dzidas71 Napisano 14 Października 2014 Share Napisano 14 Października 2014 Witam, po raz pierwszy zakupiłem ten płyn. Mimo,że wydaje mi się iż wszystko zrobiłem prawidłowo, gąsienice są bardzo nierównomiernie odbarwione. Częściowo poczernione ( o taki efekt najbardziej mi chodziło) , częściowo rdzawe, a co najgorsze w niektórych miejscach w ogóle jakby płyn nie ruszył metalu.Może bardziej doświadczeni w tym temacie koledzy znają przyczynę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 14 Października 2014 Share Napisano 14 Października 2014 A umył najpierw w acetonie dokładnie , a następnie jak nurzał w owym płynie "lugola" to dokładnie wymerdał szczotką do zębów gąsienice ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 14 Października 2014 Autor Share Napisano 14 Października 2014 W płynie merdał szczoteczką, ale wymył zmywaczem do paznokci bo acetonu nie miał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 14 Października 2014 Share Napisano 14 Października 2014 No to nie wiem W takim razie współporada roku : niech weźmie tamijowskie nato black i nato brown i popsiuka tak , żeby się przenikały w miejsca gdzie nie wytrawił lugol i będzie git W piątek będę się bawił ze swoimi friucośtamami , to się podzielę jak wyszło . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 14 Października 2014 Autor Share Napisano 14 Października 2014 Od poczatku miałem wrażenie ,że malowanie da lepszy efekt. Tak też chyba zrobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 14 Października 2014 Share Napisano 14 Października 2014 A próbowałeś ponownie unurzać ? Generalnie parę dni temu na próbę wrzuciłem do naczynia kilka ogniw . Efekt był ten sam jaki opisujesz . Ogniwa są od pierwszowojennego czołka , czyli duże plaskate płytki . Tak jak od góry się potrawiły ładnie , tak od strony wewnętrznej pozostały gdzieniegdzie obszary gołego metalu i rdzy . Tak jak ta druga mi nie przeszkadza , tak pierwszy efekt już tak .Oczywiście bez ciśnienia, bo zawsze sobie mogę podmalować w kilka minut . Więc w te pędy otworzyłem sobie mądrą gazetę z obrazkami i zobaczyłem jak się to robi . Mowa była o acetonie i szczotce . Ja to pominąłem wiec liczyłem , że jak pomerdam to zadziała . Popracuję nad tym w piątkowy wieczór, będę już wtedy trawił całe i się pobawię . Zobaczymy co wyjdzie . P.S. Przy okazji wrzuciłem też na próbę metalowe łańcuchy i całkiem fajnie czernieją , a wiadomo jak licho się takowe maluje . Mosiężne druciki i blaszki też . Płyn nie działał na cyjanoakryl - taka próbę też zrobiłem w razie co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 14 Października 2014 Autor Share Napisano 14 Października 2014 Spróbowałem jeszcze raz zanurzać i... może coś z tego będzie. Na razie jest lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 14 Października 2014 Share Napisano 14 Października 2014 Pewnikiem zmywacz do paznokci był bez acetonu? bożo wpożo, można spytać z jakiego metalu były łańcuchy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 18 Października 2014 Share Napisano 18 Października 2014 Łańcuchy były na pewno nie z mosiądzu , ale dokładnie z jakiego nie wiem , ciężko mi powiedzieć , ale kolor z wierzchu jaki w przekroju- był "srebrny". Mi się wytrawiły tak jak na fotogramie , ale myślę że w zupełności wystarczy do dalszego ciurania jako podkład pod łosza , pigmenty itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 1 Listopada 2014 Share Napisano 1 Listopada 2014 Odgrzebię temat . Gąsienice z powyższego postu trawiłem w MIGowskim płynie według instrukcji i jeżeli mam być szczery, to z efektu byłem zadowolony słabo. Musiałem je i tak sporo podmalować . Kolejne gąsienice wytrawiłem w AKowskim siuwaksie i tu z efektu jestem bardzo zadowolony , gąsienice wymagają jedynie drobnych zabiegów upiększających. Wpływ na wygląd ma również intensywność merdania pędzelkiem - na jednym fragmencie płaskich ogniw merdałem intensywniej , na drugim mniej . Cała procedura odbyła się również w czasie kilkukrotnie krótszym , niż przy MIGowym lugolu . A płyny wyglądają tak samo .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi