tombie01 Napisano 16 Kwietnia 2014 Share Napisano 16 Kwietnia 2014 Zakładam warsztacik takiego oto amerykańskiego bombowca nurkującego; model podoba mi się z dwóch względów po pierwsze nie wystepuje często w warsztatach na forach po drugie można go wykonać z ciekawymi śladami eksploatacji poszycia; warsztat bierze udziala w konkursie na innym forum dla tego bardzo proszę o pomoc przy okazji dziękuję za Walk Around Adamowi D. mam w perspektywie zarówno w kwietniu jak i maju kilka dni wolnego także można się wykazać na bokach kabiny i podłodze zasymulowałem obicia (na tej ostatniej trochę na wyrost) nałożyłem łosza i pomalowałem matowym lakierem odrobinę przybrudziłem suchym pędzlem zrobiłem przymiarkę do kadłuba i nie powiem wszystko pasuje idealnie biorę się za silnik z racji iż nie waloryzuję modelu (poza blachami w postaci klap które były na wyposażeniu zestawu) zamierzam pomalować wszystko zgodnie z dokumentacją tak aby uzyskać w miarę ciekawy efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 19 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2014 ...aktualizacja wszystkie elementy silnika pokryłem podkładem z Alclada a następnie blok pomalowałem kolorem Pale Burnt Metal z Alclada po czym zamaskowałem cylindry tak aby uzyskać różnice w odcieniu głowic po zamaskowaniu blok pomalowałem Aliminium Alclada a popychacze na kolor mosiądzu następnie zamaskowałem popychacze maską zrobioną cyrklem z ostrzem tak aby stworzyć metaliczny pierścień następnie obudowę wału pomalowałem na szaro wydechy wg instrukcji należało pokryć gun metalem ale zdjęcia pokazują jednak trochę rdzy aby ją wykonać pokryłem je red brown gunze oraz punktowo naniosłem przebarwienia z gun metal na to nałożę jeszcze rdze wstępnie całość wygląda tak może pokuszę się jeszcze o przewody paliwowe ?? posklejałem kadłub - jak już pisałem wcześniej wszystko pasuje bardzo ładnie rozpocząłem żmudne wycinanie klap - ich miejsce zajmą fototrawione niektóre elementy oraz łączenia polówek kadłuba wymagają szpachlowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 19 Kwietnia 2014 Share Napisano 19 Kwietnia 2014 Powodzenia. Bardzo ładny model sie zapowiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 19 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2014 ostatnia rzecz na dzisiaj to zmęczenie lufy karabinów z igły 0,9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 20 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2014 ...aktualizacja a więc przewody paliwowe za surowiec posłużył drut z silniczka elektrycznego najpierw podziałem drucik orientacyjnie a następnie wszystkie wyrównałem zamoczyłem w podkładzie do elementów metalowych pierwsza próba malowania jednak nie przyniosła pożądanego efektu więc nałożyłem na nie czarny podkład Alclada a następnie umalowałem na kolor stalowy efekt prac nad motorem - jeszcze chyba troszkę złoszuję następnie zabrałem się za wyrównywanie łączeń połówek kadłuba w celu wyłonienia braków dwukrotnie nałożonej szpachli trysnąłem kadłub serfejserem 1200 jak widać muszę jeszcze zrobić poprawki pierwsze pasowanie połączenia kadłuba ze skrzydłami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 21 Kwietnia 2014 Share Napisano 21 Kwietnia 2014 Zapowiada się fajny model. ___________________________________________________________________________ Na warsztacie: I-16 Type 24 - ICM 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 25 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2014 na łączeniu płatu skrzydeł i kadłuba pojawiły się dwa problemy po pierwsze poprzez wycięcie środkowego płata statecznika poziomego płaszczyzna skrzydeł i profilu kadłuba rozmijają się znacznie a w dodatku powstaje spora szpara na łączeniu z problemem z brakiem dopasowania w pionie poradziłem sobie poprzez dorobienie rozpórek pomiędzy częściami skrzydeł dwie po prawej dwie po lewej - przed klejeniem każdą oznaczyłem ponieważ płat nie rozchodził się tak samo po prawej jak po lewej stronie ze szparą poziomą postanowiłem sobie poradzić poprzez wstępne nałożenie szpachli przed sklejeniem obu części ale to potrwa ponieważ szpachla musi schnąć w między czasie znalazłem sobie zajęcie przy bombie oraz kołach kadłub pokryłem po raz kolejny serfejserem na łączeniach oraz miejscach szpachlowanych w miejscach pewnych efektów rozpocząłem odtwarzanie lini podziału oraz nity Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 25 Kwietnia 2014 Share Napisano 25 Kwietnia 2014 Bardzo fajny warsztat i się szykuje wyjątkowy model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 27 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2014 okazuje się że muszę mieć trochę więcej czasu na schnięcie szpachli - wyszlifowałem bombkę i natrafiłem na dylemat wydaje mi się że ta szpara nie może pozostać - powinien powstać raczej rant kilak fotek z realu jesli ktoś posiada jakieś doświadczenia w tej materii bardzo proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 1 Maja 2014 Autor Share Napisano 1 Maja 2014 pierwszy wolny dzień - niestety większość przespałem - musiałem odreagować po wieczornym świętowaniu i i chronicznym zmęczeniu ale jedziemy - jeśli chodzi o sugestie greatgonzo podejmę decyzje w sobotę zobaczę jak będzie mi szło?!? dzisiaj skleiłem całość do przysłowiowej 'kupy' i zająłem się elementami fototrawionymi klapy składają się z okołu 20 elemetów także jest co sklejać - na zdjęciach centralna aby odreagować popracowałem nad bomba - chyba zaszpachluję to widoczne łączenie i zacząłem szlifować koła - bardzo bym chciał nie zniszczyć bieżnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 3 Maja 2014 Autor Share Napisano 3 Maja 2014 ... aktualizacja póki co postanowiłem oderwać się od MiGa i popracować na SBD zrobiłem kolejny płat ale powiem wam szczerze jeden na dzień wystarcza więcej może działać destruktywnie na wenę twórczą wykończyłem szpachlowanie bomby i zająłem się wykończeniem malowania obramowani kabiny a następnie jej maskowaniem element zakrywający działka przykleiłem tymczasowo Clearfixem tak aby pomalować go i nanieść preszajding spójnie z całością a następnie odkleić całość umyłem płynem do szyb z alkoholem (do nie jedyny alkohol jaki używam na dzisiejszym warsztacie ( no ale duszonek nie da się zrobić przy 6 stopniach i mżawce-prawda?) na całość nałożyłem sreberko mieszaninę Tamiya x11 oraz Gunze 104 można powiedzieć że jestem zadowolony z łączeń i linii natarcia no - gdzie niegadzie jeszcze można poprawić ;o) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 11 Maja 2014 Autor Share Napisano 11 Maja 2014 ... aktualizacja - preszajding zamaskowałem pozostałem elementy (akurat mają pozostać srebrne) dokończyłem też bombkę no niestety zwykły weekend to nie to samo co długi majowy i będę szczęśliwy jak uda mi się go jeszcze dzisiaj pomalować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marin Napisano 11 Maja 2014 Share Napisano 11 Maja 2014 Bardzo ciekawy warsztat Tombie. Mam pytanie - jak odtwarzasz linie podziału - tzn jakim narzędziem? Jakiś własny patent? Dlaczego do podkładu stosujesz taka a nie inną mieszankę kolorów. Nie prościej wybrać jeden konkretny kolor? Czy to jakiś specjalny odcień chciałeś uzyskać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marin Napisano 11 Maja 2014 Share Napisano 11 Maja 2014 jak zobaczyłem srebrny podkład to skojarzyłem z warsztatami Feliksa Sztarbały. Pewnie wszyscy znają, ale jakby nie to poniżej link. Tam jest rewelacyjny pokaz preshadingu na srebrnym podkładzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 11 Maja 2014 Autor Share Napisano 11 Maja 2014 Bardzo ciekawy warsztat Tombie. Mam pytanie - jak odtwarzasz linie podziału - tzn jakim narzędziem? Jakiś własny patent?Dlaczego do podkładu stosujesz taka a nie inną mieszankę kolorów. Nie prościej wybrać jeden konkretny kolor? Czy to jakiś specjalny odcień chciałeś uzyskać? 1. Rylec to narzędzie trumpetera mam je kilka lat i po prostu przyzwyczaiłem się do niego nabierając wprawy w posługiwaniu się nim - niedawno kupiłem Tamiye z kilkoma ostrzami i szczerze mówiąc nie używam jej 2. wykonanie srebrnego podkładu pod kolor na którym mamy nanieść ślady eksploatacji to również kwestia wypracowania metody przez każdego modelarza - moja jest akurat taka - generalnie chodzi o uzyskanie ładnej struktury srebra - nie za duża gramatura pigmentu oraz gładka mocna powierzchnia na której z reguły mamy w planach zdzierać farbę właściwą lub robić otarcia i obicia. jak zobaczyłem srebrny podkład to skojarzyłem z warsztatami Feliksa Sztarbały. Pewnie wszyscy znają, ale jakby nie to poniżej link. Tam jest rewelacyjny pokaz preshadingu na srebrnym podkładzie. akurat bylem na tym pokazie w Bytomiu w zeszłym roku i faktycznie wniósł on do mojego warsztatu kilka technik które stosuje. w tym tutorialu Kamil używa do podkładu srebra Gunze C8 - niestety ta farba już nie jest dostępna i trzeba sobie radzić inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 11 Maja 2014 Share Napisano 11 Maja 2014 Podoba mi się podejście do tematu i to jak Dauntless wychodzi Ci do tej pory Tak trzymać. To będzie chyba najlepszy Twój model Pozdrawiam serdecznie Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 12 Maja 2014 Autor Share Napisano 12 Maja 2014 Podoba mi się podejście do tematu i to jak Dauntless wychodzi Ci do tej pory Tak trzymać. To będzie chyba najlepszy Twój model Pozdrawiam serdecznie Ipkinss Dzięki wielkie, taki komplement od Ciebie to na prawdę spory zaszczyt; mam nadzieję że niczego nie skopię na końcówce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 12 Maja 2014 Autor Share Napisano 12 Maja 2014 ...aktualizacja ponieważ model jest cały szary (jest to jego niepodważalna zaleta jeśli chodzi o czasowe mozliwości jego ukończenia) przygotowałem trochę małych części do pomalowania przy malowaniu całości niektóre zwaloryzowałem aby były podobne do autentycznych i zabrałem się za malowanie jeśli mam być szczery to blady ten kolorek :-/ i zacząłem przymierzać wszytko w całość ale jeszcze daleka droga - wydłużają ją fototrawione klapy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 13 Maja 2014 Autor Share Napisano 13 Maja 2014 ..aktualizacja dzisiaj wykonałem czarne pasy na górnej części skrzydeł - pomimo że są z kalkomani postanowiłem je pomalować korzystając z okazji że miałem czarna farbę w areografie pomalowałem koła pokryłem model pierwsza warstwą sidoluxu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 17 Maja 2014 Autor Share Napisano 17 Maja 2014 ...aktualizacja dzisiaj kalki i maskowanie owiewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 18 Maja 2014 Share Napisano 18 Maja 2014 Kalik fajnie weszly w linie podzialu. Czekam na zdjecia z finalu. Tez jestem zainteresowany tym modelem, ale w skali 1:32. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 18 Maja 2014 Autor Share Napisano 18 Maja 2014 Kalik fajnie weszly w linie podzialu. Czekam na zdjecia z finalu. Tez jestem zainteresowany tym modelem, ale w skali 1:32. aj marzy mi się również mam już nawet swojego faworyta - myślę że to będzie sbd 3 z trupetera http://www.mojehobby.pl/products/SBD-3-4-A-24A-Dauntless-Aircraft.html# Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 18 Maja 2014 Share Napisano 18 Maja 2014 Jest jeszcze potwor w skali 1/18. Widzialem filmik na you tubie. Ale dla mnie to juz przesada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 18 Maja 2014 Autor Share Napisano 18 Maja 2014 filtr zrobiłem z mieszanki czterech farb z czego 80% stanowiły lakiery a 20 % farba szara i biała a nastepnie rozcieńczyłem to dość mocno living tinerem na zdjęciu efekt widać najlepiej na czarnych pasach choć generalnie model wraz z kalkami nabrał lepszego wyglądu zapomniałem wam zrobić zdjęcie przed sidoluxem dlatego tym bardziej efekt na zdjęciu nie jest widoczny pora otworzyć browara - skończyłem klapy oczywiście trzeba je jeszcze pomalować ale nie wiem czy na to starczy mi dzisiaj cierpliwości zanim jednak przejdziemy do wieczornego browara nałożę łosz efekt przed końcowym lakierem osadziłem na swoim miejscu lufy których ze względu na obróbkę nie mogłem przykleić wcześniej dobranoc cdn... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 18 Maja 2014 Autor Share Napisano 18 Maja 2014 ...jednak aktualizacja pomalowałem klapy od wewnętrznej strony - z zewnętrzna wstrzymam się aż w pełni będę gotów do malowania owiewek kolorek porobiłem sobie obicia - wieczór upłynął generalnie na twórczości ;o) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi