dobre pomysły macie - na pewno zaliczę to do pomysłów do zrealizowania przy malowaniu modeli

Mocowania na podstawce już gotowe, zrobione z trzech drutów wklejonych w wywiercone otwory na górze ramienia podstawki. Matowy lakier akrylowy Pactra użyłem po raz pierwszy, położył się bardzo dobrze i nie zostawił nalotu, czego się bałem.

Zostały do zrobienia ślady eksploatacji tu i tam, bomba i kratownica owiewki - efekty zobaczycie w galerii końcowej, a poniżej foto poglądowe stanu bieżącego, ostatnie w warsztacie

IMG_1449_zpst6aybyx1.jpg

• 4 weeks later...
BF 190, a wygląda jak 109-ka

od pierwszego posta pisałem, że to literówka, a admin nie zmienił w tytule, no ale widzę, że to najciekawszy aspekt tego warsztatu ;) Ewentualne komentarze do modelu proszę dawać w galerii