Skocz do zawartości

Zielony w temacie - jaki prezent urodzinowy ?

ElJakubo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, piszę ponieważ mam problem. Mam 13 lat a mój tata w Sobotę ma urodziny. Nie ma on zbyt wiele czasu ponieważ pracuje i nie wiem czy to dobry pomysł, ale myślę nad tym aby kupić mu samolot do sklejenia. Zarówno ja, jak i on jesteśmy całkowicie zieloni w temacie modeli więc nie mam pojęcia jaki mu sprawić. Tata bardzo interesuje się historią więc w sumie stąd ten pomysł jak i z tego że od zawsze bardzo lubiliśmy sobie pograć w "Arfixa" . Od razu mówię że mieszkam w niezbyt dużym mieście i żadnego sklepu modelarskiego w pobliżu nie znajdę więc w grę wchodzi tylko internet, a szkoda bo wtedy znawca tematu mógł by mi pomóc, więc oto jestem tutaj .

Pierwszym pomysłem jaki mi wpadł do głowy był : "Kupię jakiegoś ładnego Messerschmitta od firmy Arfix" ale gdy zobaczyłem te tanie ceny w wysokości 30-40 zł to zacząłem się martwić nad jakością wykonania. Sam nie mam zbytnio pieniędzy mógł bym kupić jakiś model max do 100 zł, najlepiej mniej.

Samolotem który od razu wpadł mi w oko był ten : http://tnij.org/vnxp2s0.

Więc tu się rodzą moje pytania :

A) Czy to że model : "nie zawiera farb, ani kleju" oznacza że będę musiał jakieś jeszcze specjalistyczne farby do malowania modeli czy klej dokupować ?

B) Czy jest to prosty, duży i dobrego wykonania model ? A jak nie jaki sprawić ?

C) Czemu te wszystkie samoloty of firmy Afrix są takie tanie ?

Tak więc to tyle pytań ode mnie, za wszystkie odpowiedzi dziękuje i serdecznie pozdrawiam .

Aha, dodam jeszcze że najlepiej jakby był to model właśnie z Arfixa ze względu na sentyment do gry i markę

Najnowsze może i się poprawiły, ale to co było przez ostatnie lata woła o pomstę do nieba...

Przez "ostatnie lata" rozumiesz lata sześćdziesiąte ubiegłego wieku?

Ostatnim kiepskim modelem był Me 109G tej firmy. Kiepskim z paroma dyskwalifikującymi go błędami, natomiast to co się pojawiło później było o klasę lepsze i moim zdaniem jak na skalę 1/72 ma obecnie Airfix najlepszy stosunek jakości do ceny.

Dla kogoś, kto chce spróbować tego hobby i nie przeżyć zawodu, to każdy model z ostatnich lat jest godny polecenia. Problem dla kogoś nie obeznanego z rynkiem jest wszak odróżnienie nowych produkcji od tych z czasów Beatlesów.

Ten model Bf 110 jest z nowej serii i na pewno nie sprawi przykrych niespodzianek.

A) Czy to że model : "nie zawiera farb, ani kleju" oznacza że będę musiał jakieś jeszcze specjalistyczne farby do malowania modeli czy klej dokupować ?

Tak, ale możesz to zostawić na później. Ojciec może sobie sam kupić:)

B) Czy jest to prosty, duży i dobrego wykonania model ? A jak nie jaki sprawić ?

Duże to są modele w skali 1/24, wymiary tego modelu masz podane w aukcji.

Jest dość prosty i jak wspomniałem dobrze zaprojektowany.

C) Czemu te wszystkie samoloty of firmy Afrix są takie tanie ?

Nie ma w tym podstępu:)