krzysiek1990rtk Napisano 12 Listopada 2014 Share Napisano 12 Listopada 2014 Zastanawiam się nad modelem titanica od revella w skali 1:700 ale nurtuje mnie kwestia olinowania. Mianowicie czy producent daje tylko wymaganą długość czy jest jakiś zapas? Ewentualnie czym można je zastąpić? Wg instrukcji otwory powinny mieć średnicę 0.5 mm lub 0.8 mm, nie pamiętam dokładnie a piszę z telefonu i nie mogę chwilowo sprawdzić Dodatkowo za kupnem modelu stoi wizja wyposażenia go w diody led - pasek żółtych diod 30 cm niecałe 10 zł a zasilacz zmiennonapięciowy leży nieużywany w szafie. Z przeróbką elementów nie będzie najmniejszego problemu gdyż kochany tatuś jest tokarzem więc zasób materiałów i narzędzi praktycznie nieograniczony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 13 Listopada 2014 Share Napisano 13 Listopada 2014 Tej liny z zestawu bym nie stosował. Drucik 0.1 i mniejszy lepiej się prezentuje na 700-kach. Najcieńsze mi się udaje wyszarpać z kabli od słuchawek. Choć ostatnio niezły zdobyłem z kabla ekranowanego. W tym hobby trzeba troszkę jak kloszard w śmieciach kopać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek1990rtk Napisano 13 Listopada 2014 Autor Share Napisano 13 Listopada 2014 Tej liny z zestawu bym nie stosował. Drucik 0.1 i mniejszy lepiej się prezentuje na 700-kach. Najcieńsze mi się udaje wyszarpać z kabli od słuchawek. Choć ostatnio niezły zdobyłem z kabla ekranowanego. W tym hobby trzeba troszkę jak kloszard w śmieciach kopać ganjavir a ten drucik lub przewód to normalnie malujesz na wymagany kolor czy szukasz od razu w danym kolorze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurayahip Napisano 13 Listopada 2014 Share Napisano 13 Listopada 2014 drucik po odtłuszczeniu malujesz , dość rozrzedzona emalią olejną - przed montażem , choć niektórzy gimnastykują się po założeniu na model... Jest jeszcze druga metoda z nitek ciągnionego plastiku powstałego z ramek zestawu. Czasem można wykorzystać stare ramki z innych modeli od razu w kolorze metalicznym lub beżowym i nie trzeba będzie ich malować... ... wiertła 0.5 mm co najwyżej do nawiercenia bulajów w tej skali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek1990rtk Napisano 13 Listopada 2014 Autor Share Napisano 13 Listopada 2014 ... wiertła 0.5 mm co najwyżej do nawiercenia bulajów w tej skali... to jaka powinna być średnica otworów pod montaż lin? wg instrukcji to właśnie 0,5 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 13 Listopada 2014 Share Napisano 13 Listopada 2014 Powiedzcie mi, czy coś takiego by się nadawało na olinowanie? http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=linka+jubilerska&search_scope=wszystkie+dzia%C5%82y&bmatch=seng-v6-p-1-kol-1106 Nęcące średnice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 13 Listopada 2014 Share Napisano 13 Listopada 2014 Drut wg mnie najlepiej nadaje sie do ilinowania. Do skali 350 chyba najlepsza srednica to 0,1mm - daje nieco tylko przeskalowania. Do skali 700 optymalnie z puntu widzenia sztywnosci i próby utrzymania skali to 0,05mm. Ja używam wyłącznie drutu. Dobrym rozwiązaniem jest również nic Caenis. Chyba nawet cieńsza niż 0.05mm. Tu Witek jest lepszym doradzcą w tej materii. Wszelkie średnice powyżej 0,06 0,07 mm w 700-tce wyglądają po prostu za grubo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 13 Listopada 2014 Super Moderator Share Napisano 13 Listopada 2014 to jaka powinna być średnica otworów pod montaż lin? wg instrukcji to właśnie 0,5 mm Instrukcja taką średnicę podaje, aby zapewne linka dołączona do zestawu przez nie przeszła. Należy jednak zwrócić uwagę, że model w swym zarysie należy do średniotrudnych (że to tak niezręcznie ujmę ) a równocześnie dbałość o szczegóły jak i delikatność detali jest taka sobie. Zatem dołączone olinowanie utrzymuje poziom całej reszty. Ktoś, kto zamierza stosować olinowanie w skali (np. 0,05 mm) z pewnością pokusi się o bardzo precyzyjną waloryzację własną modelu. Taka zazwyczaj jest reguła. Oczywiście, dla samego siebie możesz zrobić model "z pudła" stosując cieniutką linkę ale pamiętaj - instrukcja nie jest jedynym wyznacznikiem przy klejeniu - trzeba się zazwyczaj (a raczej ZAWSZE) jeszcze posiłkować swoją głową, doświadczeniem i radami dobrych dusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek1990rtk Napisano 14 Listopada 2014 Autor Share Napisano 14 Listopada 2014 Nad linami jeszcze się zastanowię. Co do oświetlenia led to znalazłem coś takiego. Dzisiaj podejdę i się zapytam o żółte. http://www.aphelektra.com/p/pl/3419/tasma+led+biala+ciepla+bez+izolacji+0-5m.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi