Skocz do zawartości

Relacja z Budowy Daf XF95 Speedline Tongerlo

MiloszKr

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 126
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Troszku podziubałem przy wnętrzu. Pod łóżko trafiła lodówka, dość mała jak na Dafa, ale cóż oryginał to oryginał. Stworzyłem też ścianki odgradzające lodóweczke i dorobiłem boczną ścianę.

Łóżeczko i lodóweczka:

img6148cy5.jpg

Lodóweczka w komoże odgradzającej:

img6151lb0.jpg

Lodóweczka pod łużeczkiem:

img6150pp3.jpg

Oj Miłoszku... Ortografia Ci kuleje troszku

Fajnie, że robisz tyle detali we wnętrzu. Doceniam to szczególnie, że mało kto do wnętrza głębiej zagląda. Np. ja wnętrze robię w truckach w 100% dla siebie

Pozdrawiam i życzę powodzonka

Przemek a widziałeś moje wyposażenie, w mojej ciężarówce na pokładzie takiego tira, jest wszystko od paczki papierosów i kart do gry, po telewizor i mapę oraz laptopa mówię Ci, jest po prostu wszystko.

Edytowane przez Gość

Pretorian tutaj wodzy fantazji we wnętrzu niemogę puścić bo oryginał ścisle określa co w nim jest.

Mocowania po fotelach zostały usunięte bo i tak wyglądem do dupy nie podobne . Oryginał ma nieco inne. Zaślepione otwory po fotelach wyszpachlowane. Pod leżanką doszły dwie ścianki centrujące loduweczke i wszystko potem ładnie wyszlifowane by pasiło na glanc.

img6221vl6.jpg

img6222ib5.jpg

Powli do przodu. Ostatnio pracowałem nad przerabianiem tych kijowych foteli co zroiła italierka do Dafa na powiedzmy wbardziej przypominające oryginał.

Fotel po lewj to shit makaroniarzy a po prawej po przebudowie.

img6265od9.jpg

Teraz zdjęcie oryginału:

spl34fn7.jpg

A to już w modelu:

img6258tx9.jpg

Kolejne etap prac nad Dafem. Dorobiłem boczną ściankę wnętrza tak by idelanie przylegała wzdłuż bocznej krawędzi kabiny. Wyciąłem drzwi bo w przyszłości będą one otwarte jeszcze nie wiem czy na stałe czy na zawiasach. Coś wymyśle.

img6371hg0.jpg

img6372qk3.jpg

img6373lo9.jpg

Zawieszenie tylnie złożone i dostawione do przymiarki.

img6375vc4.jpg

Trucker mam większe ambicje i będe chciał stworzyć zawiasy jak ma oryginał a nie takie robienie zabawkarskich z TicTacków.

Odłożyłem na chwile wnętrze po to by zabrać się za zbiorniki. Na razie prace trwają nad 910 litrowym czyli największym w tym pojeździe. Ze zbiornika usunoęm obejmy i mocowanie które zostało wyprodukowane przez italierkę. Po tym procesie zbiornik lekko został podszpachlowany i wyszlifowany. Obejmy wykonałem z polystyrenu 0,25 mm a obejmę boczną opaski z otuliny z przewodu telefonicznego. Kolejnym etapem jest wykonanie od podstaw mocowań na zdjęciach wykonane w połowie. Następnie zabrałem się zrobienie rolki napinającej obejmę w górnym uchwycie i samej obejmy. No i zamocowałem do zbiornika..

Oryginalne mocowania zbiornika:

img6423as2.jpg

img6424ou6.jpg

Chronologiczny etap prac:

img6426is1.jpg

W tle objemy od podstaw a na dole połowa zbiornika z pokazynimi obejmami zrobionymi przez italeri

img6444hi4.jpg

Obejma z uchwytem.

img6445yn4.jpg

Zbiornik z obejmami i kawałkami uchwytów.

img6446yt9.jpg

Obejma doklejona do pozostałych elementów zbiornika

No Miłosz jak zwykle zaskakujesz precyzją i dokładnością wykonanywania elementów. Zwłaszcza szpachlowanie mistrzowsko ci wychodzi Ach, kiedy ja coś takiego osiągnę????

Mam jednak dwa spostrzeżenia:

Nie wiem, ale wydaje mi się, że to właśnie ten fotel Italeri bardziej przypomina oryginał, a po drugie zrobiłeś obejmy dookoła zbiornika, a na fotce powyżej wyraźnie widać, że obejma jest rozpinana od spodu

A co powiesz Marcin teraz na rozpinaną obejme od dołu ?

Duży zbiornik został ukończony w 98%. Zostało dorobić spawy rowki i drobną kosmetyke. Teraz na warsztat poszedł mały zbiornik.

Fotki:

img6456gs9.jpg

img6457mt6.jpg

img6458xf9.jpg

A tutaj jest filmik gdzie od 47 sekundy przejeżdza ten Dafik. Ale dwie wcześniejsze Scanie mają piękne puste oddechy w układzie wydechowym.

http://pl.youtube.com/watch?v=REW4xoRKfO8

Witam. Świetnie wyszedł Ci ten zbiornik. Ja walczę w actrosie ze zbiornikiem, przerabiam już 3 koncepcje i ciągle wychodzi lipa. Powiedz jak będziesz malował zbiornik? Ściągniesz obejmy na czas malowania czy masz inny pomysł?

Pozdrawiam. Voseba

Wszystko pięknie ładnie, ale popełniłeś błąd, mianowicie pod opaskami dałeś za długie podkłady gumowe. U Ciebie są dookoła zbiornika a powinne być tylko pod opaskami mocującymi, zobacz foto.

1e9a9af25efd010e.jpg

Czyżby Andrzeju chodziło Ci o takie przecięte gumowe podkłady pod obejmami ?W dużym też to zrobie. Drugi zbiornik prawie ukończony dorobić spawy wcięcia i dopieścić.

img6462sg5.jpg

img6463kb3.jpg

img6464et4.jpg

Myśle Andrzeju że teraz są zbliżone oryginałowi ?

W dużym zbiorniku doszły spawy i zagłębienia. W małym doszły spawy. Teraz jeszcze doszlifować pewne miejsca i dorobić końcowe uchwyty w ramie i można montować

img6466ss4.jpg

img6467zi6.jpg

img6469zz3.jpg

Kolego"MiloszKr" móglbyś mi napisać jak dokładnie i z czego robiłeś te obejmy na pw? Bo kurcze ja przy moim baku już tyle sie bawiłem, że orginalne obejmy które byly na nim już prawie całkiem zeszlifowałem

Z góry dzięki i pozdrawiam.

Do Voseba. Raczej nie sądze bym przesadził jakoś z skalą ponieważ wymiar obejm został ściągnięty z starych obejm które zostały stworzone przez italier. Tutaj na zdjęciu wydają się dość masywne. Ale mają zaledwie 2,8 mm szerokości.

Do Wojciecha po co mam ci pisać na PW. Obejmy zostały wykonane z Hips( polystyren) 0,25 mm grubości. A obwódka zaokrąglona wokół obejm to otulina z kabelka telefonicznego.