Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

W dniu dzisiejszym wpadł mi w ręce, a właściwie dotarł do mnie model sowieckiej/radzieckiej/rosyjskiej ciężarówki ZIŁ-131. Ciężarówki te produkowane były w latach 1966-2002, praktycznie w niezmienionej formie i można było je znaleźć praktycznie prawie na każdym kontynencie z pominięciem Ameryki północnej i Australii, choć może i tam pojawiała się sporadycznie w "rękach" kolekcjonerów. Sama konstrukcja była następcą innego znanego samochodu ciężarowego 6x6 z ZSRS, czyli ZIŁ'a-157. Była to to jedna z ikon Układu Warszawskiego, tak jak KrAZ 255B czy ciężarówki z rodziny URAL 375D/4320.

Miniaturę wypuściła ukraińska firma modelarska ICM. Z biegiem lat, modele produkowane przez tego producenta, zaczynają być coraz lepiej zrobione. Zacznę od instrukcji, która jest przejrzysta i dość czytelna, nawet dla modelarzy z krótkim stażem. Nikt nie powinien mieć większych problemów ze złożeniem modelu. Co do reszty...w bardzo solidnym opakowaniu kartonowym, otrzymujemy sześć ramek z ciemno żółtego tworzywa, jedną z przeźroczystego i dwie "ramki" z winylowymi oponami. Co do samych ramek, elementy są dość dobrze odtworzone, nie ma większych śladów po wypychaczach. Elementy są dość - nazwałbym to - delikatnie połączone z ramką, więc trzeba uważać, żeby ich nie pogubić po wyjęciu z folii, w której są zapakowane. Największym mankamentem są kalkomanie. Jak dla mnie masakra. Choć jest kilka ciekawych malowań, zwłaszcza pojazd w malowaniu UN (ONZ) z końca lat 80-ch u.w., ale nie do końca wiadomo kto tym jeździł??? Jest też mały wątek kabaretowy, mianowicie, podane jest malowanie Wojska Polskiego, które po jego obejrzeniu powaliło mnie śmiechem. A jest to BIAŁO-CZERWONA FLAGA Z ORŁEM, do przyklejenia na drzwi szoferki. Jak żyję nie spotkałem się z takim malowaniem, nie to że tego typu wozu, ale żadnego pojazdu w szeregach WP.

Ja skłaniam się ku zrobieniu miniatury ZIŁ'a w malowaniu Fińskim. Raz, że świetne kamo, a dwa, ze trochę egzotyka, niby blisko, a daleko nam do Kraju Św. Mikołaja i reniferów. Mam trochę kalek więc może coś się wybierze. Załączam zdjęcie znalezione w necie.

zil131005_zpsfe700717.jpg

ZI1410-1311_zps56276d9b.jpg

Jeszcze dwa słowa co do ceny modelu. Miniaturę ZIŁ'a ze "stajni" ICM'u można nabyć już w sklepach modelarskich i na portalu allegro.pl w przedziale ok.90-100 zł + ewentualne koszty przesyłki. Model polecam szczególnie fanom wojskowych ciężarówek. Liczę, że z czasem ICM wypuści model ZIŁ'a-131 z zabudowami używanymi przez lotnictwo czy wojska radiotechniczne. W Polsce WP używało i używa wozów tego typu, ale najczęściej jako podwozie pod zabudowy specjalne, bo ja spotkałem tylko jedno zdjęcie, z polskimi znakami rejestracyjnymi WP w wersji ciężarówki ze skrzynią ładunkową...chyba musiał to być mało popularny pojazd :-) .

DSCF0138_zpsa3351a82.jpg

DSCF0141_zps605842df.jpg

DSCF0143_zps37294f3e.jpg

DSCF0145_zps0e67fbad.jpg

DSCF0146_zps04e2bfb3.jpg

DSCF0147_zpsd22008ce.jpg

DSCF0148_zpsa442818a.jpg

DSCF0149_zps3e69f5f8.jpg

DSCF0150_zpsf5d22d11.jpg

Maciej BUDYŃ Bedyński

Napisano

Cóż... ICM z modelu na model robi coraz lepsze miniatury. Ten ziłek jest rzeczywiście świetny. Budyń - działaj!

Napisano

Wisa napisał:

Cóż... ICM z modelu na model robi coraz lepsze miniatury. Ten ziłek jest rzeczywiście świetny. Budyń - działaj!

Wiciu, to prawda, są coraz lepsi. Mam ichniejszy model Studebaker'a US6 i też jest bardzo przyzwoity. Zastanawiam się tylko czy się chwilę nie wstrzymać z robotą, bo może bracia Czesi z Edka szykują jakieś ciekawe blaszki.

Maciej BUDYŃ Bedyński

• 2 weeks later...
  • 2 months later...
Napisano

Tak, właśnie widzę, ale jak zauważysz, to są pojazdy w rękach prywatnych właścicieli i to, że mają takie oznaczenie, to nie ma nic wspólnego z oznaczeniem na pojazdach używanych w Wojsku Polskim. Możliwe, że właścicielom tych wozów zależało, żeby było wiadomo, że są one w armii polskiej.

Pozdrawiam.

Maciej BUDYŃ Bedyński