Dawid Maciejczyk Napisano 7 Maja 2014 Share Napisano 7 Maja 2014 Witam. Chciałbym rozpocząć przygodę z modelarstwem.Niestety jestem kompletnie zielony w tej dziedzinie.Prosiłbym o poradę.Mam takie nieszczęście że mieszkam w niewielkim miasteczku gdzie nie ma żadnego sklepu modelarskiego.Dlatego założyłem ten temat w nadziei że ktoś pomoże mi wejść w świat sklejania modeli.Dodam też że najbardziej interesują mnie modele różnych pojazdów pancernych. Czy moim pierwszym modelem mógłby być ten oto Jagdpanzer IV z firmy Tamiya?Czy nie jest za trudny dla początkującego? http://www.mojehobby.pl/products/German-Jagdpanzer-IV-Lang.html Za wszystkie porady z góry bardzo dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 7 Maja 2014 Share Napisano 7 Maja 2014 Witam.Chciałbym rozpocząć przygodę z modelarstwem.Niestety jestem kompletnie zielony w tej dziedzinie.Prosiłbym o poradę.Mam takie nieszczęście że mieszkam w niewielkim miasteczku gdzie nie ma żadnego sklepu modelarskiego.Dlatego założyłem ten temat w nadziei że ktoś pomoże mi wejść w świat sklejania modeli.Dodam też że najbardziej interesują mnie modele różnych pojazdów pancernych. Czy moim pierwszym modelem mógłby być ten oto Jagdpanzer IV z firmy Tamiya?Czy nie jest za trudny dla początkującego? http://www.mojehobby.pl/products/German-Jagdpanzer-IV-Lang.html Za wszystkie porady z góry bardzo dziękuję Czołem! Też jestem początkujący ,ale każdy modelarz Ci powie ,że najlepiej na początek coś ze stajni Airfix'a tzn. jakieś samoloty - mało części ,fajny detal . Potem jak najbardziej możesz przerzucić się na Tamyia'e lub też spróbować Trumpentera- też ma dobre pancerne modele. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 7 Maja 2014 Share Napisano 7 Maja 2014 każdy modelarz Ci powie ,że najlepiej na początek coś ze stajni Airfix'a tzn. jakieś samoloty Skoro kolega napisał że interesują go modele pojazdów pancernych to po kiego ... polecasz mu samoloty Airfix'a ??? Dawid Maciejczyk -> Jeśli interesują Cię pojazdy wojskowe w skali 1:35 to stare (i tańsze) modele Tamiyi (jak ten który podałeś) są przyjemne w montażu i raczej nieskomplikowane. To dobry wybór dla początkującego. Przeczytaj ten (i inne podobne) wątek: http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=87&t=27969 wiele dobrych rad i wskazówek dla początkujących modelarzy. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 7 Maja 2014 Share Napisano 7 Maja 2014 każdy modelarz Ci powie ,że najlepiej na początek coś ze stajni Airfix'a tzn. jakieś samoloty Skoro kolega napisał że interesują go modele pojazdów pancernych to po kiego ... polecasz mu samoloty Airfix'a ??? Dawid Maciejczyk -> Jeśli interesują Cię pojazdy wojskowe w skali 1:35 to stare (i tańsze) modele Tamiyi (jak ten który podałeś) są przyjemne w montażu i raczej nieskomplikowane. To dobry wybór dla początkującego. Przeczytaj ten (i inne podobne) wątek: viewtopic.php?f=87&t=27969 wiele dobrych rad i wskazówek dla początkujących modelarzy. Powodzenia A po co rzucać sie na głęboką wodę z nie wiadomo jaką liczbą części? Lepiej złożyć najpierw samolot (tak mi mówiono), ale i tak napisałem : Potem jak najbardziej możesz przerzucić się na Tamyia'e lub też spróbować Trumpentera- też ma dobre pancerne modele. POzdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 7 Maja 2014 Share Napisano 7 Maja 2014 Ok Dżejrosz ,jak będę chciał kupić samochód to zgłoszę się do Ciebie a wtedy polecisz mi rower albo hulajnogę, bo mniej skomplikowana . Stara Tamiya to żadna "głęboka woda " Ale niech młody modelarz poczyta poradniki i sam coś wybierze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 8 Maja 2014 Share Napisano 8 Maja 2014 No tak składanie modelu 1:35 jest fajne ale później przychodzi malowanie... pędzlem dla mnie to była tragedia... a samolocik 1:72 airfixa był jako pierwszy i stoi do dzisiaj.. nie powiem stan jego jest tragiczny szczególnie jak pokazałem mojej 2 letniej córeczce, a ona "tata frrr" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 8 Maja 2014 Share Napisano 8 Maja 2014 Jeżeli można Ci coś doradzić to na początek kup jakiś prosty mało skomplikowany pojazd najlepiej 1 kolorowy (na kamo przyjdzie czas) Tamka stara czy nowa jest samoskładalna (składa się jak klocki Lego ,zero szpachlowania )jedyną słabszą stroną są taśmowe gumowe gąsienice(na ogniwkowe plastykowe lub metalowe przyjdzie czas). Malowania pędzlem to naprawdę nie ma się co obawiać należy tylko poczytać ogólne zasady( jak się nie uda zawsze możesz to zmyć zmywaczem)polecałbym farbki akrylowe są o wiele wygodniejsze w stosowaniu. A jak Ci nie wyjdzie to nie przejmuj się drugi i kolejne będą coraz lepsze a zawsze później możesz zrobić remont (żywice,blaszki itp) .Najważniejsze to dokładnie oglądać rzeczywiste pojazdy i ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć.Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 9 Maja 2014 Share Napisano 9 Maja 2014 I po co mieszać jakimiś Airfix'ami. Tamiya mimo, że nie jest tania to "samoskładajacy się zestaw" powinien sprawić koledze radość. Uniknie nerwów takich jak przy starych Airfix'ach gdzie nic nie pasowało a detal był wątpliwej jakości. Dawid Maciejczyk nie ma trudnych modeli - jest tylko brak chęci i cierpliwości Patrząc na ten model, o który pytałeś, powinien na początek wystarczyć i nie wygląda na trudny. Zastanów się jednak czy nie isć za radą kolegów i nie poszukać czegoś w skali 1:72. Przy takim w skali 1:35 to już warto w aerograf zainwestować. Ja zaczynałem na tych modelach. Dobrze wykonane, nie wymagają wiele pracy a efekt koncowy bardzo dobry. Do tego masz jeszcze mini dioramę w zestawie co też na początek powinno sprawić Ci radość. http://www.mojehobby.pl/products/Monty-s-Caravanne.html http://www.mojehobby.pl/products/Sd.Kfz.-173-JAGDPANTHER.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi