Skocz do zawartości

HMS Victory Revell 1:225 - inny

rucek

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 67
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Witam!

Panowie, a może by tak nie brać za bardzo pod uwagę okrętu stojącego dziś na kołku, tylko... Źródła? Po pierwsze-z jakiego okresu Victory odwzorowywać ma model? Okręt przechodził kilka poważnych modernizacji, w tym widoczną do dziś wg tzw. systemu Seppingsa (więcej w starych MSiO). To, z którego roku to ma być Victory, jest kluczowe. Na pewno była 4-częściowa monografia okrętu w MSiO, mam w domu chyba całą.

Mógłbyś-o ile skaner działa, a do jutra do wieczora jestem poza domem. Całego wysyłać mi się nie chce, to pewnie ze 30-40 stron, ale co najistotniejsze gdzieś w weekend postaram się wybrać-chyba, że ktoś inny też ma i zrobi to szybciej, albo ma coś lepszego. Jak chcesz szybciej, popytaj tu:

http://www.timberships.fora.pl/okrety-wioslowe-zaglowe-i-parowo-zaglowe,12/

http://fow.az.pl/forum/viewforum.php?f=42

http://www.historycy.org/

Ewentualnie mógłbyś podać numery, w których jest ta monografia? Znajomy ojca ma pełną kolekcję MSiO, może pozwoli zeskanować

7-8/07 i bodajże 3 kolejne, bo artykuł chyba czteroczęściowy (7-8 oznacza, że to numer "wakacyjny", a więc na 2 miesiące). Żeby łatwiej było szukać, okładka: http://www.magnum-x.pl/menuarchiwalia/msio?mid%5B0%5D=87

PRZY CZYM HMS Victory miał przejść lub przeszedł niedawno jakąś przebudowę i remont po pożarze, czy cóś...

7-8/07 i bodajże 3 kolejne

Niestety nie ma tak dobrze, poszukałem i tak: pierwsza część to faktycznie nr 7-8/07, druga to już 10-11/07. Trzecia to numer... No właśnie, sprawdziłem do końca rocznika 2008 i nie ma, w 2009 nie patrzyłem (wszystko sprawdzałem na stronie wydawnictwa).

Sprawdzę jutro wieczorem w domu. Ale to dziwne-pamiętam, że było więcej, niż dwie. Może pamięć płata figle i np. seria o okrętach flagowych Nelsona (fregatach) zlała się z tym o HMS Victory? Dawno nie czytałem o dziecku Slade'a...

A nie było tak, że HMS Victory to były dwie pierwsze (bądź ostatnie ) części "Okrętów flagowych Nelsona"?

7-8/07 i bodajże 3 kolejne, bo artykuł chyba czteroczęściowy (7-8 oznacza, że to numer "wakacyjny", a więc na 2 miesiące). Żeby łatwiej było szukać, okładka: http://www.magnum-x.pl/menuarchiwalia/msio?mid%5B0%5D=87

PRZY CZYM HMS Victory miał przejść lub przeszedł niedawno jakąś przebudowę i remont po pożarze, czy cóś...

To nie Victory a Cutty Sark. W 2007 spaliło się całe śródokręcie. ńa szczęście dziób i rufa pozostały prawie nietknięte. Rekonstrukcję zakończono w 2012 i znowu statek może cieszyć oczy. A co do Victory to największe zmiany następowały krótko po wybudowaniu. Zmieniała się ilość dział. Po wodowaniu było równo 100 dział. Na początku XIX wieku ilość wachała się pomiędzy 104 a 106. Od 1808 do 1817 było 98, by w 1817 powrócić do 104. Za kluczowy rok jeśli chodzi o wszelkie remonty i rekonstrukcje przyjęto rok 1805. Bodajże w 1824 Victory został wycofany ze służby i służył jako Hulk. Już wszystkiego nie pamiętam gdyż minęło kilka lat od kiedy robiłem Victory a notatki poszły razem ze starym laptopem. Dosyć wiernie oddany jest model Hellera w skali 1/100. Szczególnie jeśli chodzi o olinowanie.

Ale po drodze były też zmiany wg systemu Seppingsa-duże przebudowy były chyba 3 (pierwsza faktycznie na początku, druga w okolicach Trafalgaru-jak piszesz-oraz trzecia później), do tego mniejsze.

I-na pewno nie było ostatnio choćby planów "unelsonienia" Victory? Ręki sobie uciąć nie dam, ale?

Ale i tak miło słyszeć, że komuś się podoba wiedza, którą człowiek studiował za dzieciaka, rucek Masz pewny chór malkontentów pt. "A bo to nie tak ma być wiązane, a malowanie nie to, etc"

Tromp ja też, choć zbaczam ku naszemu wrześniu

Jako, że nie znalazłem opcji "edytuj/zmień", robię piętrusa-nie bijta. Chłopaki-ja wam kserować artykułu nie będę, bo i po co? Autorem jest Krzysiek Gerlach, on na www.timberships.fora.pl siedzi w zasadzie codziennie-ba, to forum to on :P Jestem wobec tego pewny, że wszelkie wątpliwości w ten czy ów sposób rozwieje dość chętnie-facet jest raczej uczynny, wiedzy też ma pokłady takie, że hej.

Oprócz mono Victory, rzeczywiście chyba dwuczęściowej, mam też artykuł biograficzny (opisujący także rozwiązania przezeń stosowane oraz istotę systemu) o Robercie Seppingsie, jedną lub dwie części o Fredericu af Chapmanie, "fregatową" część o okrętach flagowych i trochę innych artykułów-brandery, trójpokładowce i co tam chcecie. Skserować coś tam mogę, ale chyba jednak nie przed niedzielą. Radzę udać się do K. Gerlacha, albo na www.historycy.org i popytać Piotra Olendra (Napoleon7).

Z pierwszą częścią zdania się zgodzę, ale jako, że dopiero powoli wypełzam na brzeg i w temacie raczkuję, przyznam, że nie mam pojęcia co to takiego:

...czy koncepcje Saloniego

Natomiast info o panach K.G. i P.O. jest zacne i przydatne

W skrocie to postulowal na lamach przedwojennej Bellony juz chyba w 1930 lub 32 powstanie BPanc, z dwoma batalionami lub pulkami czolgow oraz batalionem lub pulkiem piechoty zmechanizowanej na, uwaga, transporterach opancerzonych. Do tego dyon artylerii samobieznej itd. Generalnie, jednostka miala byc dosc podobna do obecnej 10 BKPanc.

Wiecej albo u orkana na dws.org.pl/historykach/militarium, albo w googlu na dws-ie. Ja przed ndz raczej czasu mial nie bede.

• 1 month later...

Po dłuższej przerwie mała aktualizacja moich prac, było kilka współczynników które wzbroniły mi kontynuować pracę jednak znalazłem chwile ..

DSC01574.JPG

DSC01578.JPG

DSC01629.JPG

DSC01632.JPG

PS. Zauważyłem ze zdjęcia z początkowych stron się skasowaly moze wrzucę kilka żeby pokazać jaka na początku była tragedia ?:-D