Daz Posted March 16, 2014 Share Posted March 16, 2014 Galeria modelu, którego powstawanie można oglądać w warsztacie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamkijak Posted March 16, 2014 Share Posted March 16, 2014 Bardzo fajnie, apetyt mi rośnie na ten model. Masz jakąś linie produkcyjną w domu czy jak, normalnie produkujesz modele szybciej niż ja zmieniam skarpetki. Widać duży postęp w twoim warsztacie w porównaniu do poprzednich, malowanie wychodzi ci dużo czyściej i dokładniej. Maczasz oszklenie w sido przed maskowaniem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
r.kalkowski Posted March 16, 2014 Share Posted March 16, 2014 Piękny model, szkoda że żaden z producentów nie podjął się odświeżenia modelu tego śmigłowca 72. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławekb Posted March 16, 2014 Share Posted March 16, 2014 Bardzo fajny i ekstra go zrobiłeś .....fajnie,że wypuścili go w 1/48...będę mógł go w przyszłości machnąć do kolekcji śmigłowców w tej właśnie skali (tzn. w polskich barwach) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukass Posted March 16, 2014 Share Posted March 16, 2014 Elegancki , nic dodać , nic ująć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daz Posted March 18, 2014 Author Share Posted March 18, 2014 Bardzo fajnie, apetyt mi rośnie na ten model. Masz jakąś linie produkcyjną w domu czy jak, normalnie produkujesz modele szybciej niż ja zmieniam skarpetki. Widać duży postęp w twoim warsztacie w porównaniu do poprzednich, malowanie wychodzi ci dużo czyściej i dokładniej. Maczasz oszklenie w sido przed maskowaniem? Dzięki miło mi to słyszeć. Nie, nie maczałem w sido, za to zanim w ogóle zacznę brać się za szyby dokładnie maluje je maskolem, i nie boje się później o ślady po farbie czy kleju, jak mi się to zdarzało wcześniej. A można wcześniej potraktować je sido?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamkijak Posted March 18, 2014 Share Posted March 18, 2014 Bardzo fajnie, apetyt mi rośnie na ten model. Masz jakąś linie produkcyjną w domu czy jak, normalnie produkujesz modele szybciej niż ja zmieniam skarpetki. Widać duży postęp w twoim warsztacie w porównaniu do poprzednich, malowanie wychodzi ci dużo czyściej i dokładniej. Maczasz oszklenie w sido przed maskowaniem? Dzięki miło mi to słyszeć. Nie, nie maczałem w sido, za to zanim w ogóle zacznę brać się za szyby dokładnie maluje je maskolem, i nie boje się później o ślady po farbie czy kleju, jak mi się to zdarzało wcześniej. A można wcześniej potraktować je sido?? Zdecydowanie maczaj najpierw w sido, weż nalej gdzieś do pojemnika, i zanurz całą szybke w sido, potem odłuż gdziesz na bok na kawałku ręcznika papierowego żeby odciekło. Pare rzeczy na które musisz uważać to: najpierw dokladnie wyczyść szybke, nie martw się o drobne ryski, sido wszystko naprawi. trzymaj najlepiej pęsetą za krawędz żeby czasem ślad paluchów nie został odkładając do odsączenia połóz najlepiej też na kancie, krawędzi, chodzi o to żeby sido odciekło w jedno miejsce, gdzie nadmiar możesz usunąć chociażby dotykając kawałkiem ręcznika papierowego. Jak przeschnie to szybka będzie miała ładny połysk, bedzie też dodatkowo chroniona przed farbą, parowaniem od super glue itd. Jeżeli chodzi o maskol, to polecam żebyś jednak maskował taśma np: tamki, maskol jak schodzi to "urywa" farbe przy krawędzi i więc masz wtedy nierówną warstwe farby. Mniej wiecej jak tutaj. Oni używają innego produktu, który niestety w tej formie już nie istnieje, teraz bardziej przypomina nasz sido. Niemniej jednak działa nadal tak samo. http://www.ipmsstockholm.org/magazine/2005/09/stuff_eng_tech_canopies.htm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GIUSEPPE Posted March 22, 2014 Share Posted March 22, 2014 Fajny ciekawy model. Malowanie wyszło całkiem fajnie. Jedyna moja uwaga jest taka że wygląda jak by był robiony na szybko, wydaje mi się że w niektórych miejscach widać łączenie części. Model zrobiłeś w miesiąc (a jest dosyć skomplikowany), może lepiej by było poświęcić drugi miesiąc i zrobić go na cacy ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
p_bladek Posted March 27, 2014 Share Posted March 27, 2014 Fajny model Zdecydowanie maczaj najpierw w sido, weż nalej gdzieś do pojemnika, i zanurz całą szybke w sido, potem odłuż gdziesz na bok na kawałku ręcznika papierowego żeby odciekło. Pare rzeczy na które musisz uważać to:najpierw dokladnie wyczyść szybke, nie martw się o drobne ryski, sido wszystko naprawi. trzymaj najlepiej pęsetą za krawędz żeby czasem ślad paluchów nie został odkładając do odsączenia połóz najlepiej też na kancie, krawędzi, chodzi o to żeby sido odciekło w jedno miejsce, gdzie nadmiar możesz usunąć chociażby dotykając kawałkiem ręcznika papierowego. Jak przeschnie to szybka będzie miała ładny połysk, bedzie też dodatkowo chroniona przed farbą, parowaniem od super glue itd. Jeżeli chodzi o maskol, to polecam żebyś jednak maskował taśma np: tamki, maskol jak schodzi to "urywa" farbe przy krawędzi i więc masz wtedy nierówną warstwe farby. Jeżeli zamierzasz maskować ramy, to sido tylko i wyłącznie na końcu. Inaczej rozkosznie zejdzie Ci z taśmą, maskolem itp.... no chyba że chcesz użyć sido jako maskola, to tak samo jak w/w postrzępi Ci farbę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamkijak Posted March 28, 2014 Share Posted March 28, 2014 Fajny model Zdecydowanie maczaj najpierw w sido, weż nalej gdzieś do pojemnika, i zanurz całą szybke w sido, potem odłuż gdziesz na bok na kawałku ręcznika papierowego żeby odciekło. Pare rzeczy na które musisz uważać to:najpierw dokladnie wyczyść szybke, nie martw się o drobne ryski, sido wszystko naprawi. trzymaj najlepiej pęsetą za krawędz żeby czasem ślad paluchów nie został odkładając do odsączenia połóz najlepiej też na kancie, krawędzi, chodzi o to żeby sido odciekło w jedno miejsce, gdzie nadmiar możesz usunąć chociażby dotykając kawałkiem ręcznika papierowego. Jak przeschnie to szybka będzie miała ładny połysk, bedzie też dodatkowo chroniona przed farbą, parowaniem od super glue itd. Jeżeli chodzi o maskol, to polecam żebyś jednak maskował taśma np: tamki, maskol jak schodzi to "urywa" farbe przy krawędzi i więc masz wtedy nierówną warstwe farby. Jeżeli zamierzasz maskować ramy, to sido tylko i wyłącznie na końcu. Inaczej rozkosznie zejdzie Ci z taśmą, maskolem itp.... no chyba że chcesz użyć sido jako maskola, to tak samo jak w/w postrzępi Ci farbę. Powiem szczerze ze mi nigdy nie zeszlo, uzywalem oprocz sido takze Angielskiego kleara i tez nic nie schodzilo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts