Skocz do zawartości

Aerograf Revell airbrush

Teppis

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Planuję zakup aerografu. Natrafiłem ostatnio na taki miły zestaw, mianowicie Revell airbrush. Czy miał ktoś styczność z takim aerografem? Polecacie, czy odradzacie? Nada się dla modelarza, który popełnił dopiero 2 modele? Pozdrawiam.

Nie...nie nada się.

Jak masz wydać ok. 40-50 zł na jednofunkcyjny aerek, to na allegro.pl znajdziesz pseudo IWATA za 70 zł. Jest bez porównania lepszy i dwufunkcyjny.

Pozdrawiam

BUDYŃ

… Natrafiłem ostatnio na taki miły zestaw, mianowicie Revell airbrush .…
Revell produkuje w tej chwili trzy zestawy:

A my nie wiemy na który z nich trafiłeś.

Oj, rzeczywiście, nie napisałem. Chodzi o ten "bejzik"..

Domyślam się, że chodzi o ten który pozostawiłem w cytacie, a nie jakieś ładne śląskie słowo, lub jeszcze co innego.

W Polsce w tej chwili znalazłem tylko jeden kanał sprzedaży. Conrad Electronis sprzedaje na Allegro za 400 zł. Za aerograf dwufunkcyjny z kompresorem to jest circa 75% ceny za PseudoIwata plus kompresor Mar. Rozmiary tego kompresorka od Revell są mocno zniechęcające. Wydaje się, że będzie pracował ciągle, miał niestabilne ciśnienie i szybko się zepsuje. Sam aerograf od Revell wygląda na dwufunkcyjny ze stałym zbiornikiem 0,5ml. Jeśli dysza ma średnicę 0,2mm i jest tej klasy, co Paashe, czy Badger to dostałeś śliczne psikadełko do 1:72 i do szczegółów od 1:48 w górę. Jeśli dysza ma średnice 0,3mm, lub przycisk nie działa płynnie to jest to pomyłka przy tej pojemności zbiorniczka.

Reasumując. Cenowo – jesteś circa 20-25% (100-200zł) do przodu. Jakościowo – nie wiadomo.

Jeśli gotów jesteś zaryzykować 400 zł zamiast wydać 600 zł to ryzykuj i opisuj efekty. Następcy już nie będą musieli kupować w ciemno.

Jeśli chcesz kupować na pewniaka to spróbuj powiedzieć na poniższe pytania:

• Jakimi farbami chcesz malować? Olejnymi, akrylami, tylko jednymi, lub oboma.
  • Jakie rozmiary i tematykę chcesz malować? Latające, lądowe, wodne. W jakich skalach?
  • Czy potrzebujesz aerografu do robienia dużych jednolitych płaszczyzn, a szczegóły sobie machniesz pędzlem, czy potrzebujesz malować prawie „hairlines”, które w rzeczywistości były malowane aerografem.

Wtedy ludzie będą mogli ci co nieco podpowiedzieć.

Witam.

Planuję zakup aerografu. Natrafiłem ostatnio na taki miły zestaw, mianowicie Revell airbrush. Czy miał ktoś styczność z takim aerografem? Polecacie, czy odradzacie? Nada się dla modelarza, który popełnił dopiero 2 modele? Pozdrawiam.

A o którym modelu aerografu mówisz?