Przemek Przybulewski Napisano 24 Października 2014 Share Napisano 24 Października 2014 Chciałem się podzielić swoim sposobem na robienie odlewów gipsowych. Może komuś się przyda Zaznaczam, że jest to metoda której używam i daje według mnie bardzo dobre efekty, jednakże nie gwarantuję niczego. W razie pytań lub nieścisłości służę pomocą. Na początek potrzebujemy formy. Ja swoją zrobiłem z HIPSu, dno z 0,5mm aby było w miarę elastyczne a boki z 0,75mm. Klejone na Thin Cement Tamiya a dodatkowo na zewnątrz wzmocnione klejem CA: Następnie smaruję formę olejem lniany bo taki mam na warsztacie ale przypuszczam, że każdy inny się nada. Należy tylko uważać, żeby nie zostały na formie włosy z pędzla: Nastepnie wsypuję drobny piasek, taki dla szynszyli. Sprawdza się idealnie ze względu na swoją jednorodność i drobnoziarnistość: Po równomiernym rozsypaniu w formie, nadmiar wysypuję i dodatkowo strzepuję aby nie zostało za dużo piasku: Używam zwykłego gipsu z marketu budowlanego, w tym przypadku potrzebuję zabarwionego w masie odlewu dlatego dodałem trochę czarnego i ziemistego pigmentu oraz odrobinę drobno przesianej ziemi aby zmienić strukturę odlewu z gładkiej na grudkowatą. Dodatkowo dodałem też trochę wikolu, dzięki czemu masa dłużej zastyga i po związaniu jest nadal w miarę miękka i łatwa w obróbce (bardziej plastyczna) a po całkowitym zastygnięciu odlew jest twardszy i mniej kruchy i łamliwy. Dolewam trochę wody aby masa była bardzo gęsta, dzięki czemu łatwiej się rozciera grudki, kiedy zrobi się jednolita, dolewam wody i mieszam aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Zazwyczaj dążę do uzyskania gęstości śmietany lub rzadszej po czym wlewam do formy. Wlałem tylko pół formy bo chciałem dodatkowo zatopić w masie siatkę imitującą zbrojenie: Następnie dolewam z naddatkiem aby gips wystawał ponad formę, pęcherzyki powietrza zgromadzą się u góry i łatwo je będzie usunąć: To co zostało, wlewam do jakieś przypadkowej formy, po co ma się marnować a kostka brukowa może się kiedyś przydać: Po kilku minutach kiedy gips zgęstnieje, zaczynam zbierać jego nadmiar gładkim patyczkiem: Aż do uzyskania w miarę równej i gładkiej powierzchni: Kiedy odlew stwardnieje można go wyjąć i odłożyć do wyschnięcia: W zależności od użytych materiałów i proporcji gipsu, wody, wikolu itp, cała produkcja odlewu od momentu smarowania do wyjęcia z formy zajmuje mi około 20 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 24 Października 2014 Share Napisano 24 Października 2014 Super, dzięki za podzielenie się składem mieszanki Ja wzmacniałem dotychczas gotowe płyty gipsowe przez nasączanie sidoluxem. Odrobinę pomagało. Po co sypiesz piasek dla szynszyli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 24 Października 2014 Autor Share Napisano 24 Października 2014 A proszę bardzo. Piasek ma dwa zadania: - po pierwsze bez piasku, odlew jest pokryty olejem i ciężko się go maluje. - po drugie dodaje fajnej chropowatej powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 24 Października 2014 Share Napisano 24 Października 2014 Czyli będzie na wierzchu, którego jeszcze na zdjęciach nie pokazałeś. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 24 Października 2014 Autor Share Napisano 24 Października 2014 Jest na ostatnim zdjęciu choć może słabo widoczne, tu chyba lepiej widać: albo tu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 24 Października 2014 Share Napisano 24 Października 2014 Fajne, dzięki. To płyty lotniskowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 24 Października 2014 Autor Share Napisano 24 Października 2014 Nie, raczej drogowe. Zapraszam do wątku na tym forum: http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=87&t=43410 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 24 Października 2014 Share Napisano 24 Października 2014 Musze spróbować tej techniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 25 Października 2014 Autor Share Napisano 25 Października 2014 Musze spróbować tej techniki. Daj znać jak poszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skarga Napisano 25 Października 2014 Share Napisano 25 Października 2014 Zakładając że myślimy o tych samych Maciejowicach, to gdy wyjdziesz z domu i popatrzysz na zachód, zobaczysz wielkie kominy. Zamiast piasku polecam pył z elektrofiltrów tam montowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi