Super Moderator Reflect Napisano 10 Października 2014 Super Moderator Share Napisano 10 Października 2014 Witam Dziś temat totalnie inny (jak dla mnie). Przedstawiam wam rycerza konserwę - czyli wojownika space marines, który w wyniku doznanych obrażeń bitewnych dostał przydział na ceramidowy sarkofag i zamienił się w kroczącą maszynę zagłady :-) Tyle doczytałem online - a tak na prawdę to podoba mi się ten badass i postaram się go zbudować (co powinno mi zająć nie więcej niż godzinę/dwie) oraz porządnie wymalować (co pewnie zabierze mi kilka dni/tygodni). Na dziś tylko kilka fotek (możliwe, że przez weekend go złożę a potem się zobaczy). Zapraszam do oglądania i komentowania. Jestem otwarty na sugestie dotyczące malowania, choć nie ukrywam, że wersja pudełkowa to mój faworyt :-) Pytanie tylko, czy go zbezcześcić delikatnie (kurz, olej) czy może obedrzeć i sfatygować kolegę konkretnie... A oto kilka fotek na początek pudełko (raczej niewielkie - 15x22cm) Oraz wypraski - plastik jest gruby, raczej sztywny, bardzo ładnie odlany - jest wiele detali, bardzo jestem zadowolony. Do zestawu dodana jest gustowna podstaweczka Instrukcja nie zawiera opisu kolorów (na szczęście nie jest ich zbyt wiele i można się z rewersu opakowania domyśleć gdzie i jaki kolor położyć). Dodatkowo co ciekawe, mimo, że części oznaczone są numerkami na wyprasce, to w instrukcji ani jednego numerka - trzeba części szukać na oko. Elementów jest ponad 80 - przy czym podstawowych jest pewnie około 50-60, pozostałe to alternatywy wykończenia. pozdrawiam serdecznie Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 11 Października 2014 Share Napisano 11 Października 2014 Co jak co, ale pudełka GW coraz bardziej mi się podobają... Zaraz pewnie wpadnie tu Sz. Kol. Skoti i będzie żądał schaosowienia modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cortez 77 Napisano 12 Października 2014 Share Napisano 12 Października 2014 skoro to weteran, to myślę że lepszym wyborem byłoby poobijania, zamiast, kurzenia . . . z ciekawością będę śledził Twoje postępy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 12 Października 2014 Share Napisano 12 Października 2014 Po relacjach Mortimera z cytadela.pl z jego prac jestem ciekaw efektów Twojej pracy Nie sklejam tego typu modeli, ale będę kibicował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 12 Października 2014 Share Napisano 12 Października 2014 Co jak co, ale pudełka GW coraz bardziej mi się podobają... Zaraz pewnie wpadnie tu Sz. Kol. Skoti i będzie żądał schaosowienia modelu Nie drogi Lordzie - Szaraczki najlepszą są tylko martwe . Też będę zaglądał z ciekawością. Nie szalałabym z wielkimi zniszczeniami i zużyaciami z prostego powodu - chłopaki lubią błysk więc dbają o te puszki jak mało kto. Na chaosowym to można poszaleć z efektami, Space Marinsowe to nuuuudaaaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mate'o Napisano 14 Października 2014 Share Napisano 14 Października 2014 Jeśli chodzi o kolory farb kolego to masz podane na pudełku Nawet na drugim zdjęciu to widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wajtok Napisano 22 Października 2014 Share Napisano 22 Października 2014 A co to Christian zabrałeś się za 'Bitewniaki' ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 25 Października 2014 Autor Super Moderator Share Napisano 25 Października 2014 Czołem Panowie! Tak jak się zresztą domyślałem, budowa rycerza "konserwy" nie zabrała mi więcej niż 3 godzinki. Przy czym wszystko wycinałem i szlifowałem w żółwim tempie. Nie będę was zamęczał etapami budowy, bo są banalne - korpus to pięć części, nogi wraz z goleniami i stopami to może z 8 do tego dochodzą ramiona po 4 na prawą strone i 7 na lewą :-) :-) :-) Elementy składa się jak lego DUPLO i raczej wszystko pięknie pasuje. Plastik jest gówniany i twardy na szczęście odlew jest ostry i myślę, że przy odrobinie dobrych chęci ukończony model może wyglądać ładnie. Model na fotkach, jest jeszcze nie umyty i czeka go pewnie jeszcze jedna tura szlifowania (gdzieniegdzie wyszły babole, ale to dopiero po zdjęciach zauważyłem - model ma zaledwie 6 cm wysokości wraz z podstawką). Na pochwałę zasługuje mnogość wyposażenia którą możemy wybrać - od miotaczy ognia, po karabiny plazmowe, wyrzutniki granatów dymnych itp - ja zdecydowałem się na prawie wierną wersję pudełkową z tą różnica, że wybrałem miotacz ognia na lewym ramieniu zamiast karabinu. W następnej relacji będę pokazywał wam malowanie - zakupiłem zestaw lakierów Alclad 2, które będę przy tej okazji testował - do usłyszenia. pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 4 Listopada 2014 Autor Super Moderator Share Napisano 4 Listopada 2014 Witam Prace idą bardzo powoli - wieczorami jestem padnięty a weekendy wypełnione obowiązkami, taka nasza modelarska dola. Do tej pory udało mi się złożyć model do kupy i wstępnie zagruntować. Do tego celu użyłem dedykowany podkład Games Workshop - Chaos Black. Podkład jest świetny - bardzo wydajny, schnie umiarkowanie szybko (około godziny do suchości). Pozostawia po sobie równą matową powłokę o delikatnie szorstkiej fakturze (to chyba bardziej złudzenie optyczne). Zerknijcie na fotki... Stosowałem ten podkład już wcześniej i jest pierwsza klasa - farby trzymają się jak rzepa :-) Kolejny krok to malowanie właściwe, do którego będę stosował od taki zestaw Alclad-ów Będę startował w pierwszej kolejności z warstwą "Gloss Black Base" następnie "Stainless Stell" po całości. Na koniec będę starał się rozjaśniać krawędzie "Chrome for Lexan" by zakończyć pracę napyleniem na cały model "Prismatic Titanium" który dodatkowo nada technicznego efektu. Całość zostanie zabezpieczona "Klear Kote Gloss". Tyle planów - do malowania przystępuję zaraz po Telford. Rodzina akurat wyjeżdża na dwa tygodnie, więc będę mógł smrodzić :-) :-) :-) pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 14 Listopada 2014 Autor Super Moderator Share Napisano 14 Listopada 2014 Witam Prace powoli postępują - udało mi się położyć dedykowany podkład "Gloss Black Base" oraz dwie warstwy koloru bazowego czyli "Stainless Stell". Muszę przyznać, że malowanie było przyjemne - lakiery dobrze kryją i maluje się bardzo komfortowo. Wprost z butelki do aerografu - ciśnienie około 15 PSI i można malować. Konsystencja lakieru jest ultra płynna i muszę przyznać, że zużywa się go w hurtowych ilościach :-) Efekt uzyskany podkładem (czarny) oraz po nałożeniu koloru stali (srebrny): Teraz czekam na micromesh który zamówiłem oraz kilka dodatkowych kolorów z Alclad 2 (między innym black chrome - którym będę przyciemniał model). Na moje oko jest spoko - choć jak napisałem, nie polerowałem elementów jeszcze więc pewnie efekt się zmieni. Na marginesie, czy ktoś już używał tego koloru "Stainless Stell" ? W buteleczce wyglądał na dużo ciemniejszy... w rzeczywistości wyszedł bardzo jasny i świecący... pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 15 Listopada 2014 Share Napisano 15 Listopada 2014 Bo stainless steel jest jasna, ale zostawiłeś koszmaren szwy na nogach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 15 Listopada 2014 Autor Super Moderator Share Napisano 15 Listopada 2014 Czołem No napiszę szczerze, że chciałem je usunąć ale się rozmyśliłem :-) Na prawdę... biłem się z samym sobą czy je zostawić czy nie - ja i ty wiemy, że to szwy, ale z drugiej strony dodają dodatkowej definicji (bynajmniej nie chcę się ratować tym wytłumaczeniem) i po prostu podobają mi się - zauważ, że fragment górnego pancerza też jest fajnie przedzielony... Zobaczymy jak dalej pójdzie z tymi Alcladami... czekam na przesyłkę teraz. Do następnego ;-) pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 27 Grudnia 2014 Autor Super Moderator Share Napisano 27 Grudnia 2014 Witam Wreszcie udało mi się znaleźć troszkę czasu i obfotografować mojego rycerza konserwę :-) Zapraszam do galerii. pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi