Desaxe Napisano 16 Lutego 2014 Share Napisano 16 Lutego 2014 To taki szybki warsztacik - kolejny z serii modeli pokazanych w locie tak jak poprzedni Mustang III (bedzie ich łącznie w takim wyeksponowaniu 3-4 samoloty). Model urzekł mnie tą "pszczołą" na ryjku i choć nie jestem fanem Luftwaffe to uznałem, że "109-tka" i "foka" to obowiązkowe modele w kolekcji i jakoś zniosę tych dwóch niemiaszków na półce między Aliantami Robię "z pudła", bez bajerów, które zostawiam na modele stojące na ziemi i pootwierane. Model skleja się sam, części pasują idealnie, szpachli prawie nie używałem (tylko łaczenie skrzydeł z kadłubem, minimalnie widoczna szpara). Fajnym dodatkiem do tej odnowionej edycji modelu są blaszki (płyta pancerna, chłodnice). Oszklenie już sklejone, czego nie ma na foto, tak jak szare części - pasuje idealnie miła odmiana po ICM-owskim Spitfierze podziękowania wielkie dla "Marka D" za figurki pilotów do mojej kolekcji "lecących" maszyn Hasegawa i ICM ich nie dają... Malowanie będzie z rysunku na pudełku, ale nie jestem pewien czy kołpak śmigła nie powinien być czarny... nie wiem też czy dobrze wkleiłem części ruchome (lotki są na końcach skrzydeł, a te elementy mające być wklejonymi "w dół" to chyba klapy) - jakieś sugestie fachowców od szkopskich samolotów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 17 Lutego 2014 Share Napisano 17 Lutego 2014 Nono ale masz przepustowość warsztatową Jeden kończysz i już następny fiu,fiu Jestem ciekaw czy to będzie front wschodni I ta gęba prawdziwy fryc Świetny niemiaszek siedzi w kokpicie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 20 Marca 2015 Autor Share Napisano 20 Marca 2015 Na dniach psikam brzydala bazowymi kolorami - jakieś sugestie odnośnie ustawiania klap, o które pytałem w pierwszym poście lub w ogóle odnośnie modelu? No i w tytuł posta wkradł się mały babol cyferkowy przez szybkie klikanie w klawisze, Messer to oczywiście numer 109 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 29 Marca 2015 Autor Share Napisano 29 Marca 2015 OK, to jadę z malowaniem, wszystko Pactrą psikam - RLM 76 poszedł już na dół i boki, górne powierzchnie i plamy na bokach będą robione RLM 74 i RLM 75. Biorę się też równocześnie za podstawkę do pokazania go w locie, taką samą jak w moim modelu Mustanga III pokazanym w galerii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 31 Marca 2015 Share Napisano 31 Marca 2015 Stara poczciwa PACTRA czekam na efekt końcowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 11 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2015 Seba - powoli, ale do przodu Projekcik relaksacyjny bez spinania się, następny model będzie z żywicami, blachami i bajerami, ten chcę skończyć i wstawić na podstawkę do lotu Brzydal dostał kamuflaż i plamki po bokach, zostały do pomalowania żółte elementy identyfikacyjne i detale plus kratownica owiewki - nie jestem specjalistą od niemieckiego lotnictwa i plamki robiłem nieco na czuja, proszę więc o niski wymiar kary od specjalistów Jakieś sugestie ogólne i szczególne na tym etapie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 12 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2015 Warsztat najwyraźniej robię sobie i Sebie, ale dorzucę niedzielny update Psiknąłem oznaczenia identyfikacji, wyrównałem parę baboli i detale dostały wstępne kolorki, bombka podkadłubowa się robi, następne foty będą już po lakierze błyszczącym i kalkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 13 Kwietnia 2015 Share Napisano 13 Kwietnia 2015 Ja podglądam po cichu i czekam niecierpliwie bo mój czeka na malowanie plamek. Wgląda dobrze, tak myślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 18 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2015 Miło widzieć, że ktoś zagląda Brzydal dostał lakier błyszczący Humbrola, potem kalki, śmigło i kołpak, kabinka zamaskowana magic tapem Tamiyi (na koniec zostawiam jej kratownicę)... pora się brać za wash, odpryski i przetarcia farby - wreszcie zaczyna to przypominać samolot ...tylko jak na złość litera S po prawej stronie się troszkę naderwała przy nakładaniu i mały kawałek gdzieś zniknął, muszę kalkę wyretuszować pędzelkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 18 Kwietnia 2015 Share Napisano 18 Kwietnia 2015 niezłe tempo widzę że Sido nie żałowałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 18 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2015 To nie sido ;) jak pisałem używam lakieru gloss Humbrol - jakoś mi się łatwiej wash kładzie na nim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 18 Kwietnia 2015 Share Napisano 18 Kwietnia 2015 no właśnie cos mi nie pasowało błyszczy się jak nie powiem co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 18 Kwietnia 2015 Share Napisano 18 Kwietnia 2015 Ładnie zmierza do wielkiego finału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 21 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2015 Kolejny etap ogarnięty - wash czarny w liniach to Nuln Oil z akrylowej serii firmy Citadel, oleje itp na dole dopaćkane brązowym washem tej samej firmy (Agrax Earthshade) - potem spirytusikiem, patyczkami do uszu i pędzlem starłem nadmiar washa i starałem się by był tylko lekko widoczny w liniach, na dole gdzie olej cieknie nieco więcej go dałem, ale i to zostanie stonowane potem - lepiej będzie to widać po matowym lakierze i ostatecznym "męczeniu" modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 21 Kwietnia 2015 Share Napisano 21 Kwietnia 2015 Nie szkoda spirytusiku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 26 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2015 Nie szkoda spirytusiku? Trochę żal, ale bardziej bym płakał jakby whisky służyła do celów modelarskich ;) Podstawka pod model już gotowa, w zamyśle wyschnięty strumień gdzies w Rosji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekK Napisano 26 Kwietnia 2015 Share Napisano 26 Kwietnia 2015 A ja pozwolę sobie wrócić na sekundę do początku wątku - pod Pactrę nie kładziesz podkładu? Czy po prostu nie uwzględniłeś go w opisie? Jakoś przyzwyczaiłem się, że podkład po Pactrę być musi. Czy to spray do zderzaków i plastików w samochodzie, czy stary humbrol. Ale ma być ;) Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 26 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2015 Podkład był, szary Humbrol 1 jak zwykle u mnie cieniutka warstwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekK Napisano 26 Kwietnia 2015 Share Napisano 26 Kwietnia 2015 Ufff... Ulżyło mi.. Dzięki Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 27 Kwietnia 2015 Share Napisano 27 Kwietnia 2015 bardziej bym płakał jakby whisky służyła do celów modelarskich ;) ..ależ służy, np u mnie jako wspomaganie koncentracji i pewności ręki. Tylko nie umieszczaj psa na podstawce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 1 Maja 2015 Share Napisano 1 Maja 2015 whisky nie - ja na warsztacie mam zawsze pod ręką 'balsam pomorski' idealnie nadaje się na zacięcia skalpelem. Po zacięciu palca odkręcam półlitrową butelkę nasączam substancją wacik i przecieram ranę - resztę wypijam (tak i tak nie da się dalej sklejać) na drugi dzień czuję się jak młody Bóg a kamuflaże wychodzą pierwszorzędnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 2 Maja 2015 Autor Share Napisano 2 Maja 2015 Haha, dobre pomysły macie - na pewno zaliczę to do pomysłów do zrealizowania przy malowaniu modeli Mocowania na podstawce już gotowe, zrobione z trzech drutów wklejonych w wywiercone otwory na górze ramienia podstawki. Matowy lakier akrylowy Pactra użyłem po raz pierwszy, położył się bardzo dobrze i nie zostawił nalotu, czego się bałem. Zostały do zrobienia ślady eksploatacji tu i tam, bomba i kratownica owiewki - efekty zobaczycie w galerii końcowej, a poniżej foto poglądowe stanu bieżącego, ostatnie w warsztacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 31 Maja 2015 Autor Share Napisano 31 Maja 2015 No i gotowy, zapraszam do GALERII Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 31 Maja 2015 Share Napisano 31 Maja 2015 BF 190, a wygląda jak 109-ka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 31 Maja 2015 Autor Share Napisano 31 Maja 2015 BF 190, a wygląda jak 109-ka od pierwszego posta pisałem, że to literówka, a admin nie zmienił w tytule, no ale widzę, że to najciekawszy aspekt tego warsztatu ;) Ewentualne komentarze do modelu proszę dawać w galerii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi