dlugi6661 Napisano 4 Września 2014 Share Napisano 4 Września 2014 Witam wszystkich, moja druga maszynka. Lakier będzie Revella Ferrari Red, reszta humbrol. Zdjęcia baardzo wczesne - tutaj pomalowane podwozie i silnik, jeszcze bez lakierowania. Tarcze przed i po zrobieniu dry brusha. Buda polakierowana wczoraj schnie, zresztą akurat z LaFerrari dużo jest prac lakierniczych, mieszanie farb itp. Na bieżąco będę informował. Pokusiłem się o kąpiel modelu przed malowaniem w wodzie z płynem do mycia naczyń i zmatowienie podkładu niestety po malowaniu wyszły paprochy. Jak nauczę się robić washa dla farb olejnych zrobię nim linie podziału blach na karoserii ;) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemoL Napisano 5 Września 2014 Share Napisano 5 Września 2014 Jak już robisz zdjęcia lodówką to uchyl drzwi, może światło ze środka doświetli model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dlugi6661 Napisano 5 Września 2014 Autor Share Napisano 5 Września 2014 niestety najpierw musialbym wyjąć mielone ;/ zdjecie sgs3 w piwnicy przy swielte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemoL Napisano 5 Września 2014 Share Napisano 5 Września 2014 Świetnie że masz s3, pewnie jak kupisz s5 to będziesz mógł robić zdjęcia w próżni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dlugi6661 Napisano 5 Września 2014 Autor Share Napisano 5 Września 2014 dokładnie - lecąc do tyłu ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 5 Września 2014 Share Napisano 5 Września 2014 Spokój dzieciaki A teraz na poważnie. Piwnica, nie piwnica - czysty brystol to nie luksus. Jak będzie biały, to ładniej będzie odbijał światło od flesza/lampki. Jedna/dwie lampki biurowe do doświetlenia i będziesz miał dobre, doświetlone zdjęcia. Popracuj nad jakością zdjęć - to w jakiej formie przedstawiasz swoja pracę świadczy nie tylko o Tobie, ale i o Twoim podejściu do innych użytkowników forum. Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dlugi6661 Napisano 6 Września 2014 Autor Share Napisano 6 Września 2014 no i to jest odpowiedź dzięki nie wiedziałem że przykłada się taką wagę do otoczenia i zastanawialem skąd bierzecie te białe tła a tu okazjue się że to prostsze niż myślałem wszystko jasne następne będą już porządne dzięki Messer lubię konkretne wskazówki pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 6 Września 2014 Share Napisano 6 Września 2014 To jeszcze do pełni szczęścia popracuj nad pisownią Zdania zaczynaj z dużej litery, i przede wszystkim, używaj znaków interpunkcyjnych - zwłaszcza przecinków. Nie jest to czepialstwo się, ale ułatwienie zrozumienia czytanego tekstu. Obecnie Twój zlepek słów jest trudny do przeczytania/zrozumienia. Czekam na kolejne aktualizacje. Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dlugi6661 Napisano 6 Września 2014 Autor Share Napisano 6 Września 2014 Przed "i" nie stawia się również przecinków ale ok przyjmuję z pokorą pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dlugi6661 Napisano 17 Września 2014 Autor Share Napisano 17 Września 2014 Aktualizacja nr 2 - po walkach z malowaniem, szlifowaniem tak będzie wyglądał. Podkład, 4 warstwy czerwonego, 2 warstwy czarnego, wcześniej polerka pastą tamiya finish, pozostaje wash, lakier i ostatnia polerka na błysk. Jak widać na podszybiu został kawałek taśmy będę musiał delikatnie usunąć, próbowałem zrobic flockowanie deski nie moglem znaleźć odpowiedniego kleju. Najpierw położyłem na lakier mat humbrola - nie przykleiło się. Na klej revell - po dociśnięciu flock robił się biały, plastik topił i rozpuszczała farba, podobnie z polskim klejem (chyba wamodu). Wyczytałem, że ponoć najlepiej flockować na butapren lub wikol, niestety takiego kleju nie posiadałem. Poczekam z dywanikami aż dowiem się jak to zrobić dobrze, bez pól przez które widać plastik, czy białych przepaleń od kleju. Czytałem o sposobach na dwustronną taśmę, jednak do deski ten sposób nie ma zastosowania. Wracając do malowania, jak widać komora silnika jeszcze w podkładzie, ostatnie zdjęcia to małe przymiarki, zderzaka jeszcze nie kleiłem. Do silnika dodałem jeden przewód idący od baku paliwa do głowicy, to moja fantazja fajnie wyglądał w tym miejscu. Wywierciłem otwory, wsunąłem otoczki od przewodu i taką żyłkę z modelarskiego, którą wziąłem na próbę. Można ją malować, giąć itp jednak 1 szt to prawie 3 zł więc mało opłacalne. Dodałem zdjęcia deski, części silnika jednak jakoś makro nie chciało współpracować tak jakbym sobie tego życzył. Oprócz flockowania jestem zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irizar Napisano 17 Września 2014 Share Napisano 17 Września 2014 Też mam ferrari ,ale nie wiem kiedy składać. Jakoś ten czerwony dziwnie wygląda. Czerwony to trudny kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dlugi6661 Napisano 17 Września 2014 Autor Share Napisano 17 Września 2014 Fakt specyficzny, mam nadzieje ze po blyszczacym lakierze bezbarwnym i solidnej polerce bedzie dobry efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 17 Września 2014 Share Napisano 17 Września 2014 Flok możesz kłaść na farbę, ja tak robiłem przy moim ferrari. Kładłem z pędzla farbę i na to obficie flok, zostawiałem na 20 minut , potem lekko dociskałem i na drugi dzień nadmiar usuwałem Dywaniki robiłem przyklejając flok na taśmę tamiya ( tutaj możesz zobaczyć jak u mnie wyszło viewtopic.php?f=88&t=43548&start=45 ) BTW wikol , tubka 2.5 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dlugi6661 Napisano 18 Września 2014 Autor Share Napisano 18 Września 2014 Fajnie Ci to wyszlo czyli ten element gdzie masz lusterko i te oslonki sloneczne to tez kladles flock na farbe ? Dywaniki na tasmie- tasma jest dwustronna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 18 Września 2014 Share Napisano 18 Września 2014 Wszystkie elementy z flokiem byly na farbe , ta sama jaka malowalem wanne auta. Najlepiej jak farba jest podobnego lub tego samego koloru co flok. Akurat to z lusterkiem najmniej udane mi wyszlo. Tasma to jednostronna tamiya do maskowania, flok jest wysypany na strone z klejem i luzem wlozona do auta, ale pewnie mozna klejem przykleic do podlogi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dlugi6661 Napisano 18 Września 2014 Autor Share Napisano 18 Września 2014 Zrobilem po Twojemu efekt zaje...ty ! Wychodzi rownomiernie co do milimetra ;) jednak zrobil mi sie inny problem jestem troche zalamany.. Poglebialem linie pomiedzy blachami do washa bo byly ledwo widoczne, wczesniej wash nie chcial chwytac. Po przejechaniu w nich skalpelem w niektorych miejscach odeszlo po 1-1.5 mm farby wzdluz tych lini, tak nierowno. Wpuscilem wash na probe i w niektorych miejscach jest gruby nierowny w niektorych cienki no i nadmiar usuwam wacikiem a barwi mi karoserie (nie potrafie go doczyscic) . Bede baaardzo wdzieczny za jakiekolwiek rady szkoda mi spieprzyc tyle wlozonej pracy :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadzior Napisano 19 Września 2014 Share Napisano 19 Września 2014 Do flokowania dobre jest to: http://allegro.pl/evershine-flocked-nail-flock-aksamit-i4553292560.html Nie wiem jakiego ty używasz. Z lakierem będziesz miał niesamowity problem aby go wygładzić. Strasznie dziwnie to wygląda, a lakier w niczym nie pomoże. Wręcz przeciwnie jeszcze bardzie uwydatni twoje błędy. Gdzieś kiedyś ktoś napisał że czerwony kolor nie wybacza błędów ;) Powodzenia w dalszych pracach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dlugi6661 Napisano 22 Września 2014 Autor Share Napisano 22 Września 2014 Wiesz co mam dokładnie to samo i super się nadaje. Co do usunięcia cieni po washu próbowałem ciepłą wodą i nic, wziąłem na patyczek rozcieńczalnik wamodu , poturlałem go po papierze , aby nie był tak nasączony i starłem. Delikatnie trząc nic się złego nie dzieje bo lakier ma parę warstw i zeszło. Załączam efekty flockowania wg mnie wyszło dużo powyżej moich oczekiwań, jestem zadowolony. Nie dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadzior Napisano 22 Września 2014 Share Napisano 22 Września 2014 To na co przykleiłeś ten flock? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dlugi6661 Napisano 22 Września 2014 Autor Share Napisano 22 Września 2014 na farbę gęsto położyłem i voila, najlepszy sposób masz u mnie browara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 22 Września 2014 Share Napisano 22 Września 2014 Jakiś nienaturalny tyn efekt . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dlugi6661 Napisano 22 Września 2014 Autor Share Napisano 22 Września 2014 Mowisz o desce ? Fakt za duzo flocka i za grubo. To robilem jako pierwsze ale brakowalo mi patentu na przyklejenie, bo to sie do niczego kleic nie chcialo kadzior patent przedstawil i wg mnie juz na kubełkach wyglada spoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 22 Września 2014 Share Napisano 22 Września 2014 Ta, tak, chodziło mi o deskę . Dywaniki mi się podobają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 22 Września 2014 Share Napisano 22 Września 2014 Fotele świetnie wyszły ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misioptys Napisano 23 Września 2014 Share Napisano 23 Września 2014 Dywaniki i fotele fajne,ale ten dywan na desce rozdzielczej to niestety (jak dla mnie) porazka na calej linii. Ogolnie jednak zle nie jest, zwlaszcza jesli to Twoj drugi model, a najlatwiejszy nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi