kornik_69 Napisano 16 Października 2007 Share Napisano 16 Października 2007 Nie można powiedzieć,że jedna firma jest lepsza od drugiej. Należy rozpatrywać jakość poszczególnych modeli a nie firm. W przypadku Spitfire'a w 1:72 to najlepsze są modele Tamiya i Revell'a, z tym, że Tamiya jest droga,a w przypadku Revell'a za mniej niż 20 pln mamy calkiem niezły modelik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mathiss Napisano 16 Października 2007 Share Napisano 16 Października 2007 Jak chcesz Mustanga za dwie dyszki to zdecydowanie polecam Revella. Model dość dobrze spasowany i dwie wersje (różniące się między sobą tylko osłonami kabiny ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dark2 Napisano 17 Października 2007 Share Napisano 17 Października 2007 Mustanga w 72 to bym wziął od Academy ..cena może ciutek wyższa, ale jakoś tak bardziej leży i ma ładniejsze szkiełka (i jest wersja z jakimś jepem, ale to znów 5 zł więcej) pozdr. Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wiktak Napisano 17 Października 2007 Autor Share Napisano 17 Października 2007 Panowie , Mustanga już mam A co do Mustanga Italeri to można zrobic 2 wersje, w malowaniu brytyjskim morskim z torpedami i innymi działkami na skrzydłach Z powyższych opisów to chyba skouszę się na spita Revel'a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_C Napisano 17 Października 2007 Share Napisano 17 Października 2007 Skuś się skuś, bardzo przyjemny model, popełniłem swego czasu, bezproblemowy, acz wymaga pewnych ilości szpachli. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 17 Października 2007 Share Napisano 17 Października 2007 Panowie , Mustanga już mam Mustang, Mustangowi nie równy. Nie mówię, że ten którego ukończyłeś jesyt gorszy od Revella, ale to inna wersja. Wykonałeś wersję P-51 z silnikiem Allisona ,a Revell robi wersje P-51B i Mustang Mk.III z Merlinem. Co do Academy, to są niezłe i mają lepsze owiewki,ale za to kalki są takie, że lepiej, żeby ich nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 17 Października 2007 Share Napisano 17 Października 2007 Według mnie merytorycznie Academka i Revell są tak samo ok , jednak ja wybrał bym Academy pomimo wyższej ceny . Przy Revellu miałem problemy ze spasowaniem owiewki , natomiast w Academy wszystko idzie gładko , a na dodatek w pudełku znajdziesz owiewkę klasyczną oraz Malcolm Hood . Kalki z tego co pamiętam były ( są ) lipne ( W Academy jakościowo , w Revellu merytorycznie ) Moja propozycja dla Ciebie to Academy + kalki Techmodu . PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mathiss Napisano 17 Października 2007 Share Napisano 17 Października 2007 Z tego co pamiętam (nie chce mi się zaglądać na półkę do pudełka ) w zestawie Academy jest malowanie któregoś z polskich dywizjonów. Ale tak jak ZIO BY NAITT zdecydowanie polecam kalki Techmodu. Jest w nich duży wybór malowań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 18 Października 2007 Share Napisano 18 Października 2007 w zestawie Academy jest malowanie któregoś z polskich dywizjonów O ile się nie mylę to jest to Mustang III PK-G (FB-387) Eugeniusza Horbaczewskiego z 315 Dęblińskiego Dywizjonu Myśliwskiego. Pozdr Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wiktak Napisano 18 Października 2007 Autor Share Napisano 18 Października 2007 Tylko mam pytanie... Ile kosztują takie kalki Techmodu (patrzyłem na allegro 10zł a w sklepie?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 18 Października 2007 Share Napisano 18 Października 2007 To zależy od sklepu. Kalki są bardzo dobre i jeśli chcesz robić Mustanga z polskiego Dywizjonu (np. mojego ulubionego 315-ego) to radzę Ci je kupić, bo te zestawowe, jak już było wspomniane wcześniej, nie są zbyt dobre. Mimo,że jestem fanem,miłośnikiem i wielbicielem Mustanga,to na twoim miejscu wybrałbym teraz Spitfire'a, tak dla różnorodności, aby Mustangi Ci się zbyt szybko nie znudziły. Zakup Hawker'a Hurricane też nie byłby złym pomysłem. Nie polecałbym Ci narazie modeli samolotów niemieckich gdyż malowanie ich nie należy do najprostszych i lepiej byłoby gdybyś jeszcze poćwiczył na czymś prostszym. Decyzja należy do Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wiktak Napisano 18 Października 2007 Autor Share Napisano 18 Października 2007 A jak bym kupił Spitfire to mógłbym dokupic kalki poskiego dywizjonu czy to by się nieopłacało??? Bo w swojej kolekcji nie mam samolotu z Polskimi oznaczeniami wstyd , mam tylko łosia ale on jest zrobiony słabo i wstyd nawet go trzymac na wierzchu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 18 Października 2007 Share Napisano 18 Października 2007 Nie widzę przeszkód. Spitfire Mk.Vb jest, kalki polskie Techmodu do Spitfire'a Vb również (kolega Deco kupił ostatnio takie z oznaczeniami samolotów Zumbacha w 303-ego dywizjonu). Zawsze się opłaca robić samolot w polskich barwach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wiktak Napisano 18 Października 2007 Autor Share Napisano 18 Października 2007 Podsumuwując: -Spitfire (lub Hurciane -chyba były też uzywane przez polaków) -Klaki techmondu -Lakier pół matowy -Farbki To chyba wszystko , ale czy nie nadawały by się te samoloty: -Corsair -Hellecat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 18 Października 2007 Share Napisano 18 Października 2007 (edytowane) lub Hurciane -chyba były też uzywane przez polaków No nie osłabiaj mnie. Nie czytałeś dywizjonu 303? Na czym latali Polacy w Bitwie o Anglię hę ? Jeśli chcesz mieć samolot w polskich barwach na półce, to może warto byłoby przy okazji dowiedzieć się czegoś o dokonaniach naszych pilotów w drugiej wojnie? Zarówno Corsair jak i Hellcat są pięknymi samolotami. Revell robił w 1:72 Hellcata i był całkiem niezły.Nie wiem czy nadal jest dostępny,ale pewnie tak. Edytowane 18 Października 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 18 Października 2007 Share Napisano 18 Października 2007 Zawsze się opłaca robić samolot w polskich barwach Święte słowa - ja już chyba z dziesięć lat nie popełniłem samolotu w innych barwach niż Polskie i nie widzę żadnych skutków ubocznych PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wiktak Napisano 18 Października 2007 Autor Share Napisano 18 Października 2007 Sprawdzałem spitfire Vb i oto cennik (takie porównanie): Revel - 15zł Italeri - 19zł Academy - nie było Airfix - 17zł Tiamaya - 60zł skala 1:72 prosz bardzo link: http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?aukcja=&grupa_p=1&przedm=212800&grp=&producent=100017&f_pkt=&filtr_dost=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 18 Października 2007 Share Napisano 18 Października 2007 Na twoim miejscu wziąłbym Revella,ale to twoja decyzja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wiktak Napisano 18 Października 2007 Autor Share Napisano 18 Października 2007 Bo wezme Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deco Napisano 18 Października 2007 Share Napisano 18 Października 2007 Nie widzę przeszkód. Spitfire Mk.Vb jest, kalki polskie Techmodu do Spitfire'a Vb również (kolega Deco kupił ostatnio takie z oznaczeniami samolotów Zumbacha w 303-ego dywizjonu). Zawsze się opłaca robić samolot w polskich barwach Kornik dobrze napisał kupiłem te kalki Techmodu chyba za 16,30. Jest tam 6 wariantów oznaczeń . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wiktak Napisano 18 Października 2007 Autor Share Napisano 18 Października 2007 A jest na forum?? Bo go jakoś nie widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paws Napisano 18 Października 2007 Share Napisano 18 Października 2007 Polecam V Revella- zrobiłem jš niedawno włanie z Zumbachowskimi kalkami techmodu-sš doskonałe, sam model wymaga jednak pracy szpachelsko-szlifierskiej przy okapowaniu silnika oraz spodniej stronie centropłatu ( model jest na forum). Jeli chodzi o Mustanga to nie ma na rynku lepszego modelu mkIII (P-51B/C) niż Academy. Jest w necie dostępne porównanie 3 modeli: Revella, Academy i Hasegawy. Academy bije oba "na głowę". Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 18 Października 2007 Share Napisano 18 Października 2007 Mk.Vb Revella to świetny model dla początkującego - praktycznie sam się skleja . Niestety jest również jednym z bardziej skopanych modeli spita na rynku , no ale to już dla zaawansowanych ... PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dark2 Napisano 18 Października 2007 Share Napisano 18 Października 2007 A który spit V najlepiej leżałby w planach ..?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 18 Października 2007 Share Napisano 18 Października 2007 Airfix i Tamiya . PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi