petrow17 Napisano 10 Czerwca 2014 Share Napisano 10 Czerwca 2014 Jak niektórzy z Was wiedzą mój pierwszy model czołgu (m41 tamiya 1/35) nie wyszedł za dobrze - wylądował w NaOH, a później w kącie(pewnie kiedyś do niego wrócę). Tym czasem mając jeden dzień wolny postanowiłem spróbować sił przy czymś mniejszym. Wpadł mi w ręce Panzerkaupfwagen II Ausf. C z kolekcji wrzesień 1939. Wyszło to mniej więcej tak: Planuję do tego zrobić "spaloną słońcem" podstawkę. Zdjęcia całości też tu potem wkleję. Dokupię może jeszcze wersje A, B i D. Zdjęcia też wkleję w tym jednym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 10 Czerwca 2014 Share Napisano 10 Czerwca 2014 bardzo fajnie wyszedł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 10 Czerwca 2014 Share Napisano 10 Czerwca 2014 http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=56&t=42035&p=626230&hilit=5+minut+czyli+koniec+obciachu+i+%C5%BCenady#p626230 Mało widać na fotkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldeczek Napisano 12 Czerwca 2014 Share Napisano 12 Czerwca 2014 Nooo ...mały szkrab..postaraj sie o lepsze oświetlenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 12 Czerwca 2014 Share Napisano 12 Czerwca 2014 Cłakiem ładny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
petrow17 Napisano 12 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2014 http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=56&t=42035&p=626230&hilit=5+minut+czyli+koniec+obciachu+i+%C5%BCenady#p626230 Post jest bez zdjęć, ale w wolnej chwili spróbuje jakoś zrobić takowy stolik do zdjęć. Jak znajdę dzisiaj czas to może zacznę formować teren małej podstawki :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erolo2000 Napisano 14 Czerwca 2014 Share Napisano 14 Czerwca 2014 Ładnie Ci wyszedł - aż mnie korci ,żeby go zakupić P.S. Panzerka m pfwagen (Czołg pojazd bojowy ) ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
petrow17 Napisano 18 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2014 Co o tym sądzicie? Mnie tu czegoś chyba brakuje, ale nie umiem się określić czego... Może troche wody i błota na drodze; myślałem też o elektrycznym ogrodzeniu między drogą a polanką bez drzewa.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 18 Czerwca 2014 Share Napisano 18 Czerwca 2014 Patrząc na głębokość tych kolein za panzerem można wywnioskować że grunt jest strasznie miękki-mokry-błotnisty, a wygląda dość sucho. Dziwnie i nienaturalnie wyglądają (na zdjęciach) kolory tych posypek imitujących roślinność. I to "drzewko" zdecydowanie do wymiany/poprawy. "Elektryczne ogrodzenie" na polskiej wsi A.D. 1939 - to chyba jakaś ekstrawagancja Ale działaj dalej - sama "dwójeczka" całkiem, całkiem - Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
petrow17 Napisano 18 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2014 A co w drzewku złego konkretnie? Musze przyznać, że dobór gałązki na drzewko okazał się z początku trochę problematyczny. Zastanawiam się jak umorzyć ta drogę... Może nałożę w kilku miejscach magica - po wyschnięciu robi się przejrzysty i mógłby udawać jakiś kałuże; a może wystarczy błyszczący lakier(?) A same kolory, na półce wyglądają zdecydowanie mniej kontrastowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 18 Czerwca 2014 Share Napisano 18 Czerwca 2014 A co w drzewku złego konkretnie? Musze przyznać, że dobór gałązki na drzewko okazał się z początku trochę problematyczny. Jak dla mnie przypomina właśnie kawałek prawdziwej gałązki , a nie drzewko w skali 1:72 - ale robienie drzewek i imitacji roślinności w tej skali (w pozostałych oczywiście też) jest dość trudnym zadaniem, więc się nie przejmuj że na początku nie wychodzi to super realistycznie. Obserwuj prawdziwe drzewa - rozkład i grubość gałęzi i porównaj z "gałązką" którą chcesz użyć na dioramie. Nie wiem co znaczy "umorzyć drogę" , ale jeśli chodzi o błoto i kałuże to eksperymentuj z podanymi przez Ciebie specyfikami i zobacz jaki efekt osiągniesz. Jest wiele metod (może jakiś specjalista coś Ci podpowie) i wiele dedykowanych do tego celu produktów ale najwięcej zależy od Twojej pomysłowości i eksperymentów. Nie musisz od razu wydawać kasy na drogie "akcesoria do Weatheringu", weź jakieś pigmenty, kleje, lakiery bezbarwne, które masz pod ręką i próbuj. Z początku planowałeś "spaloną słońcem" podstawkę więc może taką zrób, a jednocześnie eksperymentuj z innymi warunkami pogodowymi Działaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
petrow17 Napisano 23 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2014 'Umorzyć' drogę znaczy mam nową klawiaturę na tablecie i mi sama zmieniła wpis bo nieznała mojego slowa : ,,umoczyć'' ;-) Żeby się z galerii nie zrobił warsztat i żeby nikt nie miał do mnie o to pretensji, proszę o kontynuację sprawy tutaj -http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=90&t=44151 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi