Piterpanzer Napisano 13 Grudnia 2014 Share Napisano 13 Grudnia 2014 Witajcie. Chciałbym pokazać kalki dedykowane na dziś do skali 1-25, ktore są spełnieniem moich modelarskich marzeń, ale także chciałbym zapytać Was czy bylibyście zainteresowani takimi kalkami do modeli w mniejszych skalach? Głównie myślę o skali 1-35, jeśli 48 i 72 to tylko krotkie serie pod konkretnych zamawiających. I kolejna kalka, która wejdzie do sprzedaży w styczniu. Pojazdy z 1 Dywizji Pancernej Generała Maczka. Szczegolnie do pojazdów z 1DP gen. Maczka mam wiele ciekawych i niespotykanych dotychczas malowań, które powstały w oparciu o nieznane większości galerie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 13 Grudnia 2014 Share Napisano 13 Grudnia 2014 ciekawa propozycja pierwsza. brakuje na rynku kalek z numerami przynależności do jednostek polskich w ramach wojsk Zsrr. Chodzi mi o te napisy np F-0-30-14. Ciekawy pomysł z zegarami i drogowskazem. niestety ja głõwnie 1:72 robię więc raczej nie do mnie....chyba ,że jednak dałoby radę....ale raczej grupowo by się opłacało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piterpanzer Napisano 13 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2014 Na poczatek poprosze Moderatorow o przeniesienie watku do wlasciwego dzialu. Pisalem na tablecie i nie jest to moje ulubione urzadzenie. Piotr zegary sa z mysla o modelach katonowych, tam wiem czego potrzeba. Od Waszych opinii zalezy czy trafia na kalki do skali 35. W mniejszch skalach to juz raczej nie bedzie mialo sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert72 Napisano 14 Grudnia 2014 Share Napisano 14 Grudnia 2014 Kalka do 1Dywizji Pancernej zawiera błąd. Chodzi tu o malowanie pierwsze z lewej, od góry. To oznaczenie do ciągnika ewakuacyjnego Scammell Sv/2s. ''Setka'' powinna być wpisana w ''kwadrat'' na czarnym tle ponieważ takie jest oznaczenie kompanii. W tym wypadku Szesnastej Kompanii Warsztatowej 1Dywizji Pancernej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piterpanzer Napisano 14 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2014 Dziękuję za uwagę. Mam nadzieję, że zdążyliśmy przed puszczeniem maszyny w ruch ;-) . Faktycznie w ostatnicm wydaniu "Śladami..." jest to zdjęcie wyraźne i tak opisane. Bazując na zdjęciach tego wozu od przodu i widząc 100 podpatrzyłem kolory z tablicy. 100 przyporządkowana była kompanii naprawdzej Brygady Strzelców i była jedynym kodem trzycyfrowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jejfan1 Napisano 14 Grudnia 2014 Share Napisano 14 Grudnia 2014 Biorę dla całej rodziny do skali 1:72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert72 Napisano 14 Grudnia 2014 Share Napisano 14 Grudnia 2014 100 to znak identyfikacyjny 16 Kompanii Warsztatowej. Niekoniecznie jedyny znak trzycyfrowy. 101- Dywizyjna Kompania Warsztatowa. Prosiłbym o jeden komplet dla skali 1/72. Czy można nieco przybliżyć jakie pozostałe pojazdy zostały wzięte pod uwagę w kalce do 1DP? Czy będzie przewidziana instrukcja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piterpanzer Napisano 15 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2014 Cześć! Z kodów 3 cyfrowych masz jeszcze 117 dla SBS. Z opracowanych kalek mam większośc pojazów 1Dywizji, czyli cromwelle, shermany, stuarty, M10, Achilesy, sextony, dorchestery, scout cary i half tracki, dingo, staughoundy, CWL 15, Humbery, willysy , universal carriersy, morrisy II, challengery, pojazdy zdobyczne oraz znaki drogowe często z konkretnymi pojazdami związane. Biorę dla całej rodziny do skali 1:72 A dużą masz rodzinę, ilu was jest? ;-) Jak dodam jeszcze 2 Kolegów, którzy zabrali głos w wątku i już mam jakąś orientację co do potrzebnej ilości. A co ze skalą 35? Nie ma zainteresowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 15 Grudnia 2014 Share Napisano 15 Grudnia 2014 jak będzie 1: 72 to biorę każdą serię jaka wyjdzie pozdrawiam OLO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 16 Grudnia 2014 Share Napisano 16 Grudnia 2014 Dla 72 tez sie zapisuje ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 16 Grudnia 2014 Share Napisano 16 Grudnia 2014 Dobrych kalek do polskich pojazdów w 1/72 nigdy dosyć. Jedyny, chyba warunek aby zdobyć rynek, to nie powielać tych co już wydane. Na naszym rynku jest już kilka firm robiących kalki do "naszej " skali. Warto pomyśleć o kalkach do pojazdów nietypowych jak np M-32, bezwieżowych Stuartów czy też ciężarówek GMC i ostatnio wydanych Diamondów do których producent niestety nie dołożył polskich oznakowań, bądź czołgów FT 17. A może tak coś na wzór "koncertu życzeń" każdy by przedstawił kilka przykładów oznakowań, tylko błagam nie na następne Shermany czy T-34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 16 Grudnia 2014 Share Napisano 16 Grudnia 2014 Witam, Też się piszę na 1:72. Pozdrawiam. Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piterpanzer Napisano 16 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2014 Od razu muszę powiedzieć, że koncert życzeń mija się z celem, ponieważ kalki są już gotowe i dedykowane są pojazdom z 1BP, 4PCzC, 13 PAS, Samodz. Dywiz. Art. Sam. na Su76 oraz wymienionym wcześniej pojazdom z 1DP. Szczerze mówiąc jestem zaskoczony takim zainteresowaniem w skali 1-72. Nigdy sie nią nie zajmowałem i nie wiem co się tam dzieje. No może poza pojazdami Matejsona, które zawsze podziwiam jak tylko mogę na wystawach.7 kolegów zgłosiło zapotrzebowanie, więc popatrzę co mogę na kalce do 1-25 zmnieścić , by Wam pomóc. Myślałem, że jest głód na polskie kalki w najpopularniejszej skali 1-35, a tu cisza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 16 Grudnia 2014 Share Napisano 16 Grudnia 2014 No cóż więc pozostaje jak zwykle zamawianie pojedynczych pod konkretny pojazd, a mogło być pięknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piterpanzer Napisano 16 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2014 Nie załamuj rąk. Kolejna kalka dla 1DP jest tak skonfigurowana, że zawiera po 2 pojazdy z danego rodzaju w malowaniu 1PP i 10PSK. Wiadomo, że tam gdzie był sherman to w 10PSK będzie cromwell. Są tez willysy z 40 ( będę pisał takimi skrótami) bądź z 43. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 16 Grudnia 2014 Share Napisano 16 Grudnia 2014 Nie załamuję rąk, jeżeli chcę zrobić konkretny pojazd, a są jego zdjęcia po prostu proszę kogoś o wykonanie takowej kalki. Dobrą drogą było by wydanie nie dużych oklepanych jednostek, jak to się teraz tłucze np 1 Dyw.panc, a na przykład na kilka pojazdów 1 samodzielnej Brygady Spadochronowej. Bo tak na zdrowy rozsądek ile można zrobić Shermanów z 1 Dyw.panc, czy też tych obfotografowanych w Loretto? a brakuje tych z okresu bitwy o Monte Cassino czy Piedimonte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 17 Grudnia 2014 Share Napisano 17 Grudnia 2014 Artur/Gumowy01 nawiązując do tematu polskich oznaczeń i nowych Diamondow z IBG - masz jakiekolwiek fotki na ich stosowanie w PSZ? Diamondy T12 (ciągnik naczep podczolgowych) i Wreckery z IIKP sa, ale ciężarówki i wywrotki nie znalazłem :( sa Macki NO i NR z dużych amerykańskich truckow, ale Diamonda ni huhu :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 17 Grudnia 2014 Share Napisano 17 Grudnia 2014 ja też chcę do 72!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert72 Napisano 17 Grudnia 2014 Share Napisano 17 Grudnia 2014 Artur/Gumowy01 nawiązując do tematu polskich oznaczeń i nowych Diamondow z IBG - masz jakiekolwiek fotki na ich stosowanie w PSZ? Diamondy T12 (ciągnik naczep podczolgowych) i Wreckery z IIKP sa, ale ciężarówki i wywrotki nie znalazłem :( sa Macki NO i NR z dużych amerykańskich truckow, ale Diamonda ni huhu :( Jeśli chodzi o Diamonda Cargo to posiadam co najmniej trzy fotki tego wozu używanego przez PSZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 17 Grudnia 2014 Share Napisano 17 Grudnia 2014 Hubercie mógłbyś sie nimi podzielić lub wskazać publikacje gdzie je znajdę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert72 Napisano 17 Grudnia 2014 Share Napisano 17 Grudnia 2014 Michale, na przerwie świątecznej dobiorę się do skanera i co nieco Ci podeślę. Póki co musi wystarczyć namiar na knigi- publikacje Od Acromy do Zwycięzcy oraz Pojazdy Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie autorstwa Kamiński i Szczerbicki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 18 Grudnia 2014 Share Napisano 18 Grudnia 2014 Widzę że Hubert mnie wyprzedził z odpowiedzią. Dobra Diamondowi dajmy spokój, choć to nowalijka, a co z pozostałymi, o których pisałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piterpanzer Napisano 18 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2014 Trochę się wątek rozjechał. Koledzy myślę, że mam dla Was dobrą wiadomość. Przeprowadziłem symulację na arkuszu A4 i myślę , że zaryzykuję i zainwestuję w nieznaną mi skalę . Chciałbym poznać listę faktycznie zainteresowanych bo wydruk będzie celowany, pod osoby, które zadeklarują zakup. Nie wykluczam symbolicznej przedpłaty. Postaram się to tak skonfigurowac by do maksimum wykorzystać powierzchnię, a na A4 naprawdę sporo wejdzie.Myślę, że relacja pojedynczy model kaleczka zaskoczy was przyjemnie . W skali 1-25 jest to ok 3 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 18 Grudnia 2014 Share Napisano 18 Grudnia 2014 W sumie powiem że wstępnie jestem zainteresowany, tylko tak co znajdzie się na arkuszu, bo rozmawiamy o formacie A4. Druga rzecz, acz bardzo ważna jak z jakością kalek tj czy po zamoczeniu w wodzie nie rozpadną się na setkę kawałków? Trzecia rzecz to jej cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 18 Grudnia 2014 Share Napisano 18 Grudnia 2014 Wstępnie też zgłaszam zainteresowanie kalkami w "72". Czekam na dalsze szczegóły. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi