oltrans Napisano 2 Sierpnia 2014 Share Napisano 2 Sierpnia 2014 A ja części które mają być srebrne maluję patyczkiem do uszu nie widać żadnych smug i tych innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NalesniQ Napisano 2 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2014 Ooo, dobrze wiedzieć. Następnym razem spróbuję twoim sposobem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 2 Sierpnia 2014 Share Napisano 2 Sierpnia 2014 NalesniQ - słuchaj raczej rad kolegów którzy mogą się pochwalić konkretnym dorobkiem modelarskim... Równie dobrze mógłbyś malować papierem toaletowym... Patyczek do uszu jest do...uszu, a nie do malowania. Patyczek zwiększa ryzyko zostawienia włosków na malowanym elemencie. Jak już bardzo chcesz malować takie elementy pędzlem to kup sobie pędzelek do akwareli, albo poszukaj takich pędzelków do farbek szkolnych ( brązowe włosie, sklejone, po rozpuszczeniu w wodzie jest ultra miękkie - idealne do takich rzeczy). Poszukaj sobie w tym temacie modeli kolegi "elefantes" - który maluje całe modele pędzelkiem Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NalesniQ Napisano 2 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2014 (edytowane) Też mi się do wydało dziwne Messer Jestem zielony, słucham każdej rady. P.S: Pomyślałem że dokończę podwozie zanim kupię lakier itp. Jutro się tym zajmę. Zamieszczę zdjęcia baków, tylnej osi na kołach i pobawię się przednią skrętną osią. Jej najbardziej się boję EDIT: tak tylko wyprzedzę postęp budowy: czy bawić się z malowaniem uszczelek na szybach? Jak tak to jak je namalować? Myślę że przejechać czarną linią do okola każdej szyby, jak jeszcze każda jest na wyprasce. Dobrze? Edytowane 2 Sierpnia 2014 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 2 Sierpnia 2014 Share Napisano 2 Sierpnia 2014 Przednia os wymaga wzmocnienia, nie...strachu . Na twoim miejscu to wywalilbym ten drazek, ktory laczy dwa kola i dalbym cos grubszego, bo inaczej przy byle okazji, jak bedziesz chcial skrecic kola, np. do zdjecia to mozesz go zlamac. Druga rzecz - obniz przednie zawieszenie o jakies 4 mm, bedzie wygladalo bardziej realnie, w porownaniu do "budowlanej" wersji Italeri. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NalesniQ Napisano 2 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2014 Hehe, tylko jak obniżyć jak mam już ramę złożoną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 2 Sierpnia 2014 Share Napisano 2 Sierpnia 2014 Cha, cha, szykuje się kolejny "rekordowy" model. Obstawiam że na 10-tego będzie gotowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oltrans Napisano 3 Sierpnia 2014 Share Napisano 3 Sierpnia 2014 A mi patyczek nic nie zostawia ale potrzeba wprawy w malowanie tym i oczywiście maluje nim tylko to co ma być srebrne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NalesniQ Napisano 3 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2014 Cha, cha, szykuje się kolejny "rekordowy" model. Obstawiam że na 10-tego będzie gotowy. Rozumiem, że to sarkazm Mam chwilową przerwę, muszę kupić lakier, podkład i inne rzeczy. A jak wiesz dzisiaj sklepy zamknięte, roboty nie ma. Aż tak szybko składam mój model Mark ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 3 Sierpnia 2014 Share Napisano 3 Sierpnia 2014 Hehe, tylko jak obniżyć jak mam już ramę złożoną ? Zawsze mozesz pokombinowac przy resorach, nie wiem, moze je sprobuj jakos przerobic, ale problem tkwi o ile dobrze pamietam w przednim moscie - moze zapozycz inny np. od Scanii, czy Volvo, przymierz i zobaczysz roznice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 3 Sierpnia 2014 Share Napisano 3 Sierpnia 2014 Cha, cha, szykuje się kolejny "rekordowy" model. Obstawiam że na 10-tego będzie gotowy. Rozumiem, że to sarkazm Mam chwilową przerwę, muszę kupić lakier, podkład i inne rzeczy. A jak wiesz dzisiaj sklepy zamknięte, roboty nie ma. Aż tak szybko składam mój model Mark ? To nie sarkazm, to po prostu doświadczenie. Ale buduj, buduj. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NalesniQ Napisano 3 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2014 Hehe, tylko jak obniżyć jak mam już ramę złożoną ? Zawsze mozesz pokombinowac przy resorach, nie wiem, moze je sprobuj jakos przerobic, ale problem tkwi o ile dobrze pamietam w przednim moscie - moze zapozycz inny np. od Scanii, czy Volvo, przymierz i zobaczysz roznice. Czy widać aż tak bardzo, że ciężarówka wysoko stoi ? Jutro będę sklejał ośki to zobaczę. Ale i tak nie mam opcji dopasować osi od innego trucka. Po prostu go nie mam Jest to mój 1 model, chyba zostawię prześwit taki jaki jest. W następnym modelu o tym pomyślimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 3 Sierpnia 2014 Share Napisano 3 Sierpnia 2014 Na początek skup się na czystym sklejeniu i dobrym pomalowaniu. Na przeróbki przyjdzie czas - wpierw podstawy Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NalesniQ Napisano 4 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2014 Na razie mam przerwę ze sklejaniem, muszę kupić ten lakier, podkład i farbę do merca. Jutro pojadę do sklepu i później spróbuję już coś wam pokazać z dalszego sklejania. Przerwa długa, ale od jutra postaram się iść pełną parą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bredzio Napisano 10 Sierpnia 2014 Share Napisano 10 Sierpnia 2014 Witam, jak tam mają się postępy nad mercem? Tak szybko szło i od kilku dni u Ciebie cisza? Coś się dzieje przy modelu? Pozdrawiam, Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NalesniQ Napisano 10 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2014 Informacja: Przepraszam za dłuższą nieobecność na forum. Miałem urlop i brak dostępu do internetu. Ale wróciłem, kupiłem farbę białą z połyskiem Motip Dupli-color spray "white gloss" w sprayu. I tu pytanie : Jak pomaluję białą "gloss" to czy będzie potrzeba jeszcze potem polakierować bezbarwnym. Biały jest błyszczący więc bezbarwny nie jest już potrzebny, prawda ? Jeżeli dostanę odpowiedź, zaraz biorę się za malowanie. Jeżeli nie dostanę, zajmę się interiorem i resztą ramy która nie potrzebuje białych elementów. Tak czy owak, jestem już na pełnych obrotach. Chyba nie myśleliście, że dałem sobie spokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 10 Sierpnia 2014 Share Napisano 10 Sierpnia 2014 Jeżeli nie chcesz wchodzić na pierwszy model w koszta, to na białym błyszczącym możesz pozostać. Przyszłościowo lepiej jednak będzie dawać na każdy kolor bezbarwny, który przykryje i zabezpieczy Ci kalkomanie i da możliwość wypolerowania powierzchni. Bazy kolorystycznej - w twoim wypadku biały błyszczący - się nie poleruje. Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NalesniQ Napisano 10 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2014 @Messer Tak się składa że mój ojciec najpierw kupił bezbarwny, a dopiero następnego dnia biały Więc bezbarwny już mam. No chyba że oprócz lakieru bezbarwnego są jeszcze jakieś koszta. To zostanę przy samym białym "kolor bezbarwny, który przykryje i zabezpieczy Ci kalkomanie". To znaczy że mam przejechać bezbarwnym też po kartce z kalkomanią ? Czy dać 2 warstwy tej bezbarwnej ? (1 kiedy elementy są na wyprasce, 2 kiedy kalkomania leży na trucku) Czy chodzi ci o to, że jak położę kalki na pomalowanej powierzchni ciężarówki białą i bezbarwnym, to lepiej będą się trzymać? EDIT: Pytanko: Malować kabinę gdy będzie złożona czy gdy jeszcze wszystko będzie na wyprasce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 10 Sierpnia 2014 Share Napisano 10 Sierpnia 2014 Broń Boże nie maluj sprayem kartki z kalkami! Kalkomanie kładziesz na pomalowaną białym kabinę - jak wyschnie rzecz jasna. Potem malujesz całość kilkoma warstwami bezbarwnego. To Ci zabezpiecza kalkomanie, że jak kiedyś chwycisz za model to nie zostaną Ci kalki na palcach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NalesniQ Napisano 10 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2014 (edytowane) Dzięki, czyli pomalować białym błyszczącym i lakierem bezbarwnym. Zrobię zaraz próbę, a potem zacznę już malować. Rozumiem że mam się posłużyć twoją instrukcją z 2 strony? Kiedy nałożyć te kalki ? Kiedy ciężarówka jest sklejona i pomalowana białym, czy kiedy jest jeszcze wszystko na wypraskach? Bo jak mam nałożyć kalki na nie poskładanych elementach ? Proszę o szybką odpowiedź, jestem w trakcie malowania!!! EDIT: Po krzyku !!! pomalowałem białym i bezbarwnym. Ładnie wyszło oprócz 1 miejsca w przedniej części kabiny. Jutro rano spodziewajcie się zdjęć wnętrza i ramy, a wieczorem pokażę wyschniętą kabinę Edytowane 10 Sierpnia 2014 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 10 Sierpnia 2014 Share Napisano 10 Sierpnia 2014 Kalkomanie nakładasz jak już masz wszystko posklejane i pomalowane bazą - w twoim przypadku białym błyszczącym. Zrób tak: 1. Pomaluj na biało 2. Daj dobrze wyschnąć 3. Nałóż kalkomanie ( wycinasz, wkładasz do wody na 10-20sekund i zdejmujesz z papierka transportowego na element karoserii ). 4. Jak kalkomanie wyschną połóż jedną cienką warstwę bezbarwnego. 5. Jak ta warstwa przeschnie to kładź kolejne ( opis na poprzedniej stronie ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NalesniQ Napisano 10 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2014 Muszę cię zmartwić... Nie dałem kalek. Położyłem biały i potem bezbarwny. Było dziwne to że mam nałożyć kalki, kiedy kabina jest jeszcze na wyprasce. Ale dobra ładnie wyszło. Kalki nałożę kiedy kabina będzie sklejona, wnętrze na miejscu. (Update w ostatnim poście) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 10 Sierpnia 2014 Share Napisano 10 Sierpnia 2014 A dlaczego malujesz części gdy są w ramkach? Nie tak to się robi... Kabinę sie najpierw skleja, szpachluje, szlifuje, maluje podkładem, bazą i bezbarwnym - dokładnie w tej kolejności. Teraz utrudniłeś sobie życie, bo przy sklejaniu ścian ze sobą mogą wyjść Ci szpary, klej może Ci wypłynąć i zniszczyć lakier itp... To co sugeruje producent w instrukcji nie zawsze jest najlepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bredzio Napisano 11 Sierpnia 2014 Share Napisano 11 Sierpnia 2014 Siemka, nie chce być złośliwy ani nie jestem jakąś wyrocznią, bo sam jeszcze niczego nie pokazałem tu na Forum, ale wydaje mi się, że wszystko za szybko i zbyt zachłannie robisz. Cieszy Nas, że mamy następnego fana ciężarówek ale musisz pamiętać o pewnych podstawowych rzeczach. Mówiłeś, że oglądałeś pewne filmiki na YT z actrosem w roli głównej i o ile mi się wydaje bardzo fajnie jest tam pokazane krok po kroku jak co robić. A Ty tak trochę na akord robisz bo masz czas i chęci. Okej jest to fajne bo każdy z Nas chciałby mieć tyle wolnego czasu na modele Bardzo fajnie, że Nas o wszystko pytasz ale poczekaj na odpowiedź Tak jak z malowaniem wyszło. Messer Ci tłumaczył co i jak, ale jak nie jesteś pewnie to napisz i poczekaj. Czy budę byś pomalował wczoraj czy dziś to chyba mała różnica Teraz jak już masz wszystko pomalowane to już za dużo nie poczynisz. Ale zawsze na przyszłość będziesz już wiedział co i jak. Poniżej dam Ci kilka relacji z budowy: popatrz poczytaj a dużo się dowiesz. Od siebie polecam relacje Panów, którzy się w tym temacie udzielają, bo robią fachową robotę. viewtopic.php?f=88&t=13522&hilit=actros viewtopic.php?f=88&t=39256 viewtopic.php?f=88&t=29806&hilit=schlingmann PS. Ja od ponad roku czytam to forum i nadal uczę się tego fachu, bo wiem, że każdy przeczytany post to o jeden sposób więcej na problemy z modelem, a nie wybrałeś łatwej sztuki. Nie bierz tego jako moja złośliwość a raczej jak pomoc, bo kibicuje Ci - Actros to fajna sprawa. Pozdrawiam, Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 11 Sierpnia 2014 Share Napisano 11 Sierpnia 2014 Te szybkie sklejenia już nie istnieje, kiedyś zanim trafiłem lata śiwetlne na to forum, model kupowałem o 14 a już o 9 rano dnia następnego był poskładany :-D Kilka pierwszych modeli złożysz szybko to się nauczysz żeby robić powoli ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi