Hubert03 Napisano 18 Lutego 2014 Share Napisano 18 Lutego 2014 Witajcie, to mój pierwszy post na tym forum. Warsztat zaczęty może późno, bo silnik skończony, podwozie na dobrej drodze do końca ale mam problem z wydechem. Niestety nie przymierzyłem wydechy do silnika i podwozia wcześniej czego skutkiem było to, że między kolektorem wylotowym, (czy jak to się tam nazywa) powstała szpara. Po jednej stronie rury łączyły się ale było małe przesunięcie (za krótka rura) a z drugiej strony nawet się nie stykały, więc pomyślałem, że przetnę i wkleję kawałek rurki (akurat patyczki od wacików się nadają ale nie wiem za bardzo jak to zmierzyć i na jaki klej skleić. Więc może ktoś ma jakiś pomysł? Zamieszczam zdjęcia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thombike Napisano 18 Lutego 2014 Share Napisano 18 Lutego 2014 A nie prosiciej byłoby z kawałkiem ramki z wypraski i zwykły klej modelarski? Co do wymierzania...na przymiar chyba...suwmiarka pokaże ile brakuje. Ale wiem, że może nie być dojścia dla suwmiarki to...kartka, ołówek..nie wiem bo nie widzimy reszty modelu i zaawansowania prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert03 Napisano 18 Lutego 2014 Autor Share Napisano 18 Lutego 2014 W takim razie zaraz zrobię zdjęcia, ale raczej nie będą one najlepsze, bo telefonem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 18 Lutego 2014 Share Napisano 18 Lutego 2014 Witaj na forum. Jak dla mnie to powinieneś przykleić to tak jak jest teraz tylko, że na taśme. Później tylko odmierzasz potrzebny kawałek, przyklejasz i po kłopocie. Co do kleju, zwykły modelarski powinien dać radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert03 Napisano 18 Lutego 2014 Autor Share Napisano 18 Lutego 2014 RapToWny - dzięki, tak zrobię Przy okazji wrzucam zdjęcia: 1.podwozie: 2. silnik: Wiem, że zdjęcia są tragiczne ale brak aparatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert03 Napisano 19 Lutego 2014 Autor Share Napisano 19 Lutego 2014 [edit]Nie wiecie może czy jest w PL możliwość nabycia floka (najlepiej w internecie)??[/edit] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 19 Lutego 2014 Share Napisano 19 Lutego 2014 Szukaj na alledrogo floki do paznokci - ja tego używam i mi odpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert03 Napisano 19 Lutego 2014 Autor Share Napisano 19 Lutego 2014 Dzięki, o to chodzi? http://allegro.pl/flocked-nails-aksamitne-paznokcie-aksamit-flok-i3907329358.html Wygada ciekawie i jest dużo kolorów, ale ile tego wyszło by mi na model? I kolejne pytanie: z czego zrobić jakąś podsufitkę - poflokować? wieczko od serka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 19 Lutego 2014 Share Napisano 19 Lutego 2014 Z 1-2 opakowania maks na podłogę. Ja zużyłem ostatnio na intensywne flokowanie (dość gęste) 1 pojemniczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert03 Napisano 19 Lutego 2014 Autor Share Napisano 19 Lutego 2014 A na co to przyklejasz? Na wikol? I czy flok nada się na podsufitkę? Z tego co piszesz to ok 3 pojemniczki powinny wystarczyć na podłogę i podsufitkę pontiaca tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 19 Lutego 2014 Share Napisano 19 Lutego 2014 Kleje różnie - albo na wikol albo po prostu maluję farbą w przybliżonym kolorze flocka i potem szybko to posypuje, nie każdy kolor dobrze tą metodą wyjdzie. Teoretycznie powinny starczyć, najwyżej zostanie na kolejne modele ;-) Flok na podsufitkę nie wiem czy się nada, nigdy nie robiłem, może być zbyt gruby i "włóknisty" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert03 Napisano 19 Lutego 2014 Autor Share Napisano 19 Lutego 2014 No właśnie z podsufitką mam problem flock też wydaje mi się za gruby. A co koledzy polecają na podsufitkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 19 Lutego 2014 Share Napisano 19 Lutego 2014 Używam w tym celu filcu z Empiku. Sprzedają go w formacie A4. Jest cieniutki i duży wybór kolorów. Robię maskę z taśmy i według niej przycinam filc. Potem klejenie i gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misioptys Napisano 19 Lutego 2014 Share Napisano 19 Lutego 2014 Ja ze swojej strony polecam flock, ale typowo modelarski. Przy tym do paznokci zdarza sie, ze ma strasznie dlugie wlosie. Moje proby z flockiem masz tutaj: http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=88&t=39695&start=45 http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=88&t=39695&start=60 Z filcem tez probowalem, ale ten ktory ja mialem byl za gruby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert03 Napisano 19 Lutego 2014 Autor Share Napisano 19 Lutego 2014 Dzięki za zainteresowanie tematem. Może na razie nie będę zamawiał z Chin tylko spróbuję z tym do paznokci. A może podsufitkę po prostu pomaluję w kolorze tapicerki, flocka lub jakimś zbliżonym. Ale na razie skończę wydech. Aktualny stan: Wnętrze (flok jest konieczny bo w podłodze były ogromne ślady po wypychaczach a poza tym przesunąłem do tyłu fotele i musiałem zeszlifować uchwyty?. W wyniku tych wielu szlifowań podłoga straciła swoją fakturę. Fotele - kolor bedzie beżowy taki jak widac na jednym, tylko,że matowy.: Deska rozdzielcza również nie może zostać umocowana jak powinna, bo wówczas kierownica musiałaby utknąć we wnętrzu fotela kierowcy a on chyba musiałby nie mieć nóg . W wyniku przesunięcia powstała szpara i tu moje pytanie, czy ją zostawić???: oponki: Przerobiony spojler: I zmieniona siateczka w grilu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmoster Napisano 20 Lutego 2014 Share Napisano 20 Lutego 2014 Właśnie składam ten sam model. Jest to dopiero mój drugi model w życiu (pierwszy to scania od italeri). Po rozpakowaniu pudełka prawie się popłakałem. Jakoś wyprasek po prostu masakra. Karoseria już pomalowana i wnętrze prawie gotowe. Został silnik i wydech. Mam problem bo podłoga jest za długa z tyłu o jakieś 6mm. Kierownice postanowiłem wychylić do góry aby nie opierała się o fotel, zobaczymy co z tego wyjdzie. A koła to w tym modelu to jakieś nieporozumienie... Wiedząc jak słabo wykonany jest model, z uwagą będę śledzić Twoje poczynania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 20 Lutego 2014 Share Napisano 20 Lutego 2014 Opracuj na ostrością zdjęć bo na niektórych to jest jedna wielka pomarańczowa plama. Jedyne co moge wywnioskować to, że opony mają straszny balon (typowy dla amerykańców, wiem) oraz, dobrze, zę zmieniłeś tą siatke w grillu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert03 Napisano 20 Lutego 2014 Autor Share Napisano 20 Lutego 2014 Tak, rzeczywiście było trochę roboty by doprowadzić wypraski do ładu i składu. Dla mnie jest to pierwszy model i jako takiego go nie polecam. Podłogę już skróciłem i na koniec dokleiłem odciętą listwę ze śrubami. Według mnie największym nieporozumieniem jest... a raczej były dwie dziury w baku na śruby, które miały trzymać podwozie z kasta. Ale to już załatwione spienionym PCV. Jak podniosłeś kierownicę? U mnie po przesunięciu deski rozdzielczej kierownica jest jakieś 2mm nad fotelem. Przesunąłem też fotele troche do tyłu by było miejsce na nogi. Przygotuj się, że miska olejowa będzie za szeroka(możesz ją przeciąć, ale ja poszerzyłem trochę silnik. A z ostrością jak mówiłem cienko, bo do dyspozycji jedynie telefon 5MP... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 20 Lutego 2014 Share Napisano 20 Lutego 2014 Kolego, ja mam w swoim telefonie 2MP z funkcja makro, o AF nie wspomnę. Podaj model telefonu, to coś wymyślimy - nie chcę mi się wierzyć, że przy 5MP nie masz trybu makro ani AF. Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert03 Napisano 20 Lutego 2014 Autor Share Napisano 20 Lutego 2014 Do dyspozycji mam: - samsung chat 335 (GT-S3350) - nokia c5 - nokia asha 300 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmoster Napisano 21 Lutego 2014 Share Napisano 21 Lutego 2014 Jak podniosłeś kierownicę? Na gorąco poszerzyłem otwór na kierownicę i mogłem ją dzięki temu wkleić pod innym kątem. PS tymi telefonami faktycznie lepsze zdjęcia nie wyjdą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert03 Napisano 21 Lutego 2014 Autor Share Napisano 21 Lutego 2014 Dzięki, może też tak zrobię. A z telefonami lipa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmoster Napisano 21 Lutego 2014 Share Napisano 21 Lutego 2014 Jaki kolor będzie miał Twój Pontiac? Mój będzie (właściwie już jest) żółty metalik, a wnętrze czarna skóra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert03 Napisano 21 Lutego 2014 Autor Share Napisano 21 Lutego 2014 Ja planuje bursztynowy, a wnętrze: brązowy flock na podłodze i beżowa/jasno brązowa tapicerka. A używałeś kalek? Ja może dam tą dużą na masce+małe znaczki GTO. Może jeśli razem skończymy to razem wrzucimy obok siebie dwie galerie tych samych modeli? A przy okazji - Nie wiesz może co to jest cześć nr.125 na chromowanej wyprasce?, bo nie widzę tej części nigdzie w instrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thombike Napisano 21 Lutego 2014 Share Napisano 21 Lutego 2014 Ja zaprawdę powiadam wam..tymi telefonami da sie zrobić lepsze zdjęcia...ino trza umić. W tej chwili trudno powiedzieć cokolwiek o modelu...poza tym, że na pewno coś z nim robisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi