Jump to content

Jakie polskie malowanie dla leopard 2 A5?

Recommended Posts

Witam

Czytałem niedawno w Nowej Technice Wojskowej że nasza armia kupiła około 100 używanych Leopardów 2 A5 ( nie A4 używanych dotychczas). Mają zasilić kolejną brygade kawalerii pancernej. Niewiem czy te czołgi już dotarły do nas czy nie od Bundeswery(bo od nich kupujemy z ich nadwyżek). Mam pytanie. Czy ktoś się orientuje czy będą one miały to samo malowanie co dotychczasowe A4 używane w czarnej dywizji w Żaganiu??? Bo kupiłem model od Hobby Boss 1:35 holenderskiego A5 i zastanawiam się jak go pomalować.

Witam!

Malowanie będzie takie samo, jak niemieckie pewnie-z tą różnicą, że plamy będą zapewne rozdzielone ostro. A znakowanie, pewnie identyczne, jak w 10 BKPanc-tylko wszelkie znaczki będą z 34. Trzeba jednak poczekać na numerację i rejestracje-jeżeli ktoś chce robić model konkretnego wozu, a nie "Czołg Leopard 2A5 z 34 BKPanc". W ogóle to szkoda, że nie pójdą do 10-dostałaby przejściówki na czas otrzymywania Leo 2PL.

A na co mam czekać? Chce zrobić teraz. Jeśli malowanie będzie takie same to ok. Numery i znaki taktyczne moge zrobić póżniej.
Dziś powinny dotrzeć wiec w najbliższym czasie będzie wiadomo coś wiecej

Ano właśnie. Choćby na jakieś zdjęcia czy relacje.

• 3 weeks later...
  • 1 month later...

Czy malowanie holenderskich leopardów a5 jest takie same jak niemieckich a5 czyli takich jak polskich? Pytam się bo porównałem malowanie niemieckiego leoparda a4 z holenderskim a5 i jest pewna różnica.

P.S.

Nie chce powielać pytań ale mam instrukcje od leoparda a4 revella i leoparda 2 a5 hobby-boss(holenderski) i jest tak jak pisałem różnica. Troche się pogubiłem...