GeraltofPoland Napisano 4 Kwietnia 2014 Share Napisano 4 Kwietnia 2014 Nie jestem pewien, czy temat w dobrym miejscu, jakby co, można przenieść. Otóż mam problem ze sfotografowaniem modelu, zdjęcia wychodzą ziarniste i niewyraźne: To wina aparatu samego w sobie, czy czegoś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 4 Kwietnia 2014 Share Napisano 4 Kwietnia 2014 Z tego co wiem za ziarnistość obrazu odpowiada ISO . Zobacz na ile masz je ustawione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeraltofPoland Napisano 4 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2014 Dobra, zmniejszyłem ISO i jest w porządku. Wiedziałem, że to coś z ISO, ale nie wiedziałem, czy musi być jak najniższe, czy jak najwyższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 4 Kwietnia 2014 Share Napisano 4 Kwietnia 2014 Dobra, zmniejszyłem ISO i jest w porządku. Wiedziałem, że to coś z ISO, ale nie wiedziałem, czy musi być jak najniższe, czy jak najwyższe. Różnie bywa ja mam np: na ok. 1600 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeraltofPoland Napisano 4 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2014 Mi robiły się szumy przy 1000 (max na moim aparacie), przy 64 (minimalnie na moim aparacie) jest OK. Pewnie zależy to od sprzętu, warunków itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herod Napisano 31 Stycznia 2015 Share Napisano 31 Stycznia 2015 Podłączę się. Aparat Fuji Finepix s6500FD. Tryb manualny. ISO 100, F8. Jedna lampa 600W, w tubie i filtrem (kalka techniczna), z boku blenda w postaci srebrnej folii. Zdjęcia z tłem to prymitywne pudło bezcieniowe z kalką po bokach. Będę wdzięczny za jakieś porady jak poprawić jakość zdjęć. Siedzę na miniaturką, rozjaśniam, cieniuję, a jak przychodzi do zdjęć to wszystko idzie w diabły. Problem zdjęć przy sztucznym świetle dręczy mnie od dawna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 31 Stycznia 2015 Share Napisano 31 Stycznia 2015 Jaki dokładnie problem ze sztucznym światłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herod Napisano 1 Lutego 2015 Share Napisano 1 Lutego 2015 Dzieje się tak, że pieczołowite rozjaśnienia (wielowarstwowe) mi się zlewają w jeden kolor. To co dostrzegę w słonecznym świetle czy nawet po uważniejszej obserwacji pod zwykłą żarówką jest dla mnie nie do wyłapania podczas robienia zdjęć. Natomiast większe kontrasty, bijące po oczach "na żywo" na zdjęciach wyglądają płynniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 1 Lutego 2015 Share Napisano 1 Lutego 2015 Najwiekszym problemem w aparatach jest tryb AUTO, ot co. Najbardziej rozbawia mnie jak widzę jakieś dziewuszki z aparatem za grube tysiące, jak pstryka zdjęcia pomników na trybie AUTO... Na rynku jest ogromna ilość poradników - tak samo jak i stron internetowych - w których można nauczyć się podstaw robienia zdjęć "studyjnych". Nie są drogie. Sam już kupiłem 2 i staram się czegoś nauczyć. Podstawa: ISO, ogniskowa, prędkosć migawki i w miarę dobre oświetlenie. Nawet na forum są dobre poradniki. Trop: https://www.szerokikadr.pl/poradnik/zdjecia-przedmiotow-na-aukcje-internetowe http://www.blackbook.pl/004-aukcje.html http://www.fotopolis.pl/n/12791/fotografia-produktowa-od-przedmiotu-do-martwej-natury-fragmenty/ http://designyourlife.pl/misz-masz/ciekawe-tla-do-zdjec/ Wczytaj się i powodzenia PS. Domowe studia nie sprawdzają się w obecności kotów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herod Napisano 2 Lutego 2015 Share Napisano 2 Lutego 2015 Dzięki za linki, przejrzę je jutro. Ja trybu auto nie używam ostatnio i staram się opanować tryb manualny, zaczynając od najprostszych rzeczy. Niedługo dokupię drugą lampę aby