krzysiek1990rtk Napisano 19 Listopada 2014 Napisano 19 Listopada 2014 Czy farby akrylowe mają jakąś datę ważności od otwarcia? Jakieś 3 miesiące temu kupiłem czarną od pactry. Ostatnio zauważyłem że jest jakaś taka wodnista jakby była zdecydowanie za mocno rozrobiona w wodzie. Trochę mnie to dziwi bo farby zawsze rozrabiam w sreberku po tabletkach Cytuj
Christophorus21 Napisano 19 Listopada 2014 Napisano 19 Listopada 2014 A wymieszałeś ją dokładnie przed otwarciem po tak długim czasie nieużywania? Pigmenty mógł osiąść na dnie słoiczka i dlatego farba zrobiła się "wodnista"... Cytuj
krzysiek1990rtk Napisano 19 Listopada 2014 Autor Napisano 19 Listopada 2014 Tak wymieszałem w buteleczce Cytuj
Christophorus21 Napisano 19 Listopada 2014 Napisano 19 Listopada 2014 Pactra z reguły jest dość rzadka... W chwili zakupu też była takiej konsystencji? Czy może ją rozcieńczałeś...? Cytuj
krzysiek1990rtk Napisano 19 Listopada 2014 Autor Napisano 19 Listopada 2014 W chwili zakupu była normalna. Problem dotyczy tylko tej jednej pozostałem 8 które aktualnie posiadam są dobre Cytuj
Christophorus21 Napisano 19 Listopada 2014 Napisano 19 Listopada 2014 Spróbuj ją jeszcze raz dokładnie wymieszać. Nie spotkałem się jeszcze z takim zjawiskiem żeby farba która była ok nagle zrobiła się wodnista i nie byłaby to wina niedokładnego jej wymieszania.. Farby nie mają czegoś takiego jak termin ważności. Po prostu otwierasz i malujesz. Chyba że farba się zważyła lub wyschła ew wytrącił sie z niej pigment... Cytuj
Czesio Napisano 20 Listopada 2014 Napisano 20 Listopada 2014 Weź jakiś patyczek, np. kawałek wypraski i rozmieszaj pigment z dna, w pactrze to normalne że wszystko "gęste" osiada na dnie i machając buteleczką nie idzie tego ruszyć Cytuj
krzysiek1990rtk Napisano 20 Listopada 2014 Autor Napisano 20 Listopada 2014 Weź jakiś patyczek, np. kawałek wypraski i rozmieszaj pigment z dna, w pactrze to normalne że wszystko "gęste" osiada na dnie i machając buteleczką nie idzie tego ruszyć Przyznaje się wcześniej machałem butelką i mieszałem małym pędzlem. Jutro zrobię patyka z ramki dzisiaj nie mam czasu, żeby wyjąć pudełko z klamotami :( Cytuj
kjp_a_man Napisano 20 Listopada 2014 Napisano 20 Listopada 2014 Weź jakiś patyczek, np. kawałek wypraski i rozmieszaj pigment z dna, w pactrze to normalne że wszystko "gęste" osiada na dnie i machając buteleczką nie idzie tego ruszyć Przyznaje się wcześniej machałem butelką i mieszałem małym pędzlem. Jutro zrobię patyka z ramki dzisiaj nie mam czasu, żeby wyjąć pudełko z klamotami :(Ja używam patyczka ze stali nierdzewnej i „profesjonalnej” wytrząsarki (tam jest link o mieszaniu). Cytuj
Gość Napisano 11 Grudnia 2014 Napisano 11 Grudnia 2014 A ja do kazdej kupionej farby wrzucam 10 kulek od lozysk o srednicy 3mm i nigdy nie ma problemu z mieszaniem Cytuj
kjp_a_man Napisano 11 Grudnia 2014 Napisano 11 Grudnia 2014 … Ja używam … i „profesjonalnej” wytrząsarki (tam jest link o mieszaniu). A ja do kazdej kupionej farby wrzucam 10 kulek od lozysk o srednicy 3mm i nigdy nie ma problemu z mieszaniem Potwierdzam, że zastosowanie kulek znacznie intensyfikuje proces wytrząsania. Kulki kupowałem dwa razy po sto sztuk w firmie gewa. Mogę spokojnie polecić. Dodatkowo staram się w miejsce oryginalnych opakowań stosować 10ml słoiczki Tamiya do olejnych. Uważam, że zapewniają dobrą szczelność, są reużywalne i trwałe. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi