Jump to content

Klej modelarski Wamod

Recommended Posts

Kiedyś (mniej niż 10 lat temu) poszedłem do modelarskiego po klej, bo mnie przycisnęło i miałem głód klejenia a bałem się, że starego mi nie starczy.

Nie było Revella z igłą, więc kupiłem Wamoda z igłą.

Po powrocie do domu stwierdziłem, że zapach mi nie odpowiada i odłożyłem klej (śmierdział lekko nawet przez butelkę) - wiadomo - plastikowe opakowanie nie jest tak szczelne jak szklane.

Dziś szukałem pędzelka i nawinęła mi się buteleczka z Wamodem, w której coś... grzechotało. Rozciąłem butelkę i ujrzałem to:

GCYHKeu.jpg

Rozpuszczalnik cały odparował. Z nieotwartego opakowania. Dodam, że stary Revell z igłą (lekko licząc 20 lat - taki ze mnie zapalony modelarz) wciąż jest dobry lekko zgęstniał, ale działa.

Jak ktoś ma Wamoda nieotwartego to zalecam trzymanie go w pozycji denkiem do góry - powinno to spowolnić ulatnianie się rozcieńczalnika, ale nie wiem, na ile skutecznie.

• 5 months later...

Przez przypadek trafiłem, więc tylko dopowiem.

Jak ktoś ma Wamoda nieotwartego to zalecam trzymanie go w pozycji denkiem do góry - powinno to spowolnić ulatnianie się rozcieńczalnika, ale nie wiem, na ile skutecznie

Nie pomoże. To jest 7zł wyrzuconych w błocko.

Miałem ich kleje w buteleczkach, wyschły po kilku miesiącach. Na kamień. Dodatkowo kiepsko, nietrwale łączyły.

Mówię tak zmywaczowi Wamodu (jest genialny) i zdecydowanie nie ich klejowi.

Ciesz się, że coś było w środku Mój wyparował po kilkukrotnym użyciu

Jak ktoś ma Wamoda nieotwartego to zalecam trzymanie go w pozycji denkiem do góry - powinno to spowolnić ulatnianie się rozcieńczalnika, ale nie wiem, na ile skutecznie.

Cenna uwaga.