Skocz do zawartości

M998A1 Italeri 1:35

Dżejrosz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zaczynam warsztat tytułowego wehikułu . Jest to dla nie odmiana ,ponieważ jest to mój pierwszy "współcześniak".Model robię prosto z pudełka ,może z paroma dodatkami Steel Scorpion'a. Zrobiłem niewiele ,czyli skleciłem ramę ,podwozie czy jak to tam się zwie.

DSC_0514_zps16d9a71a.jpg

DSC_0513_zps6972640a.jpg

DSC_0512_zpsb096d48b.jpg

DSC_0510_zpsbd5732b0.jpg

DSC_0511_zpsa4f87383.jpg

Liczę na szczególną pomoc Kolegów-Forumowiczów w tym temacie obeznanych ,więc jeżeli to czytacie to zachęcam do pomocy .

Pozdrawiam

Kuba

Makinen, dlaczego dałeś Koledze linka do zdjęć z Pustynnej Burzy? Skoro model ma być z pudła, to niewiele mu pomogą

Dżejrosz, kilka słów o modelu i oryginale masz tutaj:

http://humvee-models.com/viewtopic.php?f=9&t=1129

Forum Humvee jako całość polecam, ale wszystko zależy od Twojego podejścia - jeżeli to ma być relaksacyjny model, to pewnie nie będzie Ci się chciało przebijać przez ogrom informacji tam zgromadzonych. Ale może załapiesz bakcyla i będą kolejne Humvee?

Co do porad, to przede wszystkim zwróć uwagę na brak elementów zasłaniających komorę silnika od strony wnętrza kabiny. Doklej do nadwozia boki komory silnika (elementy B42 i B43), potem na sucho nałóż sobie ramę przedniego okna i maskę. Zobacysz, co i jak trzeba załatać.

Gdybyś miał wolne 30 zł, to warto wymienić koła na żywiczne, zestawowe są fatalne i bardzo psują wygląd modelu. No ale to jest dylemat, jesteś młodym modelarzem, a taki koszt to w zasadzie równowartosć zestawu wyjściowego.

Powodzenia

Cześć,

Masz moze zdjęcie pojazdu, który chciałbyś odwzorować?

Pytaj na każdym etapie, to zdążymy pomóc.

EDIT- źle podlinkowałem

W sieci znalazłem niezły walkaround i chyba na nim się skupię,kamo oczywiście pudełkowe . Jeśli będę miał problemy na pewno będę pytał.

http://www.primeportal.net/hummers/don_busack/m998/

Dżejrosz, kilka słów o modelu i oryginale masz tutaj:

http://humvee-models.com/viewtopic.php?f=9&t=1129

Forum Humvee jako całość polecam, ale wszystko zależy od Twojego podejścia - jeżeli to ma być relaksacyjny model, to pewnie nie będzie Ci się chciało przebijać przez ogrom informacji tam zgromadzonych. Ale może załapiesz bakcyla i będą kolejne Humvee?

Model będzie bardziej na poćwiczenie dobrego sklejania (cierpliwość ,dokładność itp.). Forum przejrzę w wolnej chwili ,a co do bakcyla to pożyjemy zobaczymy .

Co do porad, to przede wszystkim zwróć uwagę na brak elementów zasłaniających komorę silnika od strony wnętrza kabiny. Doklej do nadwozia boki komory silnika (elementy B42 i B43), potem na sucho nałóż sobie ramę przedniego okna i maskę. Zobacysz, co i jak trzeba załatać.

Gdybyś miał wolne 30 zł, to warto wymienić koła na żywiczne, zestawowe są fatalne i bardzo psują wygląd modelu. No ale to jest dylemat, jesteś młodym modelarzem, a taki koszt to w zasadzie równowartosć zestawu wyjściowego.

Powodzenia

Okej zajmę się tymi elementami . Z w/w walkaround'u wynika ,że kabina jest dość uproszczona (brak radiostacji ,czy co to jest). Nad kołami pomyśle ,ale z tego co mi wiadomo to żywica nie daję się łatwo obrabiać ,więc to mnie troszkę zniechęca.

Dziękuje za doping .

Pozdrawiam

Kuba

No koła trzeba trochę niestety przerobić. Przewidziane są pod Humvee z Tamiyi/Bronco, czyli mają sztyfty od wewnątrz. A koła zestawowe Italeri mają otwory, sztyfty są na elementach zawieszenia. Dlatego montując koła Panzer Art w modelu Italeri trzeba ściąć sztyfty i w kołach, i w podwoziu, a koła przykleić na sztywno na płask. Uważaj, żeby sztyftów z kół nie wyłamywać - mogą wyrwać się z kawałkiem felgi. Podetnij czymś i wtedy łam. Przy klejeniu trzeba uważać, wiadomo - nie masz żadnych elementów ustalających położenie.

• 3 months later...
  • 3 months later...
A tu sie coś będzie działo?

Jakoś nie miałem ochoty do budowy tego modelu , ale jak pomyślałem ,że mam jeszcze 7-8 innych do dokończenia to się zmobilizowałem do pracy .

Zapodkładowałem całość i dodałem oponki:

DSC_1418_zps59323222.jpg

DSC_1417_zps86f24f20.jpg

I jeszcze mam pewne pytanie , otóż pomiędzy podłogą a plandekowatą ścianką szoferki jest szpara , nie wiem czy jest to mój błąd czy tak ma zostać pod inne część .

DSC_1418_zps69706194.jpg

Dziękuje i pozdrawiam!

Ta część niezbyt pasuje przez dwie rzeczy

Po pierwsze podłoga jest z przetłoczeniami i dlatego nie ma pełnej powierzchni styku

Foto

http://www.toadmanstankpictures.com/m998_08.jpg

Druga sprawa, to jakaś cześć, która w oryginale nie występuje- blacha, którą umieściło Italeri wzdłuż na podłodze właśnie pod tą przegrodą.

Ta część niezbyt pasuje przez dwie rzeczy

Po pierwsze podłoga jest z przetłoczeniami i dlatego nie ma pełnej powierzchni styku

Foto

http://www.toadmanstankpictures.com/m998_08.jpg

Druga sprawa, to jakaś cześć, która w oryginale nie występuje- blacha, którą umieściło Italeri wzdłuż na podłodze właśnie pod tą przegrodą.

Dziękuje bardzo! Przypomniało mi się o tym ,że jeszcze musi być miejsce na podest pod granatnik .

Pozdrawiam!

• 3 weeks later...

Witam!

Model po wstępnych malunkach , do końca daleko ,ale zacząłem rozplanowywać położenie bambetli . Jestem otwarty na każdą sugestie w ich sprawie. Mogą tak zostać? Coś wywalić?

DSC_1439_zps4765a644.jpg

DSC_1438_zpsa053f6b2.jpg

DSC_1437_zpsee6fb492.jpg

DSC_1436_zpsc38f1e82.jpg

DSC_1435_zps448d367c.jpg

Kolor nie za bardzo widać , bo mi coś balans bieli namieszał.

Pozdrawiam!

Usuń wszystko z maski i przedniej osłony. Szczeliny z przodu i z góry maski nieprzypadkowo ktoś tam wymyślił. No i raczej nie chciałbyś jeździć "pchając" przed sobą kilkadziesiąt litrów łatwopalnego paliwa. Kanistry wożono przytroczone pasami do tylnej klapy albo w specjalnym koszu (poszukaj pod hasłem "Gypsy rack"). Dobór maneli mocno przypadkowy. Skrzynki amunicyjne, plecaki, duffel bagi, śpiwory itp., poza tym kartony MRE i z wodą mineralną - takiego czegoś poszukaj.

Wysoki wydech powinien być pod ukosem, równolegle do krawędzi drzwi, u Ciebie jest za bardzo pionowo. Porównaj:

http://www.nf6x.net/wp/wp-content/uploads/1999/12/p07.jpg

Szkoda, że nie wymieniasz kół...

Usuń wszystko z maski i przedniej osłony. Szczeliny z przodu i z góry maski nieprzypadkowo ktoś tam wymyślił. No i raczej nie chciałbyś jeździć "pchając" przed sobą kilkadziesiąt litrów łatwopalnego paliwa. Kanistry wożono przytroczone pasami do tylnej klapy albo w specjalnym koszu (poszukaj pod hasłem "Gypsy rack"). Dobór maneli mocno przypadkowy. Skrzynki amunicyjne, plecaki, duffel bagi, śpiwory itp., poza tym kartony MRE i z wodą mineralną - takiego czegoś poszukaj.

Wysoki wydech powinien być pod ukosem, równolegle do krawędzi drzwi, u Ciebie jest za bardzo pionowo. Porównaj:

http://www.nf6x.net/wp/wp-content/uploads/1999/12/p07.jpg

Szkoda, że nie wymieniasz kół...

Ok dzięki , popoprawiam co się da .