Skocz do zawartości

I-370 , I - 68 1:700 Hasegawa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Pewnego pięknego dnia stałem się posiadaczem pokaźnej kolekcji okrętów Hasegawy (6 japońskich i USS ESSEX), po bardzo nie udanym Kongo (pierwszy model statku, przedtem były tylko tanki i samochody), chciałbym pokazać wstępnie przygotowane dwie łodzie podwodne z Hasegamy w skali 1:700.

49432.jpg

modele sa sklejone i wstepnie pomalowane Farby (emalie) firmy Revell były dobierane na "oko" kolor główny to 79(greyish blue), pokład to 88 (ochre brown), działko + wyrzutnie torped 8 (black).

dsc-0383-1.jpg

dsc-0382-1.jpg

I-370

dsc-0385.jpg

dsc-0386.jpg

I-68

dsc-0397.jpg

dsc-0399.jpg

dsc-0398.jpg

Wszelką krytykę przyjmę z pokorą. Wszelkie uwagi i porady mile widziane albowiem szkutnictwo jest mi obce.

Edytowane przez Gość
Napisano

Jak na Japończyków to ten szary chyba trochę za jasny, z drugiej strony jak zaczniesz je paskudzić to trochę zciemnieją.

Napisano

EDIT: dodałem kilka zdjęć w świetle dziennym

Na razie to aby 1 warstwa, teraz mam drugi troszkę cieńszy pędzelek revella luxus 4/0 więc lepiej powinny wyjść krawędzi.

Do pocienienia jakiś szary kolor by się znalazł, np. 78 - tank grey (emalia Revell)

Napisano

Witam

Ładniutkie toto maleństwo Może by zamiast tych "drągów" spróbować jakiś cieniuteńki drucik? I pytanko.. czy kiosk i kadłub były w całości odlewane? Jeśli nie, można było najpierw pomalować obie części osobno i potem razem skleić. Otrzymało by się "ostre" przejście kolorów.

Pozdrawiam

Napisano

Kioski składał się z 2 części i po złożeniu dopiero mocowany był do kadłuba. Nawet nie pomyślałem o czymś takim a drucika nie miałem pod ręką, od niedawna wróciłem do klejenia modeli więc nie znam za dużo trików modelarskich.

Dziękuję za słowa uznania.

Napisano

Rada moja taka- rozrzedzaj farbę do pędzlowania a efekt będzie o niebo lepszy. I taśma. Jak zamaskujesz linię kadłuba/pokładu drewnianego to wyjdzie równiutko.