oświetlić figurki równomiernie. Mam pytanie odnośnie fotografowania na czarnym tle - znasz jakiś poradnik traktujący głównie o tym? Moje pierwsze testy nie były zbyt pomyślne. Staram się oświetlić samą figurkę ale aparat gubi ostrość. Jednak gdy położę bezpośrednio na tym tle figurkę i oświetlę (staje się szare tło) zdjęcia wychodzą dość ostre. Przeskok od białego (światło) do czarnego jest zbyt wielki? Da się temu zaradzić poprzez oświetlenie drugą lampą czy muszę inaczej kombinować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 2 Lutego 2015 Share Napisano 2 Lutego 2015 Herod zacznij szukac w google. Takich poradników są setki. Może trochę własnej inicjatywy? Wiem, że są takie poradniki, sam już szukałem. Ale teraz twój ruch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herod Napisano 2 Lutego 2015 Share Napisano 2 Lutego 2015 Właśnie wykazałem własną inicjatywę - pokazałem źle wykonane zdjęcie i zapytałem o prawdopodobne błędy. Gdy natomiast pytam o poradnik to nie dlatego, że nie mogę znaleźć go w google tylko dlatego, że mam kłopot znaleźć pośród tej setki ten dobry. Inaczej bym przecież nie zawracał nikomu głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Lutego 2015 Share Napisano 2 Lutego 2015 Probowales manewrowac sposobem w jaki aparat oblicza ilosc swiatla? zazwyczaj sa 3 dostepne opcje: 1. srednia z calego kadru 2. srednia ze srodka kadru 3. pomiar punktowy Przy duzym kontrascie miedzy obiektem zdjecia a tlem wyprobuj opcje 2 i 3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 2 Lutego 2015 Share Napisano 2 Lutego 2015 Pokazałeś zdjęcie na którym uciekła ci głębia. I to nie jest raczej inicjatywa a pytanie. Najpierw poszukaj w google. Pierwsze wyświetlone poradniki są dobre. Kiedyś na youtube znalazłem kilka dobrych poradników. I tak jak wspominałem. Migawka i małe ISO. Przede wszystkim, jaki masz aparat? Drugie znajdź najpierw poradnik - wiem, że są takie, które prowadzą za rączkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herod Napisano 2 Lutego 2015 Share Napisano 2 Lutego 2015 Constructor. Aparat Fuji Finepix s6500FD. Fotografowałem przy takich samych parametrach jak w przypadku kolorowego tła - ISO 100, F8, migawkę ustawiłem według wskaźnika na monitorku. Jeżeli masz dostęp do takiego poradnika to go po prostu zalinkuj Rzuć jeden dobry odnośnie fotografowania małych obiektów (poruszający kwestie od ustawienia lamp, tła poprzez dobranie ustawień aparatu na obróbce zdjęcia kończąc), ja już resztę sobie doszukam idąc tym tropem (będę choćby wiedział jak sformułować zdanie bo to co od jakiegoś czasu wpisuje nie owocuje właściwą treścią). RAV Bardzo, bardzo ci dziękuję za ten wpis i wyjaśnienie kilku kwestii. Wykorzystam za jakiś czas tą metodę. Ami Probowales manewrowac sposobem w jaki aparat oblicza ilosc swiatla? Przyznaję, że nie. Wykorzystam. Taki efekt chciałbym uzyskać. To będę teraz malował, tą samą techniką i doborem kolorów. Jest to dla mnie bardzo ważne - jasne i kolorowe tła (plus inne błędy) wytłumiają mi takie rozjaśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 2 Lutego 2015 Share Napisano 2 Lutego 2015 Herod - spróbuj sam poszukać ... OK? Przejdź się do księgarni, kup książkę, jedną lub dwie... Wymagasz widzę konkretu na tacy. Odnoszę wrażenie, że nie chce ci się nawet szukać. Bo po tylu godzinach dyskusji już przedstawiłbyś jakieś efekty wyszukiwania. Pierwsze wyniki w google są zadowalające, polecam też youtube gdzie krok po kroku możesz się nauczyć jak robić zdjęcia. Jak poszukasz to potem powiem ci jaka książka będzie dobra. Jak znajdę w biblioteczce bo nie pamiętam dokładnego tytułu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi