dormitor Napisano 25 Kwietnia 2006 Share Napisano 25 Kwietnia 2006 Czas z podglądacza zmienić się w pokazywacza. Model przeleżał u mnie kilka latek w stanie prawie takim jak na fotkach poniżej. Zaraz po tym jak go rozbabrałem ,,zrobiła mi się'' przerwa w modelarstwie. Teraz go przeprosiłem i przedłożyłem nad ciężarówki z ICM-u. Model przeczekał troszkę sklejony i pomalowany. Pomalowany fatalnie, więc ta warstwa posłuży jako podkład. Gdy zaczynałem go robić miał być wykonany w malowaniu z Europy wg. schematu proponowanego przez producenta. Teraz się waham i myślę czy by go na piaskowo nie pomalować (kalkomanie mi się zgubiły i tak). Okazało się, że moja uprzednia ,,technika'' nie czyszczenia miejsc klejenia z farby jest do bani ;), elementy zaczęły się rozpadać, teraz zostały rozłączone, przeszlifowane i sklejone ponownie. Zysk z tego taki, że wszystko co nie co gorzej pasuje . Sam model jak wiadomo jest bardzo fajny, elementy dobrze pasują do siebie (choć chyba trzeba będzie troszkę maznąć szpachlą tu i tam) i przede wszystkim nie ma żadnych nadlewek, wszystkie elementy czyściutkie - to przemiła odmiana po produktach z Ukrainy. Trzy fotki, bo więcej nie ma co pokazywać. Na ostatnim foto ,,żelastwo'' złożone testowo. Mam nadzieję, że uda mi się utrzymać sensowne tempo przy budowie tego czołgu. Chciałem wzbogacić model w blaszki Parta, ale, że w okolicy nie sprzedają, poczcie płacił za transport nie będę, to myślę, że sam model z pudła wystarczy. Wszelkie sugestie i komentarze mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub Jastrzębski Napisano 25 Kwietnia 2006 Share Napisano 25 Kwietnia 2006 Zaczyna się całkiem dobrze Nieznam się kompletnie na powojennej pancerce ( mimo, ze zaczynam przy niej coś robić :P ) wie merytorycznie zbyt duzo Ci niepodpowiem... Jeśli chodzi o malowanie piaskowe to chyba tylko pierwsza wojna w Zatoce Perskiej wchodzi w rachube. Ale ja bym go zrobił w europejskim kamoflarzu ( ostatnio zaroiło sie od tych piaskowych ), przybrudził czy nawet ubłocił Pozdrawiam i czekam na dalsza relację z frontu :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek Napisano 25 Kwietnia 2006 Share Napisano 25 Kwietnia 2006 Ja jużzapaliłem kadzidełka , zbudowałem mały ołtarzyk z kawałków złomowanych starych modeli i wznosze modły o to żebyś go skńczył Jak do tej pory baaardzo fajna maszynka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dormitor Napisano 26 Kwietnia 2006 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2006 Dzięki za wsparcie. Na ołtarzu chyba konieczne będzie oddanie jakiejś kreatury na całopalenie. Myślę, że zrobię go jednak w malowaniu z Europy. Zdecydowanie za mało łaciatych M1A1 się widuje . Swego czasu strasznie guglałem za schematem malowania trójbarwnego na Abramsy i nie znalazłem. Mam nadzieję, że Revell daje dobry wzornik. Porównam jeszcze z fotkami. Na pierwszy rzut oka wygląda OK. Odnośnie brudzenia, to przymierzam się do imitacji kurzu i zrobienia śladów eksploatacji, co do błotka to nie za bardzo mi się widzi, nie planuję dioramki, wystarczy podstawka. Mam nadzieję, że nie naruszam praw autorskich pokazując fragment instrukcji w necie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 26 Kwietnia 2006 Share Napisano 26 Kwietnia 2006 To ja wpadlem na inny sztanski pomysl. Gdzies widzialem Abramsy z Berlina malowane "po miejsku". Wzor skladal sie z zachodzacych na siebie prostokataow w trzech kolorach. Fajnie to wyglada i malo takich modeli jest chyba wykonanych. Ja przynajmniej zadego nie widzialem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dormitor Napisano 26 Kwietnia 2006 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2006 Wzór miejski jest szałowy, ale to chyba były Challengery. EDIT: Zaraz mnie tu dosięgnie jakaś pocisk z Sheffield . Nie Challengery a Chieftainy z Berlin Brigade tak były pomalowane. Wcięło mi niedawno wszystkie zakładki, ale coś się ostało: http://ipmsstockholm.org/magazine/2004/05/stuff_eng_vaiano_chieftain.htm Amerykanie nie mieli chyba ,,kanciastego'' kamuflażu. Coś jak przez mgłę roi mi się, że coś jeszcze w podobny wzór było malowane . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 26 Kwietnia 2006 Share Napisano 26 Kwietnia 2006 No tak... Ja na swoje usprawiedliwienie powiem, ze w sprawach gasiennic, luf i pancerzy to jestem lajkonik... Z reszta juz gdziech chyba kiedys pisalem, ze czasem zdaza mi sie pomylic Chieftaina z Abramsem... Sorki za zamienszanie w takim razie. Moja kulpa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 26 Kwietnia 2006 Share Napisano 26 Kwietnia 2006 Co do schematu trójkolorowego to znajdziesz go tutaj na stronach 201-202: http://brochures.slosh.com/cucv/tb43-0209.pdf oraz tutaj: http://www.armouredacorn.com/Reference/ArmourColours/US-M1A1%20Abrams-3%20tone.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcintosh Napisano 26 Kwietnia 2006 Share Napisano 26 Kwietnia 2006 To ja wpadlem na inny sztanski pomysl. Gdzies widzialem Abramsy z Berlina malowane "po miejsku". DDR zdazyl sie rozleciec zanim amerykanie wyprodukowali wreszcie M1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 26 Kwietnia 2006 Share Napisano 26 Kwietnia 2006 Oj, coś Twe dane niezbyt się z rzeczywistością zgadzają Marcintoshu. Lepiej sobie to poczytaj: http://fprado.com/armorsite/abrams.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcintosh Napisano 26 Kwietnia 2006 Share Napisano 26 Kwietnia 2006 No dobrze... i co z tego wynika? Nie za bardzo mam ochote sie wczytywac, to moze jakies streszczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dormitor Napisano 27 Kwietnia 2006 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2006 Tomku dzięki za te schematy, super sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 27 Kwietnia 2006 Share Napisano 27 Kwietnia 2006 No dobrze... i co z tego wynika? Nie za bardzo mam ochote sie wczytywac, to moze jakies streszczenie? Alez nie musisz sie specjalnie wczytywac. W pierwszym akapicie, w 3-ciej linijce przeczytasz, ze produkcja Abramsa rozpoczela sie w 1978 roku. Czyli ponad 10 lat przed rozpadem eNeRDowka... Wiem tez, ze jakis dywizjon wyposazony w ktores Abramsy napewno stacjonowal w Berlinie. Za to ze schematem malowania mi sie popierniczylo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcintosh Napisano 27 Kwietnia 2006 Share Napisano 27 Kwietnia 2006 Moja wypowiedz byla ironiczna i celowo przerysowana, zeby podkreslic jak dlugo najlepszy kraj na swiecie meczyl sie zeby wyprodukowac nowoczesny czolg. Oczywiscie zaraz ktos napisze, ze jakis jankeski general zwizualizowal sobie abramsa w 1941 i ze to tak naprawde byly narodziny M1... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 27 Kwietnia 2006 Share Napisano 27 Kwietnia 2006 A czy to czasem Patton nie byl? Bo on mial tak nawalone w gary, ze sobie wymyslal takie rozne rzeczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 7 Maja 2006 Share Napisano 7 Maja 2006 Co słychaż w budowie tej "amerykańskiej paskudy"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gizmo1986 Napisano 7 Maja 2006 Share Napisano 7 Maja 2006 Co słychaż w budowie tej "amerykańskiej paskudy"?Ej noe, wypraszam sobie, paskuda Tosz to według mnie najładniejszy czołg 3 generacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 7 Maja 2006 Share Napisano 7 Maja 2006 Co słychaż w budowie tej "amerykańskiej paskudy"?Ej noe, wypraszam sobie, paskuda Tosz to według mnie najładniejszy czołg 3 generacji Moim typem byłaby Merkava III (kurde ona ma wieżę jak pojazd przemytniczy Hana Solo). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gizmo1986 Napisano 7 Maja 2006 Share Napisano 7 Maja 2006 Co słychaż w budowie tej "amerykańskiej paskudy"?Ej noe, wypraszam sobie, paskuda Tosz to według mnie najładniejszy czołg 3 generacji Moim typem byłaby Merkava III (kurde ona ma wieżę jak pojazd przemytniczy Hana Solo). EE mi sie podoba abrams, jest piekny, taki nowoczesny opływowy,malenkie koła jezdne no cud miód i orzeszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dormitor Napisano 8 Maja 2006 Autor Share Napisano 8 Maja 2006 Średnio piękny, ładny to może i jo, ale Challenger ładniejszy, albo powojenne teciaki Co do modelu, to mam chwilowy zastój z powodu braku sił i czasu. Gulus, myślę, że mnie dobrze rozumiesz... Oprócz tego czekam na farbki Tamiya z serii NATO, mają być w sklepie w maju. Na fotkach model pomalowany jest Humbrolem 80, nie wiem czy to był dobry wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcintosh Napisano 8 Maja 2006 Share Napisano 8 Maja 2006 [EE mi sie podoba abrams, jest piekny, taki nowoczesny opływowy Bardzo oplywowy... prawie jak stare volvo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ShaDow FoX Napisano 8 Maja 2006 Share Napisano 8 Maja 2006 stare VOLVO dobre ja tam wole Merkave Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gizmo1986 Napisano 8 Maja 2006 Share Napisano 8 Maja 2006 stare VOLVO dobre ja tam wole Merkaveniema bynajmniej duperelek na kadlubie tylko jest jedną całoscia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dormitor Napisano 17 Maja 2006 Autor Share Napisano 17 Maja 2006 Funkcja tego postu jest czysto fatyczna... Duperelki duperelkami, kadłuby brzydkich czołgów kadłubami, mój model ma kółka. Nie ma co oglądać, ale mimo to fotki są . Kółka są wsadzone testowo i okazało się, że... ...da się je wsadzić. Reszta oczywista też złożona testowo. Z malowaniem, nawet czarnym, nie ruszyło się nic. Dodatkowo farbki Tamiya XF-67 NATO Green w sklepie nie było, a to, że ma być w maju oznacza, że ewentualnie na półce będzie w czerwcu . Muszę się zastanowić czy ew. zastosować inną farbkę (jaką ), albo co jeszcze mogę porobić, może naciągnę gąsienice... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 17 Maja 2006 Share Napisano 17 Maja 2006 Muszę się zastanowić czy ew. zastosować inną farbkę (jaką ) Pod poniższym linkiem znajdziesz kolory Revella i Model Mastera: http://www.armorama.com/modules.php?op=modload&name=SquawkBox&file=index&req=viewtopic&topic_id=57805&page=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi