Maverick33 Napisano 14 Grudnia 2014 Share Napisano 14 Grudnia 2014 Witam Postanowiłem swój projekt Jelcza zrobić w dwóch wersjach - wersji kartonowej oraz w wersji do samodzielnego wydruku i złożenia - plastik (ABS, PLA) A dlaczego skala 1:25 - ano dlatego że wiele podzespołów będzie mi potrzebnych do innych wersji Jelczy. Tak wyglądają po sklejeniu kartonowe Także wersja kartonowa została skończona. Czas przyszedł na wersję plastikową W założeniu model ma dać się prawie w całości wydrukować na drukarkach drukujących ABS lub PLA. Na dzień dzisiejszy zaprojektowane zostały już takie elementy jak część kabiny, błotniki, przedni zderzak, zbiorniki paliwa, opony, mosty. Sukcesywnie element będą drukowane i będę tu starał się pokazać efekty graficzne i po wydruku. Oczywiście elementy będą musiały zostać poddane obróbce - szlifowanie oraz wygładzanie acetonem. Model oczywiście będę tez składał. A oto graficze efekty. Tu już kilka elementów wydrukowanych z tego tylko zderzak wygładzony acetnem i przeszlifowany jutro wstawie zdjęcia następnych elementów kabiny które sie aktualnie drukują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 14 Grudnia 2014 Share Napisano 14 Grudnia 2014 No ładnie, kibicuje! Odlać w żywicy i sprzedawać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maverick33 Napisano 14 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2014 Po co odlewać - koszt wydruku dużo tańszy od robienia formy i odlewania - ale myślę, że będzie to fajna baza do zrobienia modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 14 Grudnia 2014 Share Napisano 14 Grudnia 2014 A przeskalować na bardziej plastikową skale 1:35 przy wydruku 3D jest trudne? I sam wydruk, jak z jakością? Wiem że gdzieś był temat na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jejfan1 Napisano 15 Grudnia 2014 Share Napisano 15 Grudnia 2014 Czy masz może kartonową wersję do druku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maverick33 Napisano 15 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2014 Mam - będzie wydana ale nie w tym już roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymczaS Napisano 15 Grudnia 2014 Share Napisano 15 Grudnia 2014 Podziwiam cię za taką pracę,ja nie dałbym rady tego zrobić. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzejon26 Napisano 15 Grudnia 2014 Share Napisano 15 Grudnia 2014 To powoli kończy się era kupowania modeli w formie fizycznej (idziesz do sklepu i kupujesz) teraz będzie można kupić przez internet i sobie w domu wydrukować. Podziwiam i kibicuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 15 Grudnia 2014 Share Napisano 15 Grudnia 2014 Po co odlewać - koszt wydruku dużo tańszy od robienia formy i odlewania - ale myślę, że będzie to fajna baza do zrobienia modelu A możesz w przybliżeniu podać koszt wydruku? Siedzę dość sporo w 3D i chętnie bym się w to pobawił, jeśli cena nie zwali mnie z nóg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maverick33 Napisano 18 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2014 halset - 1 kg ABS kosztuje mnie jakieś 40 zł z wysyłką - jak dotychczas to to co wydrukowałem pochłoneło 80 m ze szpuli. także jak skończę to podam całkowity koszt wydruku. 1 KG to jakieś 400 m ABS A teraz pierwsze próby sklejenia tego co się wydrukowało. Jak na ą technologię dość spasowane wszystko wyszło - co najwyżej musiałem troszkę zeszlifować krawędzie . Wszystkie strony widoczne kabiny są gładkie bo są od strony stołu grzewczego. Nie zgłębiam się aktualnie nad jakością sklejania tylko na spasowaniu. na koniec większość elementów i tak wygładzę acetonem. A teraz parę zdjęć tył kabiny musiałem zastąpić elemenem wyciętym z kartonu bo przez nieuwage uszkodziłem tylną ścianę a nie chciałem już czekać na wydruk drugiej Jutro myślę nad zamknięciem kabiny - drukuje się deska oraz rama przedniej szyby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wajtok Napisano 18 Grudnia 2014 Share Napisano 18 Grudnia 2014 Bardzo mnie zainteresował ten temat a w szczególności wydruk 3D. Widzę , ze jakość wydruku jest całkiem dobra. Czy mógłbyś podać trochę więcej szczegółów dotyczących samej drukarki - model, numer, nazwa, może cenę drukarki lub jej dystrybutorów .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maverick33 Napisano 18 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2014 Drukarka DaVinci 1.0 - cena jakies 2 400 zł - ale jak poszukasz na aledrogo to powinieneś znaleźć tańsze drukarki. Najlepiej troszke najpierw poczytaj o tego typu drukarkach - bo nie nadaja się one do wydruków drobiazgów i wydruków o wysokiej jakości . Przy tego wydrukach troszke trzeba poświęcic czasu na obróbke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekmalysek Napisano 18 Grudnia 2014 Share Napisano 18 Grudnia 2014 Przy tego wydrukach troszke trzeba poświęcic czasu na obróbke. delikatnie to ująłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maverick33 Napisano 18 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2014 No ale dla modelarza chyba troszkę szlifowania nie jest obce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wajtok Napisano 18 Grudnia 2014 Share Napisano 18 Grudnia 2014 Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maverick33 Napisano 19 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2014 Jak zaplanowałem tak dzis zamknalem kabine. dokleiłem przód - dopasowałem drzwi, i przymierzyłem deske z przyrządami. Teraz szlifowanie,szpachla, farba podkładowa i właściwe malowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maverick33 Napisano 14 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2015 Co by nie było ,że nic się nie dzieje w temacie - prace trwają troszkę wolniej niż zakładałem bo pracuje tez nad innymi projektami i troszkę zajmuje mi projektowanie części Kabina już w komplecie z nałożonym podkładem i pierwsze szlifowanie wersja 3D dostała już ramę pod kontener - rama już wydrukowana i czeka na sklejenie, główna rama jest w trakcie rozrysowyania pod druk - kwestia przemyślenia długości elementów i podziału gdyż pole robocze drukarki to 20cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariano Napisano 18 Stycznia 2015 Share Napisano 18 Stycznia 2015 To te same modele, co na oficjalnych stoiskach Jelcza? http://www.altair.com.pl/news/view?news_id=15256 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maverick33 Napisano 18 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2015 Ten model akurat nie był na stoisku Jelcza tylko firmy która produkuje kontenery dowódcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi