Forest Napisano 20 Maja 2014 Share Napisano 20 Maja 2014 bo "Victory" to przepiekny statek wojenny! A dopiero co zwracałeś uwagę Czołgiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Warka Bear Napisano 20 Maja 2014 Share Napisano 20 Maja 2014 bo "Victory" to przepiekny statek wojenny! A dopiero co zwracałeś uwagę Czołgiście Przeciez nie ma problemu! A "Queen Mary II" to przesliczny okret pasazerski . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 20 Maja 2014 Share Napisano 20 Maja 2014 TO jest okręt pasażerski Queen Mary to Rudo-węglowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 20 Maja 2014 Share Napisano 20 Maja 2014 Witam! Panowie, a może by tak nie brać za bardzo pod uwagę okrętu stojącego dziś na kołku, tylko... Źródła? Po pierwsze-z jakiego okresu Victory odwzorowywać ma model? Okręt przechodził kilka poważnych modernizacji, w tym widoczną do dziś wg tzw. systemu Seppingsa (więcej w starych MSiO). To, z którego roku to ma być Victory, jest kluczowe. Na pewno była 4-częściowa monografia okrętu w MSiO, mam w domu chyba całą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 21 Maja 2014 Share Napisano 21 Maja 2014 A mógłbyś może zeskanować i wrzucić w PDF? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 21 Maja 2014 Share Napisano 21 Maja 2014 Mógłbyś-o ile skaner działa, a do jutra do wieczora jestem poza domem. Całego wysyłać mi się nie chce, to pewnie ze 30-40 stron, ale co najistotniejsze gdzieś w weekend postaram się wybrać-chyba, że ktoś inny też ma i zrobi to szybciej, albo ma coś lepszego. Jak chcesz szybciej, popytaj tu: http://www.timberships.fora.pl/okrety-wioslowe-zaglowe-i-parowo-zaglowe,12/ http://fow.az.pl/forum/viewforum.php?f=42 http://www.historycy.org/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 21 Maja 2014 Share Napisano 21 Maja 2014 To ja bym się też pod te scany podpiął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 21 Maja 2014 Share Napisano 21 Maja 2014 Ewentualnie mógłbyś podać numery, w których jest ta monografia? Znajomy ojca ma pełną kolekcję MSiO, może pozwoli zeskanować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 21 Maja 2014 Share Napisano 21 Maja 2014 7-8/07 i bodajże 3 kolejne, bo artykuł chyba czteroczęściowy (7-8 oznacza, że to numer "wakacyjny", a więc na 2 miesiące). Żeby łatwiej było szukać, okładka: http://www.magnum-x.pl/menuarchiwalia/msio?mid%5B0%5D=87 PRZY CZYM HMS Victory miał przejść lub przeszedł niedawno jakąś przebudowę i remont po pożarze, czy cóś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 21 Maja 2014 Share Napisano 21 Maja 2014 7-8/07 i bodajże 3 kolejne Niestety nie ma tak dobrze, poszukałem i tak: pierwsza część to faktycznie nr 7-8/07, druga to już 10-11/07. Trzecia to numer... No właśnie, sprawdziłem do końca rocznika 2008 i nie ma, w 2009 nie patrzyłem (wszystko sprawdzałem na stronie wydawnictwa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 21 Maja 2014 Share Napisano 21 Maja 2014 Sprawdzę jutro wieczorem w domu. Ale to dziwne-pamiętam, że było więcej, niż dwie. Może pamięć płata figle i np. seria o okrętach flagowych Nelsona (fregatach) zlała się z tym o HMS Victory? Dawno nie czytałem o dziecku Slade'a... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 21 Maja 2014 Share Napisano 21 Maja 2014 A nie było tak, że HMS Victory to były dwie pierwsze (bądź ostatnie ) części "Okrętów flagowych Nelsona"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 21 Maja 2014 Share Napisano 21 Maja 2014 Nie sadze-tam bylo glownie o fregatach i o jakims malym.liniowcu. HMS Africa moze? Sprawdze to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan1965 Napisano 21 Maja 2014 Share Napisano 21 Maja 2014 7-8/07 i bodajże 3 kolejne, bo artykuł chyba czteroczęściowy (7-8 oznacza, że to numer "wakacyjny", a więc na 2 miesiące). Żeby łatwiej było szukać, okładka: http://www.magnum-x.pl/menuarchiwalia/msio?mid%5B0%5D=87PRZY CZYM HMS Victory miał przejść lub przeszedł niedawno jakąś przebudowę i remont po pożarze, czy cóś... To nie Victory a Cutty Sark. W 2007 spaliło się całe śródokręcie. ńa szczęście dziób i rufa pozostały prawie nietknięte. Rekonstrukcję zakończono w 2012 i znowu statek może cieszyć oczy. A co do Victory to największe zmiany następowały krótko po wybudowaniu. Zmieniała się ilość dział. Po wodowaniu było równo 100 dział. Na początku XIX wieku ilość wachała się pomiędzy 104 a 106. Od 1808 do 1817 było 98, by w 1817 powrócić do 104. Za kluczowy rok jeśli chodzi o wszelkie remonty i rekonstrukcje przyjęto rok 1805. Bodajże w 1824 Victory został wycofany ze służby i służył jako Hulk. Już wszystkiego nie pamiętam gdyż minęło kilka lat od kiedy robiłem Victory a notatki poszły razem ze starym laptopem. Dosyć wiernie oddany jest model Hellera w skali 1/100. Szczególnie jeśli chodzi o olinowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 21 Maja 2014 Share Napisano 21 Maja 2014 Ale po drodze były też zmiany wg systemu Seppingsa-duże przebudowy były chyba 3 (pierwsza faktycznie na początku, druga w okolicach Trafalgaru-jak piszesz-oraz trzecia później), do tego mniejsze. I-na pewno nie było ostatnio choćby planów "unelsonienia" Victory? Ręki sobie uciąć nie dam, ale? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 21 Maja 2014 Autor Share Napisano 21 Maja 2014 Mogę jedynie powiedzieć że podziwiam waszą wiedzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 21 Maja 2014 Share Napisano 21 Maja 2014 Nie ma co podziwiać-ze 2-3 lata temu napisałbym ci więcej :P Za dużo ostatnio siedzę we współczesnej pancerce :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 21 Maja 2014 Share Napisano 21 Maja 2014 Ale i tak miło słyszeć, że komuś się podoba wiedza, którą człowiek studiował za dzieciaka, rucek Masz pewny chór malkontentów pt. "A bo to nie tak ma być wiązane, a malowanie nie to, etc" Tromp ja też, choć zbaczam ku naszemu wrześniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 22 Maja 2014 Share Napisano 22 Maja 2014 A też ciekawa sprawa-zwłaszcza wybór działek i historia czołgów średnich, czy koncepcje Saloniego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 22 Maja 2014 Share Napisano 22 Maja 2014 Jako, że nie znalazłem opcji "edytuj/zmień", robię piętrusa-nie bijta. Chłopaki-ja wam kserować artykułu nie będę, bo i po co? Autorem jest Krzysiek Gerlach, on na www.timberships.fora.pl siedzi w zasadzie codziennie-ba, to forum to on :P Jestem wobec tego pewny, że wszelkie wątpliwości w ten czy ów sposób rozwieje dość chętnie-facet jest raczej uczynny, wiedzy też ma pokłady takie, że hej. Oprócz mono Victory, rzeczywiście chyba dwuczęściowej, mam też artykuł biograficzny (opisujący także rozwiązania przezeń stosowane oraz istotę systemu) o Robercie Seppingsie, jedną lub dwie części o Fredericu af Chapmanie, "fregatową" część o okrętach flagowych i trochę innych artykułów-brandery, trójpokładowce i co tam chcecie. Skserować coś tam mogę, ale chyba jednak nie przed niedzielą. Radzę udać się do K. Gerlacha, albo na www.historycy.org i popytać Piotra Olendra (Napoleon7). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 23 Maja 2014 Share Napisano 23 Maja 2014 Z pierwszą częścią zdania się zgodzę, ale jako, że dopiero powoli wypełzam na brzeg i w temacie raczkuję, przyznam, że nie mam pojęcia co to takiego: ...czy koncepcje Saloniego Natomiast info o panach K.G. i P.O. jest zacne i przydatne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 23 Maja 2014 Share Napisano 23 Maja 2014 W skrocie to postulowal na lamach przedwojennej Bellony juz chyba w 1930 lub 32 powstanie BPanc, z dwoma batalionami lub pulkami czolgow oraz batalionem lub pulkiem piechoty zmechanizowanej na, uwaga, transporterach opancerzonych. Do tego dyon artylerii samobieznej itd. Generalnie, jednostka miala byc dosc podobna do obecnej 10 BKPanc. Wiecej albo u orkana na dws.org.pl/historykach/militarium, albo w googlu na dws-ie. Ja przed ndz raczej czasu mial nie bede. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 23 Maja 2014 Share Napisano 23 Maja 2014 Poszukam, to faktycznie może być ciekawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 28 Maja 2014 Share Napisano 28 Maja 2014 Jak szły prace na niemocy forum? Spece pomogli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 29 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2014 Po dłuższej przerwie mała aktualizacja moich prac, było kilka współczynników które wzbroniły mi kontynuować pracę jednak znalazłem chwile .. PS. Zauważyłem ze zdjęcia z początkowych stron się skasowaly moze wrzucę kilka żeby pokazać jaka na początku była tragedia ?:-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi