wajtok Napisano 23 Sierpnia 2014 Share Napisano 23 Sierpnia 2014 Witam, No cóż zdecydowałem się na mój pierwszy warsztat. Chociaż cały czas nie wiem czy to dobry pomysł..... czas pokarze... Jak na razie nie planuje żadnych dodatków rewaloryzujących. Ma to być typowy model prosto z pudelka. Na początek kilka fotek pudelka i tego co w pudelku: Dwa schematy malowań: Instrukcja Elementy modelu Kalkomanie i blaszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 23 Sierpnia 2014 Share Napisano 23 Sierpnia 2014 Świetny pojazd- efektowny, więc z chęcią popatrzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wajtok Napisano 23 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2014 No to jedziemy z tym koksem... na początek trochę szpachlowania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wajtok Napisano 24 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2014 Dłubałem trochę przy wnętrzu i tak to wyszło I teraz mam dylemat... zostawić tak czy możne trochę to wnętrze pobrudzić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wajtok Napisano 25 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2014 Zdecydowałem się jednak trochę pobrudzić to wnętrze. I takie są efekty: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 25 Sierpnia 2014 Share Napisano 25 Sierpnia 2014 Co zamierzasz pozostawić otwarte? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 25 Sierpnia 2014 Share Napisano 25 Sierpnia 2014 Mimo wszystko czysty model wygląda nienaturalnie. Dobrze ze go troszkę zmęczyłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wajtok Napisano 26 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2014 Co zamierzasz pozostawić otwarte? Szczerze mówiąc to nie mam pojęcia - nigdy nie robiłem modelu z widocznym wnętrzem. Ale jeżeli już się zdecyduje to na pewno będą to dwa włazy umieszczone nad kierownica i może wieżyczka? Mimo wszystko czysty model wygląda nienaturalnie. Dobrze ze go troszkę zmęczyłeś. No właśnie tutaj zawsze mam dylemat. Bo nie podobają mi się modele obłocone od ziemi po dach. Bo wtedy to nie model tylko kupa błota. Bardzo podobają mi się modele na których widać ślady eksploatacji, ale które są czyste, no może troszkę okurzone - ale takich efektów nie potrafię jeszcze uzyskać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wajtok Napisano 31 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2014 Nie wiem jak Wy ale ja zawsze muszę zgubić jakaś mala część.... niezależnie jak bardzo bym uważał zawsze kurcze coś 'wystrzeli' mi z pęsety w otchłań niebytu i nigdy nie mogę tego znaleźć... Tym razem zgubiłem dwa uchwyty do włazów i musiałem je dorobić z drutu miedzianego. Ćwiczyłem również robienie 'obić' - bo do tej pory nigdy tego jeszcze nie robiłem. A na koniec kilka pierdółek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 31 Sierpnia 2014 Share Napisano 31 Sierpnia 2014 Co do metalowych części narzędzi wydaje mi się że lepiej wyglądają pomalowane na czarno i przetarte metalizerem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wajtok Napisano 31 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2014 Jakim kolorem według Was powinienem pomalować karnisty na paliwo ? Czy były one malowane na kolor pojazdu czy może tez inny ? Poprawiłem również te narzędzia i rzeczywiście wyglądają lepiej - dzięki Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 1 Września 2014 Share Napisano 1 Września 2014 A nie mówiłem, he ,he. Dużo lepiej ta łopata teraz wygląda. Natomiast bardzo mi się podoba efekt drewna jaki uzyskałeś i teraz ja bym chciał się dowiedzieć jak to siagnąć. SUper widać słoje i sęki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wajtok Napisano 2 Września 2014 Autor Share Napisano 2 Września 2014 A nie mówiłem, he ,he. Dużo lepiej ta łopata teraz wygląda.Natomiast bardzo mi się podoba efekt drewna jaki uzyskałeś i teraz ja bym chciał się dowiedzieć jak to siagnąć. SUper widać słoje i sęki. Krzysiek - sprawa jest bardzo prosta: 1. Element który ma być imitacja drewna najpierw maluje podkładem Vallejo Grey Primer 74.601 - ale tylko jak powierzchnia jest dość duża w przypadku małych detali nie nakładam podkładu. 2. Teraz kolej na farbę z palety Air vallejo 71077 - Wood. 3. I ostatnia rzecz - nakładam Vallejo Wash - 73203 Umber Shade. I tutaj jest cala filozofia. ten wash staram się tak nakładać jakbym celowo chciał zrobić zacieki ( takie jak powstają przy nałożeniu zbyt dużo rzadkiej farby na powierzchnie ). Wyraźnie widać, ze miejscami jest więcej Wash'a - ciemniejsze plamy, a miejscami jest go mniej - jaśniejsze miejsca. A seki - to po prostu dużo washa na jak najmniejszej powierzchni - taka intensywna kropka - po wyschnięciu efekt powinien być taki jak na moich narzędziach. Trochę dłubałem przy zawieszeniu.... I gotowe elementy zawieszenia przygotowane do malowania Wstępne przygotowanie całości pod malowanie - na razie tylko podkład, żeby sprawdzić co doszlifować, gdzie szpachli dodać, a co wymienić.... No właśnie i chyba będę musiał wymienić lufy karabinów - bo nawet jak dla mnie są one za kiepskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wajtok Napisano 8 Września 2014 Autor Share Napisano 8 Września 2014 Malowania nadszedł czas: Najpierw preshading Pierwsze wstępne malowanie kolorem bazowym. Pierwsze rozjasnienie Trochę słabo to widać. W rzeczywistości efekt jest dużo lepszy. Przepraszam za jakość zdjęć, ale robię je przy kiepskim świetle o 2:50 nad ranem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 8 Września 2014 Share Napisano 8 Września 2014 Coś tam widać. Na km-ach lub działkach widać jakieś farfocle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wajtok Napisano 8 Września 2014 Autor Share Napisano 8 Września 2014 Nie podjąłem jeszcze decyzji co zrobić z tymi karabinkami. Poprawie to jak będę wykańczał wieże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wajtok Napisano 8 Września 2014 Autor Share Napisano 8 Września 2014 Pierwsza przymiarka całości. To zdjęcie najbardziej zbliżone jest do kolorów rzeczywistych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 8 Września 2014 Share Napisano 8 Września 2014 Bardzo ładńie się prezentuje. Dużo fajnych zakamarków do zabawy z washem. Podoba mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 8 Września 2014 Share Napisano 8 Września 2014 Ładny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wajtok Napisano 9 Września 2014 Autor Share Napisano 9 Września 2014 Dzięki. Mam nadzieje, ze będzie się Wam również podobał jak go skończę. Bo nie ukrywam, ze najbardziej się boje tego 'washowania', błocenia, brudzenia itp. Nie specjalnie mi to wychodzi. Zastanawiam się również nad obiciami.... nie wiem czy powinienem je robić, bo jak na razie nigdzie na zdjęciach w necie ich nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 9 Września 2014 Share Napisano 9 Września 2014 Nie obijaj. Te pojazdy raczej przez ruiny Stalingradu się nie przebijały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wajtok Napisano 14 Września 2014 Autor Share Napisano 14 Września 2014 Walczyłem trochę z zawieszeniem. Jest już pomalowane, nałożyłem również wash. Felgi tez już z washem. Doszła również kalkomania Teraz walczę ze duperelkami ( antena, światła, kanister itp. ) I przy okazji mam pytanko dotyczące lakieru bezbarwnego. Czasami dzieje mi się coś na kształt białej mgiełki, śniegu.. Wygląda to jak biały nalot. Czy ktoś może mi powiedzieć jak to zlikwidować. Czy to wina lakieru? Czy aerografu? Zaczęło mi się to dziać od czasu kiedy zacząłem używać nowego lakieru z Vallejo ( 100% acrylic resin ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek1984jedlicze Napisano 15 Września 2014 Share Napisano 15 Września 2014 Co do bialego osadu to byc moze powinienes bardzo dobrze to rozmieszac.Kilka bardzo mocnych wstrzasnien buteleczka i byc moze to pomoze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wajtok Napisano 15 Września 2014 Autor Share Napisano 15 Września 2014 Co do bialego osadu to byc moze powinienes bardzo dobrze to rozmieszac.Kilka bardzo mocnych wstrzasnien buteleczka i byc moze to pomoze. Dziękuje - następnym razem tak zrobię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo62 Napisano 16 Września 2014 Share Napisano 16 Września 2014 Prze koszernie ..ladnie to wyglada..chciałbym tak umieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi