n_lukasz Napisano 15 Stycznia Autor Share Napisano 15 Stycznia Skoro wciągarka jest pora na kolejny element. Mianowicie kosz wieży. Póki co nie wiem jeszcze co z podwoziem. Albo sam będę rzeźbił albo kupię gotowe, choć przy trzech modelach cena już będzie się robiła ładna. Narazie tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 15 Stycznia Share Napisano 15 Stycznia Cześć! No to jak wróciłeś do prac tutaj, to nie ma bata, muszę to zobaczyć! Z podwoziem będziesz miał sporo pracy - lepiej weź moje, przy trzech to już Ci mogę dużą zniżkę dać! A wymiary już w praktyce potwierdzone... Myślę też, że mogło by Ci się opłacić napisać do Milana z MMK, żeby Ci przysłał zestaw wybranych części ze swojego opracowania (dla mnie tak zrobił) - też możesz sporo czasu i może nawet pieniędzy w ten sposób oszczędzić. Jeszcze taki link dokumentacyjny, myślę że Ci pomoże: https://www.steelsoldiers.com/threads/looking-for-v100-chassis-pics.218205/ https://www.steelsoldiers.com/threads/new-v-100.23235/ Życzę powodzenia w dalszych pracach i pozdrawiam! Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n_lukasz Napisano 18 Stycznia Autor Share Napisano 18 Stycznia Dziękuję za linki na pewno się przydadzą. Podwozie pewnie wezmę od Ciebie. Kosz wieży po mału już się kończy. Wciągarka z wydruku wyszła w miarę choć i tak jej nie będzie widać. Narazie chcę wszystko co mogę wyrysować/przygotować by później mieć mniej zabawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n_lukasz Napisano 24 Stycznia Autor Share Napisano 24 Stycznia Prace pomału posuwają się do przodu. Niekompletny kosz wydrukowany w celu przymiarki do wieży i porównanie z oryginalnym pierścieniem HB. Kosz ze zdjęcia wydrukowany z początkowego etapu prac. Obecnie jest ukończony w jakiś 75%. Wciągarka przymierzona, przyklejona maskolem do oryginalnego podwozia, które i tak wyleci. W sprawie części el. wnętrza pisałem do Milana może uda się zaoszczędzić trochę pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n_lukasz Napisano 15 Marca Autor Share Napisano 15 Marca Większość elementów mam już wyrysowane zostanie tylko wydruk. Podwozie od Pawła dojechało dużo wcześniej za co mu serdecznie dziękuję. Elementy wnętrza od Milosa również dojechały coś tam niecoś wykorzystam. W podwozi od Pawła wycięta wyciągarka i wstawiony własny wydruk a także wklejone wzmocnienie wieży. Niestety kosz wieży jest za wysoki o jakieś 2mm w stosunku do podwozia i wystaje ponad bryłę kadłuba. Zostaje albo szlifowanie osłony transmisji albo przerobienie kosza. Raczej to drugie. Jakiś szybkich postępów nie będzie w związku z natłokiem innych spraw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 16 Marca Share Napisano 16 Marca Cześć! Jak wygląda to dobrze... Jedna rzecz którą może jeszcze będziesz chciał przerobić to górny właz telegrafisty - trzeba go przesunąć do tyłu (przednia krawędź około 1mm - trzeba dodać materiał, tylna 2 albo 3 mm do tyłu). Co do tego konfliktu podłogi wieży - co dokładnie masz na myśli przez "osłona transmisji" - osłonę wału (ukośny tunel) czy skrzyni biegów (ta psia budka przy tylnej ścianie)? Według mojej dokumentacji powinno to wyglądać mniej więcej tak: Wyraźny odstęp. Życzę powodzenia w dalszych pracach i pozdrawiam! Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n_lukasz Napisano 17 Marca Autor Share Napisano 17 Marca Osłona transmisji (wału) . Pasowane było wszystko do podwozia HB . Nic nie stoi na przeszkodzie "skrócę" stelaż kosza wieży i będzie dobrze. Znalazłem dokumentację do V-100 gdzie jest większość fajnie rozrysowana tylko brakuje wymiarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 18 Marca Share Napisano 18 Marca To może pokażesz te rysunki? Znajomi ze Steel Soldiers może wezmą miarkę do ręki i pomierzą, jak się ich ładnie poprosi. Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n_lukasz Napisano 26 Marca Autor Share Napisano 26 Marca Pewnie że pokaże. Oto cześć z kilku set rysunków V-100. Na drugim zdjęciu cześć drobnicy do wewnątrz jaka została wydrukowana. Niektóre elementy wydrukowane podwójnie gdyby się gdzieś zapodziały, na pewno zostaną na następne projekty. Mam nadzieję, że czas niedługo pozwoli by przysiąść do modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 27 Marca Share Napisano 27 Marca Widzę chyba skrzynki interkomu, bardzo fajne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 28 Marca Share Napisano 28 Marca Jeśli chodzi o interkom, to polecam ten zestaw: https://hobbymarket.gr/en/upgrade/1650-135-anvic-1-intercoms.html Kupiłem go jeszcze jak chodził na Shapeways. Żeby było wiadomo, jak wszystko połączyć: https://www.radionerds.com/index.php/AN~VIC-1 Życzę powodzenia w dalszych pracach i pozdrawiam! Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n_lukasz Napisano 19 Kwietnia Autor Share Napisano 19 Kwietnia Coś tam się rusza po mału. Nieduży postęp ale jednak. Wklejone wizjery, które będą uzupełnione o blaszki oraz cześć instalacji radiowej . Teraz mozolne układanie kabelków i łączenie w całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 19 Kwietnia Share Napisano 19 Kwietnia Cześć! Dobrze widzieć postęp prac, wygląda to nieźle! Zwróć proszę uwagę na skrzynki na granaty na przednich błotnikach. Jedna sprawa to to na którą stronę się otwierają - z tego co pamiętam drzwi powinny być od tyłu pojazdu. Druga sprawa to skos bocznych płyt pancernych - trzeba tak zakombinować, żeby te skrzynki zmieściły się pod tym skosem, bo teraz tak jak masz, to nie dasz rady góry kadłuba założyć, oprze się o skrzyneczki na granaty. Jak już będziesz pewien co do orientacji drzwi, to możesz je podciąć, i tak nie będzie widać po złożeniu. Życzę powodzenia i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n_lukasz Napisano 21 Kwietnia Autor Share Napisano 21 Kwietnia Skrzynki na granaty poprawione. Obrócone o 180°, odsunięte oraz pocienione. Na zdjęciach jeszcze przed korektą. Faktycznie był problem ze spasowaniem kadłuba. Dołożona osłona transmisji, drzwiczki przedziału silnikowego a także cześć oparć na kadłubie i gdzie nie gdzie zaczęły pojawiać się blaszki. Pomału zastanawiam się jak to wszystko później pomaluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 21 Kwietnia Share Napisano 21 Kwietnia Cześć! Polecam biały podkład Tamiya w sprayu. Nie wiem, czy masz jeszcze jedną skrzynkę na granaty - jeśli tak, to czasem ona była montowana na lewym tylnym błotniku. Te drzwi do przedziału silnikowego, jak były otwarte, to przez nie było zaciągane powietrze do chłodzenia silnika a potem było wydmuchiwane z tyłu przez wentylator i "kaczy ogon". Podobno w gorącym klimacie te drzwi otwierano, żeby zapewnić dodatkową wentylację. Życzę powodzenia w dalszych pracach i pozdrawiam! Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi