blacman Napisano 20 Września 2017 Share Napisano 20 Września 2017 ... to żeś waćpan zaorał temat... jeszcze nie pozostaje opracowanie kolorów kamo oraz pokładów (lino oraz tan/cyprus deck) właśnie leci do mnie takowa pozycja: tu znajdziemy wszystko, co nam potrzebne coby malować Flotę Wschodzącego Słońca cdn... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 11 Października 2017 Share Napisano 11 Października 2017 Choć raz zgadzam się z Czesiem , ja mieszam farby samochodowe w pracy i choć oczywiście wiem czym jest RGB czy CMYK, to w kwestii mieszania koloru absolutnie nic mi to nie daje. Nie jestem pewien czy Dealerzy nie uzywają CMYK'a s swoich lakierniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 13 Października 2017 Share Napisano 13 Października 2017 Właśnie wczoraj przyleciała. Zastosowałem dwa serwisy internetowe : www.rgb.to oraz www.e-paint.co.uk do konwersji kolorów RGB na paletę RAL (swoją drogą leniwi ci Panowie w coponiektórych lakierniach - może warto im owe stronki podrzuć) wyniki separacji : jak widać dopasowanie jest różne w zależności od strony. spasowanie ciemnożółte - różnica w substrakcjach RGB na poziomie 2-3 punktów (czyli nic) spasowanie żółte - różnica w substrakcjach RGB na poziomie 5-7 punktów (czyli coś niewielkiego) ale czasem inny mix pozyskiwania barwy. Generalnie ludzkie oko różnicy nie powinno rozpoznać. Moja żona twierdzi, że widzi różnice ... wierzyć nie wierzyć... bezpieczniej twierdzić, że tak spasowanie białe - różnica dostrzegalna w zakresie obserwacji kolorów na monitorze. Prawdopodobnie w pokryciu fizyczną farbą kompletnie niezauważalna. Trzeba pamiętać że: 1. Kolory skanów odbiegały nieco od kolorów podanych przez Waldka Góralskiego. Zastosowałem te z publikacji. 2. Kolory stoczniowe są też swego rodzaju symulacją, Wprawdzie publikacja zawiera teoretycznie próbki kolorów prawdziwych ale pewności nie ma. 3. Skaner dokonuje konwersji fizycznego koloru do zapisu cyfrowego przy zastosowaniu palety konwersji (najczęściej Adobe rgb) co już może dawać zmiany 4. Internetowe programy konwertujące też stosują pewien algorytm i dają przybliżone kolory - wprawdzie stopień przybliżenia wynosi ok 95% ale... 5. Kolory kamuflaży są jednak hipotetyczne. O ile składowe farb szarych są znane to farb zielonych do kamo tak sobie.... 6. inne czynniki .... Zalecam w przypadku stosowania powyższego w skali 1/700 nieco rozjaśnić farby składowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 13 Października 2017 Share Napisano 13 Października 2017 No...!!!! RAL to jest konkret, to da się zrobić kein problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 12 Maja 2021 Share Napisano 12 Maja 2021 już niedługo.... dostałem właśnie do proof readingu najnowszą książkę Mala. W końcu !!! Doczekaliśmy się kompleksowej pozycji zawierającej malowania wszystkich okrętów Floty Cesarstwa Wschodzącego Słońca.... Pozycja zawierać będzie szczegółowe schematy malowania wraz z oznaczeniami samolotów będących na wyposażeniu każdego okrętu. Nieco czasu spędziliśmy z Malem na "rozszyfrowywaniu" kolorów oraz oznaczeń ogonowych. Ale warto było ! Wydawnictwo Seaworth Publishing planuje druk i dystrybucje (papierową i cyfrową) na początek 2022 Na pewno nie będzie to pozycja wg której można będzie określać położenie rufowego świetlika względem czwartego wentylatora. Rysunki mają charakter raczej poglądowy ale oddają istotę rzeczy - malowanie w całym okresie służby danego okrętu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 13 Maja 2021 Share Napisano 13 Maja 2021 by the way: moja pierwsza reakcja ----> krucabomba, gdzieś już widziałem podobną okładkę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 13 Maja 2021 Share Napisano 13 Maja 2021 5 godzin temu, M.A.V. napisał: by the way: moja pierwsza reakcja ----> krucabomba, gdzieś już widziałem podobną okładkę.... Kultowa pozycja gdzieś mam w Polszy. Ta okładka ładniejsza od tej nowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 13 Maja 2021 Share Napisano 13 Maja 2021 19 minut temu, Szydercza Gała napisał: Kultowa pozycja no ba ! jeszcze były pancerniki do kompletu swoją drogą kiedyś wyszedł super leksykon : zapowiadali 2 tom , a to było jeszcze hohohoho w 2014 no i d....a do tej pory ani widu ani słychu sorry blacman za OFFTOP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 13 Maja 2021 Share Napisano 13 Maja 2021 26 minut temu, M.A.V. napisał: do tej pory ani widu ani słychu sorry blacman za OFFTOP zapytam Oskara co się tak obija.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 20 Maja 2021 Super Moderator Share Napisano 20 Maja 2021 W dniu 13.05.2021 o 00:19, blacman napisał: Nieco czasu spędziliśmy z Malem na "rozszyfrowywaniu" kolorów oraz oznaczeń ogonowych. Ale warto było ! Kurde, jestem cholernie ciekaw efektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 15 Lutego 2022 Share Napisano 15 Lutego 2022 W dniu 13.05.2021 o 00:19, blacman napisał: już niedługo.... dostałem właśnie do proof readingu najnowszą książkę Mala. W końcu !!! Doczekaliśmy się kompleksowej pozycji zawierającej malowania wszystkich okrętów Floty Cesarstwa Wschodzącego Słońca.... Pozycja zawierać będzie szczegółowe schematy malowania wraz z oznaczeniami samolotów będących na wyposażeniu każdego okrętu. Nieco czasu spędziliśmy z Malem na "rozszyfrowywaniu" kolorów oraz oznaczeń ogonowych. Ale warto było ! Wydawnictwo Seaworth Publishing planuje druk i dystrybucje (papierową i cyfrową) na początek 2022 Na pewno nie będzie to pozycja wg której można będzie określać położenie rufowego świetlika względem czwartego wentylatora. Rysunki mają charakter raczej poglądowy ale oddają istotę rzeczy - malowanie w całym okresie służby danego okrętu. piszesz że widziałeś już to co jest w tej książce. mam takie pytanie. Czy opisane jest w niej: 1)kto był wykonawcą danego statku? 2)gdzie przynależał dany statek po wejściu do służby? 3)gdzie odbywały się modernizacje, naprawy lub przygotowania przed bitwą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 27 Maja 2022 Share Napisano 27 Maja 2022 W dniu 15.02.2022 o 11:59, bsnt3k napisał: piszesz że widziałeś już to co jest w tej książce. mam takie pytanie. Czy opisane jest w niej: 1)kto był wykonawcą danego statku? 2)gdzie przynależał dany statek po wejściu do służby? 3)gdzie odbywały się modernizacje, naprawy lub przygotowania przed bitwą? Tu jest zgromadzone prawdodpobnie wszystko co było osiągalne dla IJN w zakresie ruchu floty: http://www.combinedfleet.com/kaigun.htm sekcja Tabular Records of Movement (TROM) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi