ElJakubo Napisano 9 Marca 2014 Share Napisano 9 Marca 2014 Witam, piszę ponieważ mam problem. Mam 13 lat a mój tata w Sobotę ma urodziny. Nie ma on zbyt wiele czasu ponieważ pracuje i nie wiem czy to dobry pomysł, ale myślę nad tym aby kupić mu samolot do sklejenia. Zarówno ja, jak i on jesteśmy całkowicie zieloni w temacie modeli więc nie mam pojęcia jaki mu sprawić. Tata bardzo interesuje się historią więc w sumie stąd ten pomysł jak i z tego że od zawsze bardzo lubiliśmy sobie pograć w "Arfixa" . Od razu mówię że mieszkam w niezbyt dużym mieście i żadnego sklepu modelarskiego w pobliżu nie znajdę więc w grę wchodzi tylko internet, a szkoda bo wtedy znawca tematu mógł by mi pomóc, więc oto jestem tutaj . Pierwszym pomysłem jaki mi wpadł do głowy był : "Kupię jakiegoś ładnego Messerschmitta od firmy Arfix" ale gdy zobaczyłem te tanie ceny w wysokości 30-40 zł to zacząłem się martwić nad jakością wykonania. Sam nie mam zbytnio pieniędzy mógł bym kupić jakiś model max do 100 zł, najlepiej mniej. Samolotem który od razu wpadł mi w oko był ten : http://tnij.org/vnxp2s0. Więc tu się rodzą moje pytania : A) Czy to że model : "nie zawiera farb, ani kleju" oznacza że będę musiał jakieś jeszcze specjalistyczne farby do malowania modeli czy klej dokupować ? B) Czy jest to prosty, duży i dobrego wykonania model ? A jak nie jaki sprawić ? C) Czemu te wszystkie samoloty of firmy Afrix są takie tanie ? Tak więc to tyle pytań ode mnie, za wszystkie odpowiedzi dziękuje i serdecznie pozdrawiam . Aha, dodam jeszcze że najlepiej jakby był to model właśnie z Arfixa ze względu na sentyment do gry i markę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corsair Napisano 9 Marca 2014 Share Napisano 9 Marca 2014 Na początek proponowałbym jakiś starter set skoro to ma być Airfix.Zobacz sobie tu. Jakość i sklejalność nowych wyprasek jest bardzo przyzwoita. A może to - moglibyście popracować razem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 10 Marca 2014 Share Napisano 10 Marca 2014 No, ale chyba nie Airfix...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corsair Napisano 10 Marca 2014 Share Napisano 10 Marca 2014 Czemu? Miałeś kontakt z ich najnowszymi wyrobami w 72? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 14 Marca 2014 Share Napisano 14 Marca 2014 Najnowsze może i się poprawiły, ale to co było przez ostatnie lata woła o pomstę do nieba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 14 Marca 2014 Share Napisano 14 Marca 2014 Najnowsze może i się poprawiły, ale to co było przez ostatnie lata woła o pomstę do nieba... Przez "ostatnie lata" rozumiesz lata sześćdziesiąte ubiegłego wieku? Ostatnim kiepskim modelem był Me 109G tej firmy. Kiepskim z paroma dyskwalifikującymi go błędami, natomiast to co się pojawiło później było o klasę lepsze i moim zdaniem jak na skalę 1/72 ma obecnie Airfix najlepszy stosunek jakości do ceny. Dla kogoś, kto chce spróbować tego hobby i nie przeżyć zawodu, to każdy model z ostatnich lat jest godny polecenia. Problem dla kogoś nie obeznanego z rynkiem jest wszak odróżnienie nowych produkcji od tych z czasów Beatlesów. Ten model Bf 110 jest z nowej serii i na pewno nie sprawi przykrych niespodzianek. A) Czy to że model : "nie zawiera farb, ani kleju" oznacza że będę musiał jakieś jeszcze specjalistyczne farby do malowania modeli czy klej dokupować ? Tak, ale możesz to zostawić na później. Ojciec może sobie sam kupić B) Czy jest to prosty, duży i dobrego wykonania model ? A jak nie jaki sprawić ? Duże to są modele w skali 1/24, wymiary tego modelu masz podane w aukcji. Jest dość prosty i jak wspomniałem dobrze zaprojektowany. C) Czemu te wszystkie samoloty of firmy Afrix są takie tanie ? Nie ma w tym podstępu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi