Skocz do zawartości

Problem z aerografem - Bąbelki

dr.Watson

Rekomendowane odpowiedzi

Witam....może to i temat stary, ale szukałem szukałem i nie znalazłem. Może ślepy jestem :(

Panowie mam problem. Ratujcie. Otóż, po wlaniu farby coś tam sika na model, ale strasznie mi bąbelkuje w zbiorniczku. Zaznaczam że rozkręciłem dosłownie wszystko w nim co się dało, wyczyściłem i nadal to samo. Nawet jak robię test, i psikam rozcieńczalnikiem to leci i to nawet dobrze, ale cały czas bąbelkuje w zbiorniczku. Z farbą jest gorzej, leci jak by chciała a nie mogła że tak powiem,i strasznie bąbelkuje co po jakimś czasie robi się tego tyle że wychodzi farba ze zbiorniczka. Kto wie w czym problem?

Kto mnie poratuje zyska Nowego oddanego Przyjaciela

Nie wiem jaki to aerograf, ale w moich Ultra jak i Infinity, bulgotanie pojawiało się w następujących przypadkach:

- mocno zanieczyszczony aerograf (zaschnięta farba w środku, na iglicy) - przeczyszczenie załatwiało sprawę

- zatkana dysza - oczyszczenie/odetkanie w jakikolwiek sposób załatwiało sprawę

- uszkodzona uszczelka przy dyszy/niedokręcona głowica - tutaj dodatkowo zawartość zbiorniczka wypływała przez dyszę.

Oby pomogło.

Też myślałem że tak jest. Wyczyściłem cały. Nie pomogło. Wymieniłem igłę i dyszę na nowe i wciąż to samo. Masz rację gdzieś musi być jakiś farfocel, ale nie da rady do niego dojść. Może jakaś kąpiel w rozcieńczalniku pomoże ?

mam taki model:

http://www.mojehobby.pl/products/Aerograf-EW-181-0-2mm-dysza-0-3mm.html

Ja u siebie, mimo że sprzedawca odradzał, gdy ciągle mi bulgocze (co zazwyczaj znaczy, że gdzieś mi na dobre farba zaschła), przepłukuję cały kanał iglicy acetonem i dodatkowo szoruję go wyciorkiem.

To zawsze pomaga.

Solo nie porównuj piwaty do Ultry bo mają całkiem inną dyszę. Na 99,99% poszła Ci uszczelka pod dyszą, która niestety w tym modelu jest gumowa. Powietrze opływające dyszę, wciska się przez szczelinę do zbiorniczka. Tutaj masz jak wykonać ją z maskolu : viewtopic.php?f=104&t=5871 Niestety guma ta bardzo nie lubi acetonu i nitro, o ile aceton jeszcze jakoś przeżyje, tak nitro bardzo jej szkodzi.

Pozdrawiam

Dzięki wielkie postaram się jakoś to uszczelnić dziś

aktualizacja: Faktycznie panowie mieliście rację. Maskolu nie miałem ani tego podobnych. Dokręciłem i jest super.... ale tylko tyci tyci jeszcze coś się pojawiało w zbiorniczku, więc mówię sobie zaryzykuję i dokręcę jeszcze trochę, zdając sobie sprawę z ryzyka zerwania gwintu... no i zerwałem.

Jutro jadę po nowy

a uszczelka pod osłoną dyszy ? dysza dysząale brak uszczelki pod jest osłoną też powoduje bąblowanie.

radzę też kupić wyciory do aerografu.Przydatna rzecz...sporo syfu z miejsc za dyszą można wyciągnąć...

A czy pamiętacie o tym, że dysza musi wystawać około 0,2 mm z osłony. Jeśli dysza jest za mocno wkręcona (wciśnięta) to musi bąblować.

Praw fizyki Pan nie oszukasz - jak mówił Jan Kobuszewski.