Skocz do zawartości

IDF-PUMA .Legend Productions 1/35

KAMIL90

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zakładam nowy wątek warsztatowy z budowy tytułowego pojazdu czyli PUMY ( opancerzony pojazd inżynieryjny). Do budowy modelu wykorzystam zestaw Legenda http://www.www-legend.co.kr/01_afv01.html?table=product&st=view&page=2&id=525&limit=&keykind=&keyword=&bo_class=1&fpage=&spage= ,Sama Legendowa konwersja prezentuje się imponująco, nie sprawdzałem poprawności merytorycznej, acz myślę że wszelkie poprawki będę wprowadzał bezpośrednio podczas prac, konsultując aktualne prace z materiałem zdjęciowym oraz książką Israeli Wild & Creul Cats PUMA.

Z racji, że jest to konwersja, do budowy wykorzystałem kadłub od Centuriona z AFV Club

DSC_0004.JPGDSC_0006.JPG

Na chwilę obecną mam złożoną wannę kadłuba

DSC_0002.jpg

DSC_0003.JPG

A tak wygląda sam pojazd w pełnej okazałości .

Puma_engineer_tracked_armoured_vehicle_Israel_Israeli_army_004.jpg

Ciekawy pojazd dlatego tez bede tu czesto zagladal - czy potrzebna byla ingrenencja w dolna czesc wanny przy laczeniu z nadbudowka? Pytam dlatego iz mam podobna konwersje ( Nagmachon), i z tego co czytalem wanne trzeba obnizac. Bedzies kombinowal z tralem przeciw minowym?

Co do wanny to trzeba ją przyciąć w miejscu mocowania błotników do modelu centuriona , cały proces zajmuje dosłownie kilka minut gorzej jest już z przodem gdzie trzeba wyciąć kilka mniejszych otworów . Trał oczywiście będzie zamontowany

Puma dostała układ jezdny . Było z tym sporo pracy , nie należy się sugerować instrukcją Legenda ponieważ po montażu koła będą się stykać . Ja poradziłem sobie z tym że wszystkie wózki jezdne mocowałem za pomocą blu tacka a dopiero kleiłem do wanny po uprzedrnim ich ustawieniu , wiem że nie jest idealnie . Nad kołami będę jeszcze pracował by nadać im wygląd zużytych , gąsienice założyłem zestawowe do puki nie kupię metalowych . Pora na kilka zdjęci z budowy tego pięknego pojazdu . Jak gzawszę proszę o wszelkie sugestie i opinie co mogę jeszcze poprawić.

Kamil1990 moglbys zrobic fotki przyblizajace kadlub? Tral bedzie ze starych zestawow Italerki ? Na stronie ,,IDF in Scale,, mozesz znalezsc relacje z budowy podobnych pojazdow, 1 jest nawet z tralem .

Trał wykorzystam z zestawu Menga , co do strony IDF in Scale często przeglądam tą stronę .

DSC_0011.jpg

DSC_0012.jpg

DSC_0014.jpg

DSC_0016.jpg

• 1 month later...

Wracam po krótkiej przerwie z budową modelu . Puma dostała powierzchnię anty poślizgową , jak na pierwszy raz to jestem z niej nawet zadowolony . Muszę jeszcze posuwać resztki maskolu z modelu .

DSC_0067-001.JPG

DSC_0068-001.JPG

DSC_0069-001.JPG

A tu zbliżenie na powierzchnie w moim wykonaniu .

DSC_0070.JPG

Takie efekty miałem gdy posypka była za gruba. Domyślam się, że taj jest i w tym przypadku. Polecam Wamod i zabranie się za to raz jeszcze. O ile poszarpana powierzchnia się obroni, tym, że te powierzchnie odpadają z czasem, tak grubość będzie wyglądała syfnie. Zwłaszcza w zderzeniu z niezbyt "wypukłymi" odlewami klamr, zapinek itd..

Ajj, ja bym zmył i zrobił jeszcze raz, maskowanie zawiodło. No chyba, że będzie koncepcja styranego pojazdu, z odłażącym antypoślizgiem...

Takie efekty miałem gdy posypka była za gruba. Domyślam się, że taj jest i w tym przypadku. Polecam Wamod i zabranie się za to raz jeszcze. O ile poszarpana powierzchnia się obroni, tym, że te powierzchnie odpadają z czasem, tak grubość będzie wyglądała syfnie. Zwłaszcza w zderzeniu z niezbyt "wypukłymi" odlewami klamr, zapinek itd..

To było moje pierwsze podejście do anty slipu , obecnie jestem na etapie usuwania tej powłoki.