dr.Watson Napisano 28 Marca 2014 Share Napisano 28 Marca 2014 Witam....może to i temat stary, ale szukałem szukałem i nie znalazłem. Może ślepy jestem :( Panowie mam problem. Ratujcie. Otóż, po wlaniu farby coś tam sika na model, ale strasznie mi bąbelkuje w zbiorniczku. Zaznaczam że rozkręciłem dosłownie wszystko w nim co się dało, wyczyściłem i nadal to samo. Nawet jak robię test, i psikam rozcieńczalnikiem to leci i to nawet dobrze, ale cały czas bąbelkuje w zbiorniczku. Z farbą jest gorzej, leci jak by chciała a nie mogła że tak powiem,i strasznie bąbelkuje co po jakimś czasie robi się tego tyle że wychodzi farba ze zbiorniczka. Kto wie w czym problem? Kto mnie poratuje zyska Nowego oddanego Przyjaciela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 28 Marca 2014 Share Napisano 28 Marca 2014 Nie wiem jaki to aerograf, ale w moich Ultra jak i Infinity, bulgotanie pojawiało się w następujących przypadkach: - mocno zanieczyszczony aerograf (zaschnięta farba w środku, na iglicy) - przeczyszczenie załatwiało sprawę - zatkana dysza - oczyszczenie/odetkanie w jakikolwiek sposób załatwiało sprawę - uszkodzona uszczelka przy dyszy/niedokręcona głowica - tutaj dodatkowo zawartość zbiorniczka wypływała przez dyszę. Oby pomogło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr.Watson Napisano 28 Marca 2014 Autor Share Napisano 28 Marca 2014 Też myślałem że tak jest. Wyczyściłem cały. Nie pomogło. Wymieniłem igłę i dyszę na nowe i wciąż to samo. Masz rację gdzieś musi być jakiś farfocel, ale nie da rady do niego dojść. Może jakaś kąpiel w rozcieńczalniku pomoże ? mam taki model: http://www.mojehobby.pl/products/Aerograf-EW-181-0-2mm-dysza-0-3mm.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 28 Marca 2014 Share Napisano 28 Marca 2014 Ja u siebie, mimo że sprzedawca odradzał, gdy ciągle mi bulgocze (co zazwyczaj znaczy, że gdzieś mi na dobre farba zaschła), przepłukuję cały kanał iglicy acetonem i dodatkowo szoruję go wyciorkiem. To zawsze pomaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 28 Marca 2014 Share Napisano 28 Marca 2014 Solo nie porównuj piwaty do Ultry bo mają całkiem inną dyszę. Na 99,99% poszła Ci uszczelka pod dyszą, która niestety w tym modelu jest gumowa. Powietrze opływające dyszę, wciska się przez szczelinę do zbiorniczka. Tutaj masz jak wykonać ją z maskolu : viewtopic.php?f=104&t=5871 Niestety guma ta bardzo nie lubi acetonu i nitro, o ile aceton jeszcze jakoś przeżyje, tak nitro bardzo jej szkodzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 28 Marca 2014 Share Napisano 28 Marca 2014 Przecież dokładnie o tym napisałem... Punkt trzeci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr.Watson Napisano 28 Marca 2014 Autor Share Napisano 28 Marca 2014 Dzięki wielkie postaram się jakoś to uszczelnić dziś aktualizacja: Faktycznie panowie mieliście rację. Maskolu nie miałem ani tego podobnych. Dokręciłem i jest super.... ale tylko tyci tyci jeszcze coś się pojawiało w zbiorniczku, więc mówię sobie zaryzykuję i dokręcę jeszcze trochę, zdając sobie sprawę z ryzyka zerwania gwintu... no i zerwałem. Jutro jadę po nowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 29 Marca 2014 Share Napisano 29 Marca 2014 a uszczelka pod osłoną dyszy ? dysza dysząale brak uszczelki pod jest osłoną też powoduje bąblowanie. radzę też kupić wyciory do aerografu.Przydatna rzecz...sporo syfu z miejsc za dyszą można wyciągnąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 29 Marca 2014 Share Napisano 29 Marca 2014 A czy pamiętacie o tym, że dysza musi wystawać około 0,2 mm z osłony. Jeśli dysza jest za mocno wkręcona (wciśnięta) to musi bąblować. Praw fizyki Pan nie oszukasz - jak mówił Jan Kobuszewski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi