krzysiek1990rtk Napisano 19 Listopada 2014 Share Napisano 19 Listopada 2014 Czy farby akrylowe mają jakąś datę ważności od otwarcia? Jakieś 3 miesiące temu kupiłem czarną od pactry. Ostatnio zauważyłem że jest jakaś taka wodnista jakby była zdecydowanie za mocno rozrobiona w wodzie. Trochę mnie to dziwi bo farby zawsze rozrabiam w sreberku po tabletkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Christophorus21 Napisano 19 Listopada 2014 Share Napisano 19 Listopada 2014 A wymieszałeś ją dokładnie przed otwarciem po tak długim czasie nieużywania? Pigmenty mógł osiąść na dnie słoiczka i dlatego farba zrobiła się "wodnista"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek1990rtk Napisano 19 Listopada 2014 Autor Share Napisano 19 Listopada 2014 Tak wymieszałem w buteleczce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Christophorus21 Napisano 19 Listopada 2014 Share Napisano 19 Listopada 2014 Pactra z reguły jest dość rzadka... W chwili zakupu też była takiej konsystencji? Czy może ją rozcieńczałeś...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek1990rtk Napisano 19 Listopada 2014 Autor Share Napisano 19 Listopada 2014 W chwili zakupu była normalna. Problem dotyczy tylko tej jednej pozostałem 8 które aktualnie posiadam są dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Christophorus21 Napisano 19 Listopada 2014 Share Napisano 19 Listopada 2014 Spróbuj ją jeszcze raz dokładnie wymieszać. Nie spotkałem się jeszcze z takim zjawiskiem żeby farba która była ok nagle zrobiła się wodnista i nie byłaby to wina niedokładnego jej wymieszania.. Farby nie mają czegoś takiego jak termin ważności. Po prostu otwierasz i malujesz. Chyba że farba się zważyła lub wyschła ew wytrącił sie z niej pigment... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 20 Listopada 2014 Share Napisano 20 Listopada 2014 Weź jakiś patyczek, np. kawałek wypraski i rozmieszaj pigment z dna, w pactrze to normalne że wszystko "gęste" osiada na dnie i machając buteleczką nie idzie tego ruszyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek1990rtk Napisano 20 Listopada 2014 Autor Share Napisano 20 Listopada 2014 Weź jakiś patyczek, np. kawałek wypraski i rozmieszaj pigment z dna, w pactrze to normalne że wszystko "gęste" osiada na dnie i machając buteleczką nie idzie tego ruszyć Przyznaje się wcześniej machałem butelką i mieszałem małym pędzlem. Jutro zrobię patyka z ramki dzisiaj nie mam czasu, żeby wyjąć pudełko z klamotami :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 20 Listopada 2014 Share Napisano 20 Listopada 2014 Weź jakiś patyczek, np. kawałek wypraski i rozmieszaj pigment z dna, w pactrze to normalne że wszystko "gęste" osiada na dnie i machając buteleczką nie idzie tego ruszyć Przyznaje się wcześniej machałem butelką i mieszałem małym pędzlem. Jutro zrobię patyka z ramki dzisiaj nie mam czasu, żeby wyjąć pudełko z klamotami :(Ja używam patyczka ze stali nierdzewnej i „profesjonalnej” wytrząsarki (tam jest link o mieszaniu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Grudnia 2014 Share Napisano 11 Grudnia 2014 A ja do kazdej kupionej farby wrzucam 10 kulek od lozysk o srednicy 3mm i nigdy nie ma problemu z mieszaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 11 Grudnia 2014 Share Napisano 11 Grudnia 2014 … Ja używam … i „profesjonalnej” wytrząsarki (tam jest link o mieszaniu). A ja do kazdej kupionej farby wrzucam 10 kulek od lozysk o srednicy 3mm i nigdy nie ma problemu z mieszaniem Potwierdzam, że zastosowanie kulek znacznie intensyfikuje proces wytrząsania. Kulki kupowałem dwa razy po sto sztuk w firmie gewa. Mogę spokojnie polecić. Dodatkowo staram się w miejsce oryginalnych opakowań stosować 10ml słoiczki Tamiya do olejnych. Uważam, że zapewniają dobrą szczelność, są reużywalne i trwałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi