Skocz do zawartości

Relacja z Budowy Daf XF95 Speedline Tongerlo

MiloszKr

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 126
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 4 weeks later...

Skromna jedna fotka. Powoli zaczynają powstawać różnego rodzaju przejścia i przetłoczenia.

img6982wp0.jpg

Następnie powstał dorobiony już wewnętrzny słupek okienny i pozostałe elementy obiciowe wokuł panelu drzwiowego.

img6990th6.jpg

img6992ig1.jpg

Obramuweczka okna w 99% wykończona i lekko frezowana nieco poniżej wysokości bocznego panelu drzwiowego. Zabrałem się też powoli za układanie kształtów prze tłoczeń drzwi.

img7246jq9.jpg

img7249jo2.jpg

Foto Oryginału.

8a5c5e4036e7d8b4az0.jpg

Powoli z Hipsu wyłania się zarys prze tłoczeń na drzwiach. Na razie jedno skromne foto. Strasznie to żmudna i pracochłonna część. Dużo mierzenia i przykładania.

Nie będę miał przez 2 może więcej dni dostępu do neta bo generalny porządek z kompem robie.

Może moja Kobitka mi udostępni na chwile necika to wpadne.

Foto:

img7255wb6.jpg

Do Elefantes(Marcin) sądze że jest to wykonalne Czysta technika żadnego kańtowania.

• 3 weeks later...

Dawno nic tutaj nie było słychować w temacie. Nie myślcie sobie że nic nie robiłem przez ten okres czasu. Wręcz przeciwnie coś tam każdego dnia do przodu nad drzwiami siedziałem. W tym momencie drzwi są skończone w jakiś 85%.

Chronologiczny postęp prac :

img7291tz2.jpg

Ponieważ końcówka przetłoczenia łuku bardzo mnie denerwowała więc oderwałem i postanowiłem wykonać ją od nowa. Sądzę że teraz jest o wiele lepiej jeszcze w odpowiedni sposób przyciąć i będzie git.

img7311lp2.jpg

img7312qr2.jpg

img7326au9.jpg

img7327qm9.jpg

img7331oy5.jpg

Andrzeju będziesz się cieszył bo mam nowego Faier foxa co poprawia ortografię

Andrzeju będziesz się cieszył bo mam nowego Faier foxa co poprawia ortografię

Dzięki Miłosz, że pomyślałeś o mnie Zapewne chodziło Ci o Firefoxa

Dajesz czadu z drzwiami tak trzymaj

• 1 month later...

Oj się zakurzyło. Drzwi na mnie patrzyły błagalnym wzorkiem przez blisko 1,5 miesiąca aż w końcu się za nie zabrałem ponownie. Już jestem bliżej niż dalej z tymi przetłoczeniami. Brakuje jeszcze dwóch szczególików i będzie można położyć podkład i zobatrzeć jak to wygląda.

A teraz fotki:

p1010462lk8.jpg

p1010468ey7.jpg

Dziś nie wiele miałem czasu na klejenie ale zawsze coś do przodu. Dorobiłem kolejny element przetłoczeń pod łóżeckziem górnym na tylnej ścianie. A także dorobiłem z jednej strony łóżka przetłoczenia.

p1010490bq4.jpg

p1010491zs6.jpg

Ciąg dalszy prac. Po krutce łóżko doczekało się końca. Teraz będzie trzeba wszystko zapodać w podkład i okaże się co do poprawki. Dorobiłem drugą stronę ścianek, wszystko zostało wyrównane papierem ściernym z grubsza grubsze szlifowanie będzie przed malowaniem podkładem.

Fotki:

p1010504us0.jpg

p1010506je7.jpg

p1010507qa5.jpg

Ciąg dalszy. Co tym razem udało się wykonać to przetłoczenia boczne (skrzydełka) a także ranty krawędziowe dolegające od wewnątrz do bocznych ścianek podsufitowych. Myślałem że z elementem w którym znajduje się nad deską rozdzielczą (to z szafkami) nie będzie wymagał żadnej ingerencji powinien pasować od razu ale okazało się że nie pasował wogule. Długo porównywałem fotki oryginału z szafkami i jakiś musiał się wkraść błąd w produkcji bo okazuje sie że są za szerokie. Ale i tym sie zająłem. Odpowiednio pocięte i sklejone spowrotem w całość ,pokazało to że ten zabieg był konieczny by wszystko potem do siebie współgrało jak należy.

Element z przetłoczeniami (skrzydełkami):

p1010514aa7.jpg

Wnętrze w środku wraz z przerobioną ścianką z szafkami:

p1010517da3.jpg

p1010518on5.jpg

p1010524ua9.jpg

Przymiarka całości na koniec:

p1010512na6.jpg

Mały update.

Schowki zamocowanie i wymierzone już na stałe. Wszystko elegancko pasuje do siebie. Trzeba będzie dorobić brakujące elementy które przynależą do elementu z schowkami.

A teraz fotki:

p1010529gs1.jpg

p1010530mx6.jpg

Myślałem że wykonanie tej czyności będzie jak zjedzenie Snickersa. Okazało się że ten Snickers był gigantyczny i zanim mi się udało tak dobudować elementy brakujące szafki spędziłem nad tym dwa dni. Kiedy po którejś próbie byłem na skraju i myślałem że to nie wykonalne wpadł mi do głowy jeszcze jeden pomysł i to się sprawdziło. Tak wygląda całość wnętrza aż do momentu pomalowania. Potem prace ruszą dalej, a na razie jestem w oczekiwaniu na dysze i szukam mniej więcej odcieni podobnych z palety Humbrola.

A teraz fotki:

p1010544np3.jpg

p1010545rk4.jpg

p1010548ge6.jpg

Drogi Kolego Tomaszu Dudek cierpliwości mi nie brakuje czasem tylko brak czasu. A po drugie jak się podjęło zbudowania tego modelu mówiąc "A" trzeba powiedzieć i "B". Trzeba przeliczyć swoje siły na trudność modelu.

W końcu się coś poważniejszego dzieje. Na początku na leżanki i całe wnętrze został położony lakier własnego mieszania ale nie byłem z niego zbytnio zadowolony. Wyszedł bardziej ceglany niż flamingowobrązowy. Postanowiłem się zabrać dziś ponownie za dorobienie koloru wnętrza i uważam że nie był to zły krok. 1,5 godzinny poświęcone na dobieranie odpowiednio proporcji kolorów nie poszło na marne a z efektu jestem bardzo zadowolony.

Teraz przyjdzie maskowanie i malowanie odpowiednio każdego elementu na dany odcień jaki potrzeba. Będzie gimnastyka ale oto w tym wszystkim chodzi

Drobne poprawki odcieniu będą.

Fotki:

p1010602ig9.jpg

p1010603bk1.jpg

p1010604tg0.jpg