Jump to content

Klejenie i lutowanie

Recommended Posts

Hej !

To jeszcze raz JA

Dokupiłem sobie dodatki do modelu (lufa plus siatki) firmy ABER

I tam w instrukcji jest napisane żeby zlutować te metalowe części takim specyfikiem:

Aber AF-20 Topnik do lutowania.

Pytania

Jak i czym wycinać te metalowe części z ramek?

Czy ten topnik jest OK?

Czy jest inny sposób na połączenie metalu?

Jak połączyć metal z plastikiem (np. lufa czołgu do wieży)

Czy CA jest do tego wystarczający żeby przykleić metal do plastiku?

Pozdrawiam

Marcin

Już spieszę z wyjaśnieniem:

Z ramki wycinam nożem z wymiennym ostrzem Olfa a nierówności przecieram pilnikiem igiełkowym ,może być papier wodny.

Trudno powiedzieć nie używałem.

Do blaszek fototrawionych i innych metalowych dodatków(lufy itp) używam klejów typu CA i podobnych trzymają już 5-6 lat i nic.

Jak wyżej.

Jak wyżej.

Pozdrawiam M1A1(HA)

• Super Moderator

Cześć

Lutowanie blaszek z topnikiem jak najbardziej na tak - chyba jeden z lepszych topników do lutowania na rynku, do klejenia - jeśli przewidujesz zrobienie elementów ruchomych dobrze jest stosować kleje epoksydowe, można dostać wiążące w 10 min a spoiwo jest bardziej wytrzymałe niż w klejach CA.

Powodzenia w budowie

Co to dokładnie za elementy?

Jeśli pytasz czym wycinać blaszki z ramek to zakładam, że nie miałeś wcześniej z nimi kontaktu, więc nie polecam lutowania. CA jest moim zdaniem prostszy w użyciu, na początek w sam raz. Lutując z topnikiem najlepiej mieć stację lutowniczą (kolba nieporównywalnie lżejsza niż transformatorowej i duża dostępność grotów w odpowiednich kształtach). Przy bardziej skomplikowanych elementach trzeba jednak brać wtedy pod uwagę kwestie takie jak nie rozlutowywanie sobie poprzednich połączeń. Dla mnie było to dość uciążliwe, jednak połączenia rzeczywiście można uzyskać mocne + ich obróbka jest dość prosta.

Część osób lutuje palnikiem pastą KOKI (lub podobnymi, ale ta podobno najlepsza) jednak nie próbowałem i nie powiem Ci z doświadczenia jak wychodzi.

Na początek polecam ci CA.

Hej !

Jeśli chodzi o lutowanie blaszek polecam Ci obejrzeć ten filmik, który zawiera w sobie w zasadzie wszystkie elementy pracy z blaszkami formowanie, lutowanie i klejenie.

Jak napisał krz0011 dobra lutownica to podstawa, dlatego najlepiej zaopatrzyć się właśnie w taką stacyjkę lutowniczą z lekką kolbą. Chociażby z firmy Solomon, produkującej naprawdę dobrej jakości stacyjki. Posiadam taką :

http://multisort.pl/product/Stacja-lutownicza-Solomon-SL-10N,5284.html