Skocz do zawartości

[Mini In-Box] Polski Fiat 621 - First To Fight PL1939-11

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Konkretne wskazanie hmm za rękę nikogo nie złapałem a i samemu poszukać można.Jeśli zestaw jest sklejony pomalowany itd.itp. to całkiem spoko ,gorzej jak ktoś to sprzedaje jako swoje np,ramki czy inne żywice.

• Odpowiedzi 58
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Konkretne wskazanie hmm za rękę nikogo nie złapałem(co by nikogo niesłusznie oskarżać) a i samemu poszukać można.Dlatego napisałem:

Zdaje się ...

Jeśli zestaw jest sklejony pomalowany itd.itp. to całkiem spoko ,gorzej jak ktoś to sprzedaje jako swoje np,ramki czy inne żywice.

Napisano

Zdaję sobie sprawę że poruszamy się w sferze domysłów i przypuszczeń. Wg mnie wygląda to na chińską "podróbę". W polsce raczej nikt się nie nabierze na Fiatowski "transporter" TKS i to za takie pieniądze a na zachodzie temat raczej mało chwytliwy. Firma ma w ofercie sporo wietnamszczyzny i innych tematów lubianych bardziej w USA ,do tego oferuje wykonanie modeli na zamówienie ale wg ich oferty, więc wyluczyłbym udział naszych rodaków z tego forum chociaż gdybym się mylił było by to nad wyraz interesujące ....

Napisano

Czy ktoś z Was zadał sobie trud przeczytania i zrozumienia co tam jest napisane w "lengłidżu"?

Napisano

Tak czytalem..

stoi jak byk że z zestawów ftf...ma tez Ft-17 z menga w ofercie.

nikogo nie mialem zamiaru oczerniac tak wkleilem w ramach ciekawostek

Napisano

W ofercie są nawet dwa Fiaty 621, drugi w barwach sowieckich:

http://www.ebay.com/itm/331236757893

Opisy dość dziwne, na zdjęciu C2P, a w opisie TKS??

Ja myślę, że ktoś robi gotowce i sprzedaje, nic więcej. Swoją drogą fajnie.

Napisano

W rzeczy samej ktoś robi modele na sprzedaż. Są dobrze zrobione i dobrze pomalowane/przybrudzone.

Do tego prezentacja tez zwraca uwage...

• 3 weeks later...
Napisano

Witam wszystkich,

Szukałem informacji o Fiacie 621 FTF i musiałem napisać, bo zirytowała mnie ogólna krytyka (a raczej krytykanctwo), nie poparte odwołaniem się do żadnych planów ani pomiarów zachowanych egzemplarzy. Jeśli istnieje inny plan w rzutach, niż Adama Jońcy w "Wrzesień 1939 - Pojazdy Wojska Polskiego", to chętnie go poznam, ale model FTF ma taką szerokość chłodnicy, jaka wynika z tego planu. Dzięki koledze mysiek13 okazało się też (po zwymiarowaniu zdjęć), że ta "masakrycznie za szeroka" chłodnica ma praktycznie takie same wymiary, jak chłodnica chwalonego modelu z MarSa. Owszem, jeśli się zrobi zdjęcie kabiny z bliska, to wychodzi chłodnica jak Einheitsdiesel, ale jak się spojrzy na model z właściwej perspektywy, ja nie widzę szczególnej różnicy ze zdjęciami.

Nie wiem, czy zarzuty dotyczą też faktury chłodnicy - w każdym razie trafiają się zdjęcia z wyraźnymi kolumnami poziomych elementów (zapewne były różne wersje). Od MarSa model Ftf odróżnia się też ...prawidłową liczbą desek na burtach - MarS (mowa o modelu środkowej serii produkcyjnej) ma za dużo i zbyt wąskie. Znaczek firmowy na chłodnicy ma też lepsze rozmiary w Ftf, patrząc na zdjęcia.

Żeby nie było, że ślepo chwalę Ftf, niepokoi mnie coś, czego chyba nikt nie wytknął, mianowicie prostokątny dach i równoległe ściany kabiny, podczas, gdy na rysunku Adama są lekko zwężające się. Trudno powiedzieć, jak jest na zdjęciach. Przydałoby się zmierzyć szerokość tylnej ściany kabiny i ramy szyby na prawdziwym egzemplarzu. I nie wiadomo dlaczego zapomnieli o tylnym okienku. Warto byłoby też pomyśleć więcej nad brezentem, który powinien zakrywać dwie górne deski, a nie leżeć nad nimi. Niemniej, mimo tych ograniczeń, moim zdaniem, model świetnie się nadaje do dioram.

Michał

Napisano

Wreszcie. Tak samo uważam i ciągle dziwią mnie słowa krytyki wobec modeli z FTF. Szkoda, że tak mało ludzi (z zewnątrz) wypowiada się na forach w temacie Fiata i innych, może ich wypowiedzi były by passe, zbyt przychylne.

Na koniec, muszę stanąć w obronie modelu(i) Fiata z MarSa, trzeba pamiętać, że były one wykonane szmat czasu temu i mogło coś umknąć autorowi, ze względu na brak dobrych zdjęć i materiałów, których obecnie jest od groma i ciut ciut.