Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

Na wstępie wypada się przedstawić. Mam na imię Mariusz i mieszkam w małej mieścince koło Gliwic. Modelarstwem zajmuję się dość długo, lecz nigdy nie robiłem okrętów (zwłaszcza tak małych). Na jesień zeszłego roku postanowiłem spróbować swoich sił w tak trudnej materii jak 1/700. No i spodobało mi się. Popełniłem oczywiście dużo błędów i do końca nie jestem w 100 procentach zadowolony z efektów. Mam nadzieję, że następny projekt będzie lepszy. Tym bardziej, ze podczas prac nad Washingtonem zacząłem zbierać kolejne elementy wyposażenia dla okręcików USA i Japońskich. Model przedstawia okręt z 1942 roku. Nie poprowadziłem warsztatu, gdyż do końca nie wiedziałem, czy projekt wyjdzie. A jak wyszło oceńcie sami.

Pozdrawiam

Agillus68

PICT0124.JPG

PICT0120.JPG

PICT0116.JPG

PICT0117.JPG

PICT0118.JPG

PICT0126.JPG

PICT0127.JPG

PICT0128.JPG

PICT0129.JPG

PICT0130.JPG

PICT0132.JPG

PICT0133.JPG

PICT0138.JPG

PICT0139.JPG

PICT0142.JPG

PICT0143.JPG

was1.jpg

Napisano

No i Bardzo łady amerykaniec powstał...mówisz,że to pierwszy model.Jeśli tak to masz rękę do 700-tek.

Napisano
Piękny model i... GENIALNA WODA, jak????

Na poczatku nie wiedziałem, jak się za nia zabrać. Jest tyle metod i jak tu wybrać odpowiednia dla siebie? Ja postawiłem na papier toaletowy i jestem zadowolony. Na poczatku przyciałem podstawkę z panelu podłogowego i przykleiłem do najtańszej ramki z obrazu kupionej na portalu aukcyjnym.

Główne dwie fale wymodelowałem z modeliny Tamiya. Pofalowane morze to miekki papier toaletowy paćkany od góry pędzlem moczonym w mocno rozrzedzonym wikolu. Gdy to wszystko wyschło papier utworzyl pomarszona powierzchnię, która pomalowałem zwykłymi farbami olejnymi dla artystów (takie w tubce). Po dwóch, trzech dniach poszedł na to błyszczacy werniks (kilka warstw). Na samym końcu użyłem żelu akrylowego firmy "Idea" (heavy) do zrobienia bialej piany. Zmieszałem go z białym akrylem i na gotowo powstala biała piana. Mam nadzieję, że w późniejszym okresie popracuję nad wzburzonym morzem i większymi falami.

Pozdrawiam

Agillus68

Napisano

1. "Klub siedemsetkowy" się rozrasta. To cieszy !

2. Bardzo dobry model. Ma smaczki(pokrowiec na kabinie kingfishera, całkiem dobry malunek, niezły detal, i fajną wodę. I to z papieru toaletowego !! Jak ja lubię takie patenty !!!!

Napisano

Panowie,

Dzieki za miłe przyjęcie i ciepłe słowa. Następny projekt już się rozkręca ( lotniskowiec USS Essex z Trumpetera). Na razie jeszcze nie ma co pokazywać, ale relacja będzie.

Pozdrawiam

Agillus68

Napisano

To świetna wiadomość.....Tym bardziej się cieszę bo chyba dożyłem czasów kiedy w dziale okrętowym jest podobna ilość 700-tek co 350-tek....kiedyś 700-tka była rzadkością ;-)

Napisano
Panowie,

Dzieki za miłe przyjęcie i ciepłe słowa. Następny projekt już się rozkręca ( lotniskowiec USS Essex z Trumpetera). Na razie jeszcze nie ma co pokazywać, ale relacja będzie.

Pozdrawiam

Agillus68

Ale fajnie...

Panowie spod znaku Wschodzącego Słońca. Może jakaś odpowiedź ? - Spiton - może zaległe Akagi ...?

Napisano

PICT0132.JPG

Bardzo mi się podoba jak pocieniowałeś tą nadbudówkę.

Natomiast co się tyczy wody. Dobrze jest malować wszystkie bajery przed położeniem warstwy przezroczystej. I uważać z malowaniem piany. bo to zawsze wygląda tak sobie. Lepiej rozjaśnienie odkosów i innych takich rozjaśnić, jeszcze na etapie malowania podłoża.

Blacman ,pomyślę ,-)) Na razie muszę skończyć wrak Tone , bo chciałbym go przytaszczyć do Wrocławia. Ale Akagi .... kurde brzmi super !!!!