krzysiek1990rtk Napisano 20 Listopada 2014 Share Napisano 20 Listopada 2014 Witam postanowiłem rozwinąć swoje skromne zdolności modelarskie i zdecydowałem się na zabawę z elementami fototrawiennymi. Do nauki wybrałem prosty model King George od Tamiyi 1:700 z tanimi blaszkami od Eduarda (nic jeszcze nie kupione, aktualnie pracuje nad bismarckiem - jeszcze z 2-3 tygodnie - cała przednia nadbudówka, oba maszty, kalki, malowanie łodzi i może olinowanie jak znajdę coś do tej skali) http://www.mojehobby.pl/products/British-Battleship-King-George-V.html http://www.mojehobby.pl/products/King-George-V-TAM.html 1. czym to wycinać? można zwykłym skalpelem modelarskim lub scyzorykiem? 2. czym to przyklejać? zwykły cyjanoakryl typu kropelka czy coś lepszego? 3. czym to zginać? wystarczy pęseta i trochę siły? 4. czy przy zginaniu istnieje prawdopodobieństwo że element się złamie? 5. jak przyklejać długie elementy (np. relingi na statkach)? 6. czy jest jakiś zapas w relingach czy producent daje tyle ile potrzeba (powiedzmy że do modelu potrzeba 1 m to w zestawie jest 1 m czy jest jakiś zapas? 7. można to normalnie malować akrylami czy trzeba jakoś wcześnie przygotować (podkład itp) 8. da się je obrabiać papierem ściernym lub pilnikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lordrene Napisano 20 Listopada 2014 Share Napisano 20 Listopada 2014 ad 1. Nozykiem na czyms twardym ad 2. Klej CA ja uzywam Loctite bo mam dostep do darmowego. ad 3. Na poczatek wystarczy peseta. Ale bardziej komfortowo pracuje sie na zaginarce. Nawet kolega na forum w dziale gielda sprzedaje takie w dosc dobrej cenie. Polecam ad 4. Jesli bedziesz wyginac kilka razy to tak. ad 5. Normalnie na CA. Ja np. przed wyginaniem i przyklejeniem wyżarzam blaszki. Robia sie mniej sprezyste. ad 6. Nie wiem ad 7. Potraktuj podkladem ad 8. Jak najbardziej sie da i trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek1990rtk Napisano 20 Listopada 2014 Autor Share Napisano 20 Listopada 2014 który klej jest lepszy? http://www.mojehobby.pl/products/Tamiya-CA-cement-Gel-Type.html http://www.mojehobby.pl/products/Klej-cyjanoakrylowy-BOND-Gesty.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lordrene Napisano 20 Listopada 2014 Share Napisano 20 Listopada 2014 Ja wybralbym BOND'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek1990rtk Napisano 20 Listopada 2014 Autor Share Napisano 20 Listopada 2014 jeszcze jedna kwestia co do malowania elementów fototrawionych podkładem. mianowicie malować 1. przed wycięciem i obróbką? 2. obrobione? 3. przyklejone do modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lordrene Napisano 20 Listopada 2014 Share Napisano 20 Listopada 2014 Maluje przyklejone juz do modelu. Ale to pancerka, nie wiem jak to ma sie do plywadelek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek1990rtk Napisano 20 Listopada 2014 Autor Share Napisano 20 Listopada 2014 pewnie tak samo aczkolwiek boję się żeby nie zachlapać pomalowanego pokładu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 20 Listopada 2014 Share Napisano 20 Listopada 2014 To ja się podłączę-znowu. Mam takie coś: https://www.whiteensignmodels.com/uploads/site/products/p_0giq9/img_E72002.JPG Wie ktoś, jak mam zamontować panele NERA (te kanciaste pudła na pudełku od wieży)? Instrukcja nie pokazuje jasno, czy mam oryginalne, plastikowe kliny zeszlifować, czy uciąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawell Napisano 20 Listopada 2014 Share Napisano 20 Listopada 2014 Może komuś się przyda/pomoże. Najlepsze jakie widziałem wideo o pracy z trawionkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 20 Listopada 2014 Share Napisano 20 Listopada 2014 … . Spróbuj to zrozumieć znając jednocześnie angielski i rosyjski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek1990rtk Napisano 21 Listopada 2014 Autor Share Napisano 21 Listopada 2014 dzisiaj zdecydowałem że troszeczkę za wcześnie na zabawę z blachami, nie czuję jeszcze zbytnio skali, dodatkowo trzeba potrenować szpachlowanie i szlifowanie. Po bismarcku na biurko trafi Scharnhorst od Tamiyi w trakcie operacji Berlin http://club.mil.news.sina.com.cn/thread-7291-22-1.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawell Napisano 21 Listopada 2014 Share Napisano 21 Listopada 2014 Spróbuj to zrozumieć znając jednocześnie angielski i rosyjski. Znam oba i zrozumiałem, przestawiłem się mentalnie na słuchanie tylko jednego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek1990rtk Napisano 28 Listopada 2014 Autor Share Napisano 28 Listopada 2014 A coś bardziej pomocnego w naszym rodzinnym języku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 28 Listopada 2014 Share Napisano 28 Listopada 2014 A coś bardziej pomocnego w naszym rodzinnym języku? Proszę bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrL Napisano 28 Listopada 2014 Share Napisano 28 Listopada 2014 Może komuś się przyda/pomoże. Najlepsze jakie widziałem wideo o pracy z trawionkami. Co to jest za superklej z aktywatorem którego uzywa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 28 Listopada 2014 Share Napisano 28 Listopada 2014 … Co to jest za superklej z aktywatorem którego uzywa? Cyjanoakryl (dlanaprzykaładu) a aktywator przyśpiesza jego wiązanie (mocietupanockukrapke). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrL Napisano 28 Listopada 2014 Share Napisano 28 Listopada 2014 Dzięki serdeczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrL Napisano 29 Listopada 2014 Share Napisano 29 Listopada 2014 Takie cudo? http://www.tamiya.com/english/products/87138ca_accelerator/index.htm Jak sie to używa? w opisie jest ze jedna powierzchnie tym, drugą klejem - a na filmie najpierw klei a potem mazia acceleratorem. Czyli nie ma róznicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 29 Listopada 2014 Share Napisano 29 Listopada 2014 Takie cudo?To co podałeś to jest właśnie przyśpieszacz.Jak sie to używa? w opisie jest ze jedna powierzchnie tym, drugą klejem - a na filmie najpierw klei a potem mazia acceleratorem. Czyli nie ma róznicy?Jest różnica.Kiedy odpowiadałem na twoje pierwsze pytanie to zaraz ci chciałem napisać „Najpierw kup CA. Nabierz doświadczenia. Dopiero wtedy kupuj przyśpieszacz”, ale pomyślałem „co ci będę przytruwał”. Samo używanie CA wymaga pewnej wprawy. Rzadki, średni, czy gęsty? A może super gęsty? Na jedną powierzchnię i zetknąć, czy może zetknąć i zalać szczelinę? Jak szybko będzie wiązał? Tak szybko jak palce, czy znacznie wolniej i zdąży ścieknąć? Czy aplikować prosto z pojemnika? Czy używać igieł, lub rurek teflonowych? Czy może stosować punktaczek, albo widełki, czy oczko? Szkół jest więcej niż dwie. Do tego dochodzą techniki kreatywne Zasypać sody oczyszczonej i zalać? (nie próbowałem = nie wiem) Zalać i psiknąć, lub polać, przyspieszaczem? A może jedną powierzchnię przyśpieszaczem, drugą klejem? A może jedną powierzchnię przyśpieszaczem, drugą niczym i zalać szczelinę? (nie próbowałem = nie wiem) Moje zdanie już wyraziłem. Musisz stopniowo nabrać doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrL Napisano 29 Listopada 2014 Share Napisano 29 Listopada 2014 Najłatwiej nabierać doswiadczenia poznajac doswiaczenia innych.... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi