Dżejrosz Napisano 23 Marca 2014 Share Napisano 23 Marca 2014 Witam! Zaczynam warsztat tytułowego wehikułu . Jest to dla nie odmiana ,ponieważ jest to mój pierwszy "współcześniak".Model robię prosto z pudełka ,może z paroma dodatkami Steel Scorpion'a. Zrobiłem niewiele ,czyli skleciłem ramę ,podwozie czy jak to tam się zwie. Liczę na szczególną pomoc Kolegów-Forumowiczów w tym temacie obeznanych ,więc jeżeli to czytacie to zachęcam do pomocy . Pozdrawiam Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 24 Marca 2014 Share Napisano 24 Marca 2014 (edytowane) Cześć, Masz moze zdjęcie pojazdu, który chciałbyś odwzorować? Pytaj na każdym etapie, to zdążymy pomóc. EDIT- źle podlinkowałem Edytowane 24 Marca 2014 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 24 Marca 2014 Share Napisano 24 Marca 2014 Makinen, dlaczego dałeś Koledze linka do zdjęć z Pustynnej Burzy? Skoro model ma być z pudła, to niewiele mu pomogą Dżejrosz, kilka słów o modelu i oryginale masz tutaj: http://humvee-models.com/viewtopic.php?f=9&t=1129 Forum Humvee jako całość polecam, ale wszystko zależy od Twojego podejścia - jeżeli to ma być relaksacyjny model, to pewnie nie będzie Ci się chciało przebijać przez ogrom informacji tam zgromadzonych. Ale może załapiesz bakcyla i będą kolejne Humvee? Co do porad, to przede wszystkim zwróć uwagę na brak elementów zasłaniających komorę silnika od strony wnętrza kabiny. Doklej do nadwozia boki komory silnika (elementy B42 i B43), potem na sucho nałóż sobie ramę przedniego okna i maskę. Zobacysz, co i jak trzeba załatać. Gdybyś miał wolne 30 zł, to warto wymienić koła na żywiczne, zestawowe są fatalne i bardzo psują wygląd modelu. No ale to jest dylemat, jesteś młodym modelarzem, a taki koszt to w zasadzie równowartosć zestawu wyjściowego. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 24 Marca 2014 Autor Share Napisano 24 Marca 2014 Cześć,Masz moze zdjęcie pojazdu, który chciałbyś odwzorować? Pytaj na każdym etapie, to zdążymy pomóc. EDIT- źle podlinkowałem W sieci znalazłem niezły walkaround i chyba na nim się skupię,kamo oczywiście pudełkowe . Jeśli będę miał problemy na pewno będę pytał. http://www.primeportal.net/hummers/don_busack/m998/ Dżejrosz, kilka słów o modelu i oryginale masz tutaj:http://humvee-models.com/viewtopic.php?f=9&t=1129 Forum Humvee jako całość polecam, ale wszystko zależy od Twojego podejścia - jeżeli to ma być relaksacyjny model, to pewnie nie będzie Ci się chciało przebijać przez ogrom informacji tam zgromadzonych. Ale może załapiesz bakcyla i będą kolejne Humvee? Model będzie bardziej na poćwiczenie dobrego sklejania (cierpliwość ,dokładność itp.). Forum przejrzę w wolnej chwili ,a co do bakcyla to pożyjemy zobaczymy . Co do porad, to przede wszystkim zwróć uwagę na brak elementów zasłaniających komorę silnika od strony wnętrza kabiny. Doklej do nadwozia boki komory silnika (elementy B42 i B43), potem na sucho nałóż sobie ramę przedniego okna i maskę. Zobacysz, co i jak trzeba załatać. Gdybyś miał wolne 30 zł, to warto wymienić koła na żywiczne, zestawowe są fatalne i bardzo psują wygląd modelu. No ale to jest dylemat, jesteś młodym modelarzem, a taki koszt to w zasadzie równowartosć zestawu wyjściowego. Powodzenia Okej zajmę się tymi elementami . Z w/w walkaround'u wynika ,że kabina jest dość uproszczona (brak radiostacji ,czy co to jest). Nad kołami pomyśle ,ale z tego co mi wiadomo to żywica nie daję się łatwo obrabiać ,więc to mnie troszkę zniechęca. Dziękuje za doping . Pozdrawiam Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 24 Marca 2014 Share Napisano 24 Marca 2014 Koła Panzer Art sa idealne, bez klocków wlewowych- nic nie musisz obrabiać. Gotowe do montazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 24 Marca 2014 Autor Share Napisano 24 Marca 2014 Poszperałem i znalazłem takie kółka ,powinny się nadać? http://exito.sklep.pl/pl/p/PANZERART-35212-135-Road-wheels-for-HUMVEE-late-pattern/17740 I przy okazji ciekawe dodatki Steel Scorpion'a http://exito.sklep.pl/pl/p/STEEL-SCORPION-B35004-135-Pudelka-kartonowe-7UP/17594 http://exito.sklep.pl/pl/p/STEEL-SCORPION-FR35101-135-Skrzynki-z-racjami-zywnosciowymi-K-crates-field-ration/17629 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 24 Marca 2014 Share Napisano 24 Marca 2014 Tak, to te koła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 25 Marca 2014 Share Napisano 25 Marca 2014 No koła trzeba trochę niestety przerobić. Przewidziane są pod Humvee z Tamiyi/Bronco, czyli mają sztyfty od wewnątrz. A koła zestawowe Italeri mają otwory, sztyfty są na elementach zawieszenia. Dlatego montując koła Panzer Art w modelu Italeri trzeba ściąć sztyfty i w kołach, i w podwoziu, a koła przykleić na sztywno na płask. Uważaj, żeby sztyftów z kół nie wyłamywać - mogą wyrwać się z kawałkiem felgi. Podetnij czymś i wtedy łam. Przy klejeniu trzeba uważać, wiadomo - nie masz żadnych elementów ustalających położenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 24 Lipca 2014 Share Napisano 24 Lipca 2014 A tu sie coś będzie działo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 24 Lipca 2014 Autor Share Napisano 24 Lipca 2014 A tu sie coś będzie działo? Na razie cisza , poodkejałem dodatki , co nieco dodałem i na razie spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 26 Października 2014 Autor Share Napisano 26 Października 2014 A tu sie coś będzie działo? Jakoś nie miałem ochoty do budowy tego modelu , ale jak pomyślałem ,że mam jeszcze 7-8 innych do dokończenia to się zmobilizowałem do pracy . Zapodkładowałem całość i dodałem oponki: I jeszcze mam pewne pytanie , otóż pomiędzy podłogą a plandekowatą ścianką szoferki jest szpara , nie wiem czy jest to mój błąd czy tak ma zostać pod inne część . Dziękuje i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 28 Października 2014 Share Napisano 28 Października 2014 Robiłem ten model. A docisnąłeś dobrze tę część. W moim naprawdę musiałem, silnie paluchami działać. Uważaj też na drzwi, też potrafią nie pasować do ramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 28 Października 2014 Share Napisano 28 Października 2014 Ta część niezbyt pasuje przez dwie rzeczy Po pierwsze podłoga jest z przetłoczeniami i dlatego nie ma pełnej powierzchni styku Foto http://www.toadmanstankpictures.com/m998_08.jpg Druga sprawa, to jakaś cześć, która w oryginale nie występuje- blacha, którą umieściło Italeri wzdłuż na podłodze właśnie pod tą przegrodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 28 Października 2014 Autor Share Napisano 28 Października 2014 Ta część niezbyt pasuje przez dwie rzeczyPo pierwsze podłoga jest z przetłoczeniami i dlatego nie ma pełnej powierzchni styku Foto http://www.toadmanstankpictures.com/m998_08.jpg Druga sprawa, to jakaś cześć, która w oryginale nie występuje- blacha, którą umieściło Italeri wzdłuż na podłodze właśnie pod tą przegrodą. Dziękuje bardzo! Przypomniało mi się o tym ,że jeszcze musi być miejsce na podest pod granatnik . Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 28 Października 2014 Autor Share Napisano 28 Października 2014 Robiłem ten model. A docisnąłeś dobrze tę część. W moim naprawdę musiałem, silnie paluchami działać. Uważaj też na drzwi, też potrafią nie pasować do ramy. No dużo pracy siłowej z nim jest , to fakt . Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 28 Października 2014 Share Napisano 28 Października 2014 Tylko w rzeczywistosci to raczej nikt nie wciskał podestu pod granatnik w szparę, której nie ma. Taka "uroda" modelu. Poza tym aż tak się nie przejmuj- jak widać na zdjęciu, to idealnego styku być nie może. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 15 Listopada 2014 Autor Share Napisano 15 Listopada 2014 Witam! Model po wstępnych malunkach , do końca daleko ,ale zacząłem rozplanowywać położenie bambetli . Jestem otwarty na każdą sugestie w ich sprawie. Mogą tak zostać? Coś wywalić? Kolor nie za bardzo widać , bo mi coś balans bieli namieszał. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 15 Listopada 2014 Share Napisano 15 Listopada 2014 Usuń wszystko z maski i przedniej osłony. Szczeliny z przodu i z góry maski nieprzypadkowo ktoś tam wymyślił. No i raczej nie chciałbyś jeździć "pchając" przed sobą kilkadziesiąt litrów łatwopalnego paliwa. Kanistry wożono przytroczone pasami do tylnej klapy albo w specjalnym koszu (poszukaj pod hasłem "Gypsy rack"). Dobór maneli mocno przypadkowy. Skrzynki amunicyjne, plecaki, duffel bagi, śpiwory itp., poza tym kartony MRE i z wodą mineralną - takiego czegoś poszukaj. Wysoki wydech powinien być pod ukosem, równolegle do krawędzi drzwi, u Ciebie jest za bardzo pionowo. Porównaj: http://www.nf6x.net/wp/wp-content/uploads/1999/12/p07.jpg Szkoda, że nie wymieniasz kół... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 15 Listopada 2014 Autor Share Napisano 15 Listopada 2014 Usuń wszystko z maski i przedniej osłony. Szczeliny z przodu i z góry maski nieprzypadkowo ktoś tam wymyślił. No i raczej nie chciałbyś jeździć "pchając" przed sobą kilkadziesiąt litrów łatwopalnego paliwa. Kanistry wożono przytroczone pasami do tylnej klapy albo w specjalnym koszu (poszukaj pod hasłem "Gypsy rack"). Dobór maneli mocno przypadkowy. Skrzynki amunicyjne, plecaki, duffel bagi, śpiwory itp., poza tym kartony MRE i z wodą mineralną - takiego czegoś poszukaj. Wysoki wydech powinien być pod ukosem, równolegle do krawędzi drzwi, u Ciebie jest za bardzo pionowo. Porównaj: http://www.nf6x.net/wp/wp-content/uploads/1999/12/p07.jpg Szkoda, że nie wymieniasz kół... Ok dzięki , popoprawiam co się da . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 16 Listopada 2014 Share Napisano 16 Listopada 2014 Kubisz już wszysto napisał- większość szpejów masz drugowojennych. Stojak pod granatnik jest krzywo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 16 Listopada 2014 Share Napisano 16 Listopada 2014 Meng ma w swojej ofercie bardzo ładne dodatki, poszukaj też u Blac Doga i Legenda, a te co masz to wyrzuć w diabły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